Skip to main content

Initiative recalculează estimările veniturilor media în 2016. Televiziunea, creşteri peste aşteptări la capitolul publicitate

 
Initiative recalculează estimările veniturilor media în 2016. Televiziunea, creşteri peste aşteptări la capitolul publicitate

Creştere peste aşteptări pentru piaţa media din România, este concluzia agenţiei de media Initiative, care realizează anual Media Fact Book, un raport cu estimări ale veniturilor din zona de media.

Publicitate

Piaţa de media din România a crescut cu 10% în 2016 comparativ cu 2015, până la valoarea de 366 milioane de euro, anunţă reprezentanţii companiei Initiative. Această evoluţie depăşeşte estimările raportului lansat în luna mai, care indicau un avans de 6% anul acesta, similar cu cel din 2015 şi o valoare totală de 351 de milioane de euro.

Alexandra Olteanu, Managing Director, Initiative: „Cea de-a doua parte a anului a adus o creştere peste aşteptări a pieţei de media, care a fost determinată în special de investiţiile impresionante în publicitatea TV, în timp ce evoluţia celorlalte canale a fost în linie cu estimările noastre din Media Fact Book-ul lansat în luna mai. Aceste rezultate pozitive vor fi susţinute şi anul viitor, când estimăm că piaţa va creşte cu 6%, până la valoarea de 389 milioane de euro.”

Astfel, investiţiile în publicitatea TV vor totaliza anul acesta 240 milioane de euro, în urma unei creşteri importante de peste 10% faţă de 2015.

Însă televiziunea nu este singurul canal care a înregistrat creşteri în 2016 – online-ul s-a majorat şi el cu 12%, până la valoarea totală de 64 milioane de euro, în timp ce radioul este aşteptat să ajungă la 20 de milioane de euro, valoare cu 5% mai mare decât cea din 2015. De asemenea, piaţa de OOH se menţine la valoarea de 28 de milioane de euro, în timp ce presa tipărită înregistrează o scădere de 10%, până la 14 milioane de euro, cu tot mai mulţi publisheri închizând ediţiile din print ale publicaţiilor.

ESTIMĂRI 2017. În ceea ce priveşte evoluţia pieţei de media în 2017, Initiative estimează că cea mai mare creştere va fi înregistrată în online (+14%, până la 74 milioane de euro).

Investiţiile în TV vor creşte şi ele cu 5%, până la 252 milioane de euro, iar radioul, cu 7%, până la aproximativ 22 milioane de euro. Spre deosebire de anii precedenţi, şi piaţa de OOH va cunoaşte în 2017 o creştere, de 4%, ajungând la 29 milioane de euro, în timp ce presa tipărită va continua să scadă cu 10%, până la 13 milioane de euro.

La nivel global, potrivit analizei Inflation Report lansate în luna noiembrie de MAGNA, companie din grupul IPG MediaBrands din care face parte şi Initiative, se estimează o inflaţie de cost TV semnificativă pentru televiziunea liniară (+6,4%), tendinţă ce se va reflecta şi la nivel regional, în Europa (+6%) şi în Europa Centrală şi de Sud-Est (+9%).

În pieţele mature, această inflaţie TV este determinată de scăderea audienţelor şi a rating-urilor, fragmentarea obiceiurilor de consum şi emergenţa platformelor de digital şi OTT. Totodată, online-ul rămâne canalul cu cea mai mare creştere în piaţa de media (+12.5% în 2017), deşi va înregistra un ritm mai scăzut în următorii ani. Astfel, dacă în 2016, digitalul a atras 36% din bugetele de publicitate la nivel mondial, apropiindu-se de cota de 37% a TV-ului, în 2017 acesta este estimat să depăşească TV-ul şi să devină principalul canal de advertising.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus