Skip to main content

Oameni din media şi comunicare despre alegeri: „alegerile se vor câştiga pe net când se va vota pe net”. Tolontan: PSD a meritat să câştige, dreapta a meritat să piardă

 
Oameni din media şi comunicare despre alegeri: „alegerile se vor câştiga pe net când se va vota pe net”. Tolontan: PSD a meritat să câştige, dreapta a meritat să piardă

Reacţii peste reacţii în online după rezultatele alegerilor de duminică, în urma cărora PSD a câştigat 45% din voturile exprimate.

Publicitate

„Dreapta a meritat să piardă. PSD a meritat să câştige pentru că a referit, măcar în program, această îngrijorare teribilă de a nu putea ieşi din spirala sărăciei.”, a fost concluzia jurnalistului Cătălin Tolontan, care a comentat pe blogul personal, tolo.ro rezultatul alegerilor de ieri.

Teo Tiţă, jurnalist, filosoful Mihai Şora şi câţiva publicitari au scis câteva concluzii despre alegerile de ieri: fie despre alegerea de a nu merge la vot a mai bine de jumătate din populaţie, fie despre alegerea unui partid sau altuia.

Bogdan Naumovici: „Cred că era prin 2008 când spuneam, la o conferinţă, că alegerile se vor câştiga pe net când se va vota pe net. Tinerii din sală zâmbeau superior. Later edit: consultând Google-ul din epocă, văd că mai spusesem una bună: dacă am fi avut internet în anii 80, Ceauşescu murea de bătrâneţe!:)”

Alex Tocilescu, copywriter la Graffiti BBDO:

Dacă se confirmă exit poll-urile, lucrurile stau aşa:

PSD a câştigat alegerile.

PNL le-a pierdut.

USR le-a câştigat, dar.

ALDE, câh.

MP mai vedem.

UDMR ca de obicei.

PRU e degeaba.

60% dintre români au ales să nu aleagă. Important e să aflăm de ce; oamenii ăştia n-au vrut nici salarii mai mari, nici impozite mai mici, nici anticorupţie, nici România românilor, nici unire cu Moldova, nici nimic altceva. O variantă e ca ei să fie complet idioţi; o alta e să nu fie complet idioţi, dar să nu se fi regăsit în nici una dintre opţiuni. Dacă prima variantă e valabilă, atunci csf ncsf; dacă însă a doua variantă e cea corectă, atunci USR ar trebui să pescuiască în lacul ăsta.

Revenind la USR: i-am votat pentru că sunt nişte oameni cinstiţi, destoinici şi competenţi. Doar că pentru ăia care nu-s prieteni pe Facebook cu vreun candidat USR, campania lor n-a generat mari emoţii. Şi asta nu doar pentru că n-au avut resurse financiare, ci pentru că au evitat să vorbească despre majoritatea subiectelor emoţionale (care nu-s neapărat şi importante, e drept).

Altfel zis, USR s-a ferit să îşi asume alte valori decât cele banale, pe care, la nivel declarativ, le întâlnim şi la PNL sau chiar PMP. Candidaţii USR n-au zis ce părere au despre Coaliţia pentru Familie; n-au explicat de ce a aduce investitori străini nu înseamnă a îşi vinde ţara; n-au argumentat poziţiile progresiste pe care le au pe multe subiecte (ba dimpotrivă, le-au băgat sub preş cât mai adânc). Ce ar trebui să realizeze useriştii e că de mâine încolo ei vor fi principalul partid de opoziţie - şi că nu se mai pot trage pe cur de la păreri clare pe temele de care le e frică. Totuşi, felicitări, au realizat ceva fără precedent. În rest, hai să nu-i mai înjurăm pe tineri, că nu e doar vina lor că alegerile astea nu i-au interesat. Daţi-le un om carismatic, care să vorbească pe limba lor, care să stârnească emoţii şi care să le promită că legalizează iarba, şi atunci poate că o să iasă şi ei din casă peste patru ani.

Cătălin Teniţă, om de online şi iniţiator al proiectului Fiecare Vot, care a trimis mai bine de 1.000 de observatori în secţiile de votare din întreaga ţară:

„Ce s-a intamplat ieri nu e motiv de dezamagire. Ce s-a intamplat ieri e inceputul unui drum. S-a dovedit ca putem fi cetateni de fier. Sunt oameni care nu au dormit 48 de ore coordonand peste 1000 de observatori acreditati.

Sunt oameni care au plecat la drum la ora 5 jumatate duminica dimineata si s-au intors acasa luni la aceasi ora. Si intre timp au stat pe scaune incomode sau in picioare, au vizitat sectii, au avut parte de conditii ostile. Un efort absolut brutal. E un efort care va merita.

E un pas mic catre o societate mai atenta la problemele ei. Si e momentul sa ne strangem, sa creeam rezervoarele si canalele civismului. Solutia nu e Congo, Australia sau Madagascar. Solutia e aici, impreuna. Multumesc tuturor celor care care cred ca putem impreuna sa facem o societate mai buna. #fiecarevot continua.”

Mihai Şora, filosof şi eseit:

„– A venit apa caldă?
– A venit, da’ e rece.“
Dragi prieteni,
urmează patru ani de zgomote, lovituri la fluierul piciorului, cazne şi sincope.
În patru ani se pot întâmpla multe. Nu ştiu dacă voi mai fi aici, nici dacă voi mai apuca vreodată să merg la vot. Însă nu voi înceta să spun că absenteismul înseamnă, după mine, iresponsabilitate civică: poţi să desenezi o maimuţică pe buletinul de vot, să pui ştampila pe fiecare candidat sau pe niciunul, să-i tai pe toţi cu X-uri mari şi apăsate! După cum poţi vota candidatul ales de tine, cu bună credinţă şi în cunoştinţă de cauză. Trebuie, adică, să mergi până la secţia de votare, să intri în cabina aceea şi să te exprimi. Modul în care decizi să votezi ţine de inteligenţa, de profunzimea sau de simplitatea gândirii tale: – în orice caz, participând. Pentru că democraţia înseamnă p a r t i c i p a r e, nu pasivitate; nici lene, indiferenţă sau dispreţ faţă de îndatoririle pe care le ai ca cetăţean cu drepturi depline, egale cu ale semenilor tăi.
Dacă e luni, dragii mei, urmează patru ani grei.

Teo Tiţă, jurnalist:

doua vorbe despre alegeri:
- absenteismul nu e nepăsare (poate fi şi asta), e exasperare şi lipsă de variante. întrebaţi-va de ce nu vin oamenii aia la vot nu de ce sunt tampiţi. in piaţa exista cerere dar nu oferta suficientă

- oricât de ridicol suna, PNL a obţinut cel mai mare scor din istoria lui post 89. cine nu ma crede sa verifice
- guvernul viitor are sprijinul necondiţionat (vot direct pentru PSD) a nici 20 la suta din populaţia cu drept de vot. aici revenim la primul punct iar răspunsul e sistemul seminchis care favorizează partide mari

- however, scorul e uriaş şi campania lor e exemplu aproape didactic de disciplina şi executie. cine se mira, se mira degeaba. e aceeaşi campanie de la locale. cine avea ochi de văzut, a văzut

- apropo de asta, independenţi cu mii de voturi nu intra in parlament dar intra reprezentanţi ai unor minorităţi statistic irelevante by any means

- se va încerca modificarea constituţiei. probabil va ieşi rău. a modificat-o adrian nastase in 2003 dar cu un efort uriaş. dragnea a încercat ceva cu regionalizarea acum vreo trei ani şi a eşuat

- protocolul semnat de PNL cu coaliţia pentru familie e responsabil, imho, pentru pierderea a cel puţin un punct la alegerile astea. parte din oameni au stat acasă, parte au mers la usr

- de vina pentru scorul PNL nu sunt numai campania sau deciziile recente ale conducerii ci mai ales istoria lui de raportare ambivalenta la psd. mai toţi oamenii cu drept de vot nu au uitat de usl, de ex.

- usr are o singura şansa sa fie relevant. opoziţie pura şi dura. modelul basescu in 2000-2004. orice altceva ii topeşte in irelevanta.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cineva Cineva
    "dacă am fi avut internet în anii 80, Ceaușescu murea de bătrânețe!" Nu domnule, daca Ceausescu nu murea, n-am fi avut internet :)
  • Mm Mm
    "... au evitat să vorbească despre majoritatea subiectelor emoționale ..." voi chiar nu intelegeti ca lumea s-a saturat de telenovele si circ in politica? Era nevoie de subiecte concrete, nu de povesti emotionale. Nu ati inteles asta din aceste alegeri? Atunci lasati-va de analize.

Trimite un comentariu

sus