Skip to main content

CNA se pregăteşte de modificarea legislaţiei. Emisiunile „fake” trebuie să anunţe pe tot parcursul că sunt ficţiuni

 
CNA se pregăteşte de modificarea legislaţiei. Emisiunile „fake” trebuie să anunţe pe tot parcursul că sunt ficţiuni

CNA vrea să oblige televiziunile ca reality-show-urile pe bază de scenariu să afişeze pe tot parcursul că este vorba despre o ficţiune. Concret, emisiunea lui Ernet, de pe Kanal D, sau emisiunile de la Naţional TV, precum Alege iubirea şi Testul iubirii, şi chiar Lecţii de viaţă de la Pro TV vor trebuie să afişeze pe tot timpul de difuzare „Acest program este o ficţiune”. În prezent, posturile sunt obligate să afişeze acest mesaj, timp de 10 secunde, la începutul şi la finalul emisiunii.

Publicitate

„O schimbare de nuanţă, dar eu cred că va schimba percepţia telespectatorilo”, a explicat Radu Hejeu, membru CNA, cel care a şi iniţiat mare parte din modificările din codul audiovizual, legislaţia secundară pe baza cărei lucrează CNA, despre care Paginademeida.ro a scris pe larg AICI.

„Mulţi oameni cred că sunt reale, deşi eu îmi aduc aminte când a început Ernest la Prima şi mă întrebam cum poate cineva să creadă că această emisiune nu este făcătură. Şi totuşi, şi astăzi sunt oameni care sunt convinşi că emisiunilea acelea sunt pe bune, iar ei sunt oameni reali.”, a fost explicaţia lui Radu Herjeu.

„Noi ne-am confruntat cu foarte multe sesizări pentru că oamenii, neînţelegând că acela este un scenariu spuneau „cum e posibil să arăţi o mamă care îşi zguduie copilul”. E posibil, pentru că o face şi într-un film sau un serial, iar acolo nu te deranjează foarte tare pentru că ştii că e ficţiune”, a mai spus el.

Astfel de „făcături” au apărut şi în emisiunile tabloid, sunt şi ele vizate?

Radu Hejeu, membru CNA – „Acolo e greu. Dacă nu-şi declară emisiunea e foarte greu să intervin să demonstrez că a fost un scenariu. Pot să presupun că Guţă nu s-a ridicat să dea în amantă-sa pentru că i-au venit lui piticii pe creier. E foarte greu de demonstrat. Problema e ca măcar la cele la care tu recunoşti că e program de ficţiune.

Herjeu a vorbit pe larg despre modificările propuse de conducerea CNA, pentru Paginademedia.ro, AICI

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Andrei Andrei
    Ok , ce vezi e fictiune cu personaje ce interpreteaza un rol , dar aceste fictiuni sunt inspirate din viata reala ce chiar s a intamplat !
  • No One No One
    Poate ar trebui explicat/înlocuit si cuvântul "ficțiune". Nu de alta, dar e posibil ca cei care cred că aceste emisiuni sunt "reale" să nu știe sensul acestui neologism.
  • george george
    Primele emisiuni ale lui Ernest la Prima tv erau pe bune, luate dupa formatul american dar intre timp nu si-au mai permis din cauza banilor si a legislatiei.
  • marius marius
    Emisiunea Te vrea langa mine , acolo sunt dovezi clare pe fata nu pot sa cred ca sunt oameni ce cred in asa ceva , oricum nu face-ti nimic daca va-ti implica ce de CNA si ati investiga putin gasiti dovezi clare sunt participanti sau fosti participanti ce au fost pe la national la emisiuni de genu la prima sau chiar si la Ochii din umbra etc....
  • Dacian Salam Dacian Salam
    Am auzit ca asa ze pricedeaza si la cae mai mari. De exemplu, in editia originala a piesei Romeo si Julieta se preciza pe fiecare pagina ca e fictiune.
  • Adi Adi
    Ar trebui sa bage aici si Acces direct. Sau Capatos.Doar au recunoscut ca plateau invitatii sa fac si sa spuna ce vor ei.
  • Iuli Iuli
    Ati uitat de emisiunea Te vreau langa mine, cel mai mincinos program TV.

Trimite un comentariu

sus