Skip to main content

Oameni din media și comunicare despre alegeri: „alegerile se vor câștiga pe net când se va vota pe net”. Tolontan: PSD a meritat să câștige, dreapta a meritat să piardă

 
Oameni din media și comunicare despre alegeri: „alegerile se vor câștiga pe net când se va vota pe net”. Tolontan: PSD a meritat să câștige, dreapta a meritat să piardă

Reacții peste reacții în online după rezultatele alegerilor de duminică, în urma cărora PSD a câștigat 45% din voturile exprimate.

„Dreapta a meritat să piardă. PSD a meritat să câștige pentru că a referit, măcar în program, această îngrijorare teribilă de a nu putea ieși din spirala sărăciei.”, a fost concluzia jurnalistului Cătălin Tolontan, care a comentat pe blogul personal, tolo.ro rezultatul alegerilor de ieri. 

Publicitate

Teo Tiță, jurnalist, filosoful Mihai Șora și câțiva publicitari au scis câteva concluzii despre alegerile de ieri: fie despre alegerea de a nu merge la vot a mai bine de jumătate din populație, fie despre alegerea unui partid sau altuia. 

Bogdan Naumovici: „Cred că era prin 2008 când spuneam, la o conferință, că alegerile se vor câștiga pe net când se va vota pe net. Tinerii din sală zâmbeau superior. Later edit: consultând Google-ul din epocă, văd că mai spusesem una bună: dacă am fi avut internet în anii 80, Ceaușescu murea de bătrânețe!:)”

Alex Tocilescu, copywriter la Graffiti BBDO

Dacă se confirmă exit poll-urile, lucrurile stau așa:

PSD a câștigat alegerile.

PNL le-a pierdut.

USR le-a câștigat, dar.

ALDE, câh.

MP mai vedem.

UDMR ca de obicei.

PRU e degeaba.

60% dintre români au ales să nu aleagă. Important e să aflăm de ce; oamenii ăștia n-au vrut nici salarii mai mari, nici impozite mai mici, nici anticorupție, nici România românilor, nici unire cu Moldova, nici nimic altceva. O variantă e ca ei să fie complet idioți; o alta e să nu fie complet idioți, dar să nu se fi regăsit în nici una dintre opțiuni. Dacă prima variantă e valabilă, atunci csf ncsf; dacă însă a doua variantă e cea corectă, atunci USR ar trebui să pescuiască în lacul ăsta.

Revenind la USR: i-am votat pentru că sunt niște oameni cinstiți, destoinici și competenți. Doar că pentru ăia care nu-s prieteni pe Facebook cu vreun candidat USR, campania lor n-a generat mari emoții. Și asta nu doar pentru că n-au avut resurse financiare, ci pentru că au evitat să vorbească despre majoritatea subiectelor emoționale (care nu-s neapărat și importante, e drept).

Altfel zis, USR s-a ferit să își asume alte valori decât cele banale, pe care, la nivel declarativ, le întâlnim și la PNL sau chiar PMP. Candidații USR n-au zis ce părere au despre Coaliția pentru Familie; n-au explicat de ce a aduce investitori străini nu înseamnă a își vinde țara; n-au argumentat pozițiile progresiste pe care le au pe multe subiecte (ba dimpotrivă, le-au băgat sub preș cât mai adânc). Ce ar trebui să realizeze useriștii e că de mâine încolo ei vor fi principalul partid de opoziție - și că nu se mai pot trage pe cur de la păreri clare pe temele de care le e frică. Totuși, felicitări, au realizat ceva fără precedent. În rest, hai să nu-i mai înjurăm pe tineri, că nu e doar vina lor că alegerile astea nu i-au interesat. Dați-le un om carismatic, care să vorbească pe limba lor, care să stârnească emoții și care să le promită că legalizează iarba, și atunci poate că o să iasă și ei din casă peste patru ani.

 Cătălin Teniță, om de online și inițiator al proiectului Fiecare Vot, care a trimis mai bine de 1.000 de observatori în secțiile de votare din întreaga țară: 

„Ce s-a intamplat ieri nu e motiv de dezamagire. Ce s-a intamplat ieri e inceputul unui drum. S-a dovedit ca putem fi cetateni de fier. Sunt oameni care nu au dormit 48 de ore coordonand peste 1000 de observatori acreditati.

Sunt oameni care au plecat la drum la ora 5 jumatate duminica dimineata si s-au intors acasa luni la aceasi ora. Si intre timp au stat pe scaune incomode sau in picioare, au vizitat sectii, au avut parte de conditii ostile. Un efort absolut brutal. E un efort care va merita.

E un pas mic catre o societate mai atenta la problemele ei. Si e momentul sa ne strangem, sa creeam rezervoarele si canalele civismului. Solutia nu e Congo, Australia sau Madagascar. Solutia e aici, impreuna. Multumesc tuturor celor care care cred ca putem impreuna sa facem o societate mai buna. #fiecarevot continua.”  

 Mihai Șora, filosof și eseit: 

„– A venit apa caldă?
– A venit, da’ e rece.“
Dragi prieteni,
urmează patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne și sincope.
În patru ani se pot întâmpla multe. Nu știu dacă voi mai fi aici, nici dacă voi mai apuca vreodată să merg la vot. Însă nu voi înceta să spun că absenteismul înseamnă, după mine, iresponsabilitate civică: poți să desenezi o maimuțică pe buletinul de vot, să pui ștampila pe fiecare candidat sau pe niciunul, să-i tai pe toți cu X-uri mari și apăsate! După cum poți vota candidatul ales de tine, cu bună credință și în cunoștință de cauză. Trebuie, adică, să mergi până la secția de votare, să intri în cabina aceea și să te exprimi. Modul în care decizi să votezi ține de inteligența, de profunzimea sau de simplitatea gândirii tale: – în orice caz, participând. Pentru că democrația înseamnă p a r t i c i p a r e, nu pasivitate; nici lene, indiferență sau dispreț față de îndatoririle pe care le ai ca cetățean cu drepturi depline, egale cu ale semenilor tăi.
Dacă e luni, dragii mei, urmează patru ani grei.

 

Teo Tiță, jurnalist: 

doua vorbe despre alegeri:
- absenteismul nu e nepăsare (poate fi și asta), e exasperare și lipsă de variante. întrebați-va de ce nu vin oamenii aia la vot nu de ce sunt tampiți. in piața exista cerere dar nu oferta suficientă

- oricât de ridicol suna, PNL a obținut cel mai mare scor din istoria lui post 89. cine nu ma crede sa verifice
- guvernul viitor are sprijinul necondiționat (vot direct pentru PSD) a nici 20 la suta din populația cu drept de vot. aici revenim la primul punct iar răspunsul e sistemul seminchis care favorizează partide mari

- however, scorul e uriaș și campania lor e exemplu aproape didactic de disciplina și executie. cine se mira, se mira degeaba. e aceeași campanie de la locale. cine avea ochi de văzut, a văzut

- apropo de asta, independenți cu mii de voturi nu intra in parlament dar intra reprezentanți ai unor minorități statistic irelevante by any means

- se va încerca modificarea constituției. probabil va ieși rău. a modificat-o adrian nastase in 2003 dar cu un efort uriaș. dragnea a încercat ceva cu regionalizarea acum vreo trei ani și a eșuat

- protocolul semnat de PNL cu coaliția pentru familie e responsabil, imho, pentru pierderea a cel puțin un punct la alegerile astea. parte din oameni au stat acasă, parte au mers la usr

- de vina pentru scorul PNL nu sunt numai campania sau deciziile recente ale conducerii ci mai ales istoria lui de raportare ambivalenta la psd. mai toți oamenii cu drept de vot nu au uitat de usl, de ex.

- usr are o singura șansa sa fie relevant. opoziție pura și dura. modelul basescu in 2000-2004. orice altceva ii topește in irelevanta.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • "dacă am fi avut internet în anii 80, Ceaușescu murea de bătrânețe!" Nu domnule, daca Ceausescu nu murea, n-am fi avut internet :)
  • "... au evitat să vorbească despre majoritatea subiectelor emoționale ..." voi chiar nu intelegeti ca lumea s-a saturat de telenovele si circ in politica? Era nevoie de subiecte concrete, nu de povesti emotionale. Nu ati inteles asta din aceste alegeri? Atunci lasati-va de analize.

Trimite un comentariu