Skip to main content

VIDEO. Cu vocea pe balcon. O echipă de români filmează pentru proiectul internațional Balcony TV

 

VIDEO. Ai loc cu o trupă pe balcoanele din București? Mai mult, poți filma un clip? Un fost om de radio – Călina Maria Curticăpean și un om de film – Alex Purje sunt artizanii proiectului în Capitală. Rock, jazz, funk, pop, alternativ, rap, electro, reggae sau influențe de muzică clasică. Nu contează stilul, pe balcon să se cânte!

Publicitate

Clipurile sunt filmate pentru un proiect internațional, Balcony TV, care adună astfel de videoclipuri din toată lumea și le postează online.

Cum au ajuns ei să reprezinte formatul în București?

Călina Maria Curticăpean povestește pentru Paginademedia.ro:

Eu și Alex Purje, de asemenea producător și regizor la BalconyTv Bucharest suntem și muzicieni, colegi în trupa Space Needle. Eram familiari cu platforma și ne-am fi dorit să putem cânta și noi pe balcon așa că i-am contactat întrebându-i când vor veni și în București, descriindu-le foarte frumos orașul și scena muzicală a acestuia.

Chiar Stephen O’Regan (unul dintre fondatorii platformei mondiale n. red) mi-a răspuns la mesaj, după ce ne-a „puricat” conturile pe rețelele de socializare și i-a plăcut ce a văzut. Eu activam în radio în acea perioadă, Alex Purje în cinematografie, experiența noastră ca muzicieni era un atu așa că ne-a propus să producem noi BalconyTv Bucharest. Am acceptat imediat și așa a început povestea noastră.”

Clipurile produse în balcoanele din Capitală au fost în topul serialelor din rețeaua Balcony.


„Am fost și în fruntea acestui top, 5 săptămâni la rând. Acum suntem pe locul 5, însă acest lucru s-ar putea schimba peste noapte. Nu am coborât niciodată mai jos de locul 6 în acest top al orașelor. Este un lucru mare să fim printre primii 10 din 70”, spune Călina.

Care au fost balcoanele ajune “vedete”?

Călina:

„Am început BalconyTv Bucharest cu un balcon intim pe Calea Victoriei, pașii ne-au purtat apoi pe Strada Londra și deasupra Pieței George Coșbuc, apoi ne-am „liniștit” o perioadă la One 88 - Up 2 Infinity, pe strada Mihai Eminescu 188.

Balconul care a devenit „cartierul nostru general” este cel de la Media One, de pe Mavrogheni numărul 1. Aici avem o panoramă completă deasupra Centrului Bucureștiului. Clădirea de pe vremea Regelui Carol a fost recent restaurată după ce în anii `90 aceasta primise o altă față.

Noi ne dorim ca prin BalconyTv Bucharest să promovăm Bucureștiul prin ochii artiștilor care ne calcă pragul. Ultimul episod l-am filmat la Control, pe Constantin Mille numărul 4. Este primul balcon special prin intimitatea lui și nu prin panoramă.”

GALERIE FOTO. Concerte pe balcoane

Deşi proiectul este prezent în Bucureşti din luna ianuarie, lista celor care au cântat pe balcon este deja una bogată şi variată.

Călina:

“Artiștii invitați ne-au adus, deja, pe balcon, o multitudine de stiluri de la rock la jazz, neo-soul, funk, pop, alternativ, rap, electro, stoner, reggae sau influențe de muzică clasică.

Încă avem foarte multe de arătat și playlist-ul nostru se va colora foarte frumos în lunile care urmează.”

Cine a cântat până acum în balcon?

“Până acum i-am avut pe balcon pe Jazu, E.M.I.L, Pistol cu Capse, Otherside, A-C Leonte, The Kryptonite Sparks, Uniforma, Lucia & The Muse Quartet, Shesdead, Omelette, Petra Acker & The Band, Wooldozer, Helen, Days of Confusion, Mike Parker’s Trio Theory (SUA), Alternosfera, Blue Night Shadow, Macanache & The Putreds, Roadkillsoda, White Ash, Eyedrops, Yelllow, Tourette Roulette, Byron, The Mono Jacks, Eleven, Travka, AVA, Barter și Autumn Hotel, urmând ca vineri, 16 septembrie, în jurul orei 21.00, să apară episodul cu The Underground Youth (UK).”

Despre producție:

„Cu toții producem episoade cu o durată medie de aproximativ 8-9 minute, totul este filmat one take și înregistrat „dintr-o bucată” fără intervenții ulterioare, fără tăieturi.

Cu toții avem același scop, să promovăm artiștii și muzica originală. Ne dorim să păstrăm totul autentic și natural așa că noi am ales, spre deosebire de alte echipe de producție, să filmăm câte un episod în fiecare săptămână.”

Planuri?

„Obiectivul nostru principal este să aducem muzica mai aproape de ascultători. Vrem să arătăm lumii cât de mulți muzicieni talentați găzduiește Bucureștiul, din țară și nu numai! Ne dorim să putem fi o rampă de lansare pentru artiștii aflați la început de drum! Ne dorim să avem puterea și susținerea necesară să împlinim și noi 10 ani de BalconyTv Bucharest și nu numai!

Nu în ultimul rând ne dorim să îi putem aduna, la un moment dat, pe toți artiștii care ne-au călcat pragul 'sub aceeași umbrelă', să cunoaștem, tot prin muzică și comunitatea de oameni frumoși care s-a creat în jurul BalconyTv Bucharest și să ne simțim bine împreună.”
Clujul, primul oraș din România intrat pe Balcony

Cluj-Napoca a fost primul oraş care a adus formatul BalconyTV în România, în 2014. Din luna ianuarie a acestui an însă, şi Bucureştiul s-a alăturat proiectului, la iniţiativa unor tineri pasionaţi de muzică.

BalconyTV este rezultatul unei reţete cu numai trei ingrediente: un balcon, muzică live şi o cameră de filmat. Gândit acum zece ani în Dublin, Irlanda, formatul s-a răspândit în peste 70 de oraşe din lume.

Istoria internațională a Balcony TV:

„BalconyTv este o platformă online, internațională, de tip „talent showcase” care cuprinde 'episoade' cu artiști cântând muzică originală, live, pe balcoane din întreaga lume.”

„Povestea începe în 2006 în Dublin. Stephen O’Regan, pe atunci proaspăt absolvent de cinematografie și colegii acestuia de apartament, muzicienii Tom Millet și Pauline Freeman pun bazele a ceea ce urma să devină fenomenul BalconyTv.

Primele episoade sunt produse chiar pe balconul apartamentului în care aceștia locuiau, cu chirie, în perioada studenției. În scurt timp, BalconyTv devine mai mult decât o joacă, platforma începând să se extindă în orașe precum Hamburg, Paris și Londra.

De-a lungul timpului, peste 90 de orașe au făcut parte din această minunată comunitate de oameni care cred în artiștii lor locali și își doresc să îi promoveze.”

„În 10 ani de existență, platforma a reușit să adune peste 15 000 de episoade, peste 100 de milioane de vizualizări și 250 000 de fani pe Facebook. Balcony Tv a început să își facă simțită prezența în industria muzicală, fiind o platformă independentă, prin care iubitorii de muzică, promotori și artiști din întreaga lume, sunt la un click distanță de a cunoaște scena muzicală live a unui oraș.

De-a lungul timpului au cântat pe balcoane, în cadrul Balcony Tv, multe trupe aflate la început de drum dar și mulți artiști consacrați precum: Joss Stone, Edward Sharpe, Kimbra, The Script, Ed Sheeran, Mumford & Sons, Nouvelle Vague, Jessie J, Dub FX, Zaz și mulți alții.”

VIDEO. Câteva din clipurile Balcony TV București:

Macanache la Balcony TV

Days of Confusion

E.M.I.L.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • Inca un articol inutil pe pagina voastra. Audientele nu le dati? Chiar nu ne pasa de stiri de genul... Mai bine ati publica audienta zilnica, deoarece concurenta va ia fata!

Trimite un comentariu