Skip to main content

CNA lista must carry 2017. Cabliştii, obligaţi să preia inclusiv televiziuni cu 5 sau 130 de telespectatori

 
CNA lista must carry 2017. Cabliştii, obligaţi să preia inclusiv televiziuni cu 5 sau 130 de telespectatori

Consiliul Naţional al Audiovizualului a stabilit lista posturilor libere la retransmisie, ce trebuie retransmise obligatoriu de către companiile de cablu în 2017.

Publicitate

Cabliştii au obligaţia, conform legii, să-şi actualizeze grilele de programe care să includă posturi libere la retransmisie în termen de 30 de zile de la data publicării listei must-carry pe site-ul CNA, fapt care se va întâmpla astăzi.

Unii membri CNA au reluat ideea că lista must carry ar trebui redusă. „Mi se pare inadmisibil să obligăm o companie de cablu să introducă în grilă o televiziune care are un telespectator sau 139 de telespectatori. Legea a încurajat nişte televiziuni care nu-şi justifică existenţa. În loc să bage un program local, noi îi obligăm să introducă o televiziune cu 139 de telespectatori”, a remarcat Radu Herjeu, membru CNA.

Gabriel Tufeanu, membru CNA, a propus la rândul său ca CNA să trimită Parlamentului o propunere de modificare a articolului privind principiul must carry.

Posturile, toate licenţiate în România, sunt ordonate după audienţă şi au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie.

În listă intră televiziuni precum TeleStar, un post care anul trecut a avut o medie de 5 (cinci) telespectatori, la nivel naţional, potrivit cifrelor Kantar Media. eStrada, un alt post obligatoriu la retransmisie, a avut o medie de 139 de telespectatori. Credo TV a avut o medie de 500 de privitori.

Lista „must carry” se aplică doar companiilor de cablu, nu şi operatorilor de platforme de satelit (DTH).

Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2017:

1. Antena 1

2. Kanal D

3. Romania Tv

4. Antena 3

5. Naţional TV

6. Prima TV

7. Antena Stars

8. B1 TV

9. Digi 24

10. Realitatea TV

11. Favorit TV

12. Happy Channel

13. Kiss TV

14. Taraf TV

15. Trinitas

16. ZU TV

17. U Tv

18. Music Channel

19. National 24 Plus

20. TV H

21. Inedit TV

22. Hit Music

23. TV Neptun

24. Speranta TV

25. Nasul TV

26. Alfa Omega Tv

27.Credo TV

28. Travel Mix

29. eStrada TV

30. TeleStar

La lista televiziunilor comerciale, se adaugă şi posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi regionalele postului public, dar şi TV5 şi Moldova 1.

Ce este principiul „must carry”

Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, şi prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice şi posturile private aflate sub jurisdicţia României, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat şi operatorilor DTH.

Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin reţele de comunicaţii electronice, cu excepţia celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligaţia să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societăţii Române de Televiziune destinate publicului din România, precum şi alte servicii de programe, libere la retransmisie şi fără condiţionări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privaţi, aflaţi sub jurisdicţia României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin reţeaua respectivă, precum şi serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaţionale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privaţi este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audienţă.”

Lista must-carry pe 2016 poate fi consultată pe Paginademedia.ro, AICI.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Cristian Cristian
    Multi citesc, putin pricep. Cablistii sunt obgligati ca DOAR 25% din grila lor sa fie din must. Deci, matematic, la o grila de 48 de canale, ai din must doar primele 12. Got it? Alfa si Omega ii pe 26. Ca sa il ai ...trebuie sa ai o grila de analogic de min 101 canale!!!
  • ioan ioan
    Astept de la toti operatorii de cablu ,inclusiv RDS-RCS sa respecte incepand cu 2017,lista must carry ,la nivel national.Asa este corect.Deasemenea doresc ca aceste canale sa fie incluse in pachetul de baza atat pe cablu ,respectiv satelit. Multumesc anticipat.
  • doar eu doar eu
    @borda @cristian deci,pe digi,pe pachet digital,ar trebui sa vedem posturile cu
  • cristian cristian
    Pe cablu , pe CABLU , la RCS-RDS, nu satelit , nu sunt si nici nu au fost posturile tv Alfa Omega , Credo , Telestar sau Estrada tv , nu c-ar conta foarte mult dar si daca sunt in lista must-carry , la Digi NU AU FOST NICIODATA . Poate in viitor cei de la RDS RCS vor respecta legislatia , cine stie ?
    Si cum, CNA nu stia ca reteua DIGI pe cablu nu avea asa ceva in grila sa?!...sa fim seriosi
  • an an
    Alfa Omega + Credo + TeleStar nu se prind pe Digi Rcs Rds cu toate ca sunt de mai multi ani in must carry... deci nu se tine cont de nicio lista
  • Iulia Bunea Iulia Bunea
    @MOISA ADRIAN-FLORIN - Nu sunt de mai multi ani in lista must carry
  • MOISA ADRIAN-FLORIN MOISA ADRIAN-FLORIN
    Fara PRO TV, ACASA si Pro Cinema ? Astea nu sant libere la retransmisie?
  • borda borda
    @doar eu: ai citit atent articolul?
    Lista „must carry” se aplică doar companiilor de cablu, nu și operatorilor de platforme de satelit (DTH).
  • Adi Adi
    Ce rusine ! Ce lege idioata, veche si absurda.
  • doar eu doar eu
    pe digi nu am câteva de pe must carry(alfa omega,telestar,estrada,credo)

    Oare digi e pe dth?ca nu stiu?
  • doar eu doar eu
    @beny77 mai putin nu? ;)
  • beny77 beny77
    kantar Media rusine .....nu cred ca este corecta ordinea ........nu cred ca Credo tv are 500 telespectatori ........
  • borda borda
    @un ohm: Glumești sigur. Digi 24 e pe locul 9 deci are audiență chiar foarte bună.
  • un ohm un ohm
    mosule, daca scot din must carry televiziunile cu cinci telespectatori, vor fi scoase automat digi24 si realitatea :)))
  • Fabi Fabi
    In 2014???

Trimite un comentariu

sus