Skip to main content

Codul jurnaliştilor România TV: Informaţie verificată la sânge. Fără partizanat. Patronul nu poate impune jurnalistilor să susţină campanii de presă

 
Codul jurnaliştilor România TV: Informaţie verificată la sânge. Fără partizanat. Patronul nu poate impune jurnalistilor să susţină campanii de presă

TEORIA, CA TEORIA. “Patronul nu poate impune jurnalistilor sa sustina campanii de presa impotriva unor adversari politici, de afaceri sau de orice alta natura, prin distorsionarea realitatii, prin ocultarea adevarului, prin introducerea unor argumentatii mincinoase” – Codul Profesional al Jurnaliştilor România TV.

Publicitate

În practică, burtierele şi mesajele România TV nu mai au nevoie de niciun comentariu: atacuri la tehnocraţi, la Iohannis, la soroşişti şi ore întegi cu filmuleţe ale patronului Sebastian Ghiţă, mesaje manipulatoare. Un exemplu, aici.

În teorie, lucrurile stau ca la carte. Fără ironii.

Paginademedia.ro vă prezintă câteva fragmente din Codul Profesional al jurnaliştilor România TV. Regulile pe care şi le impun, aşa cum sunt ele publicate chiar pe site-ul postului TV:

Cuvinte care definesc ştirile şi emisiunile RTV:

-echilibru perfect

-impartialitate

-informatie verificata la sange

-discurs al stirilor si al dezbaterilor fara niciun fel de partizanat

Patronul nu poate impune jurnalistilor incalcarea normelor etice ale profesiei.

Patronul nu poate impune jurnalistilor sa sustina campanii de presa impotriva unor adversari politici, de afaceri sau de orice alta natura, prin distorsionarea realitatii, prin ocultarea adevarului, prin introducerea unor argumentatii mincinoase.

Patronul nu poate impune jurnalistilor sa raspunda disproportionat la materiale critice, solid argumentate si de interes public, facute publice prin alte mijloace de informare in masa.”

Opiniile care iau forma unor comentarii la adresa unor evenimente sau actiuni referitoare la persoane sau la institutii nu trebuie sa incerce sa nege realitatea faptelor sau a datelor. Daca acest lucru se constata pe parcursul derularii programului, moderatorul RTV are obligatia de a interveni prompt si de a informa corect publicul telespectator.”

Realizatorii de la RTV vor fi impartiali din punct de vedere politic in realizarea programelor.

Continutul editorial va acorda importanta problemelor reale ale societatii si nu va crea false probleme sau nu va obtura atentia publicului cu probleme minore.

Pasaj din secţiunea “Integritate”:

Angajaţii trebuie să fie corecţi şi oneşti în desfăşurarea activităţii profesionale, să îşi exercite funcţia cu bună credinţă şi responsabilitate şi să nu ia parte cu bună ştiinţă la activităţi şi acte care să le discrediteze profesia.

Secţiunea “Obiectivitate”:

Angajaţii trebuie să trateze toate situaţiile întâlnite în activitatea lor conform stării de fapt. De asemenea, aceştia trebuie să dea dovadă de corectitudine şi să nu îngăduie ca obiectivitatea lor să fie afectată de influenţe externe sau prejudecăţi.

În toate producţiile audio-vizuale ce urmează a fi realizate şi difuzate trebuie urmărită realitatea, corectitudinea şi exactitatea.

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • doar eu doar eu
    Deci rtv are regulamentul ala pe site de pomană,ca tot ce vor ei fac
  • Argus Argus
    cd: Ai pe site-ul asta lista actionarilor din audio-vizualul romanesc.
    Ia-ti ochelarii si vezi daca la B1 TV se confirma supozitiile tale.
    Nu uita ca si Cristina Topescu a fost in PSD, dupa plecarea de la Prima TV.
    Nu te grabi sa ai la indemana un pahar cu apa rece, un DEX si un manual de limba romana.
    Iti vor prinde bine!....
    P.S. Esti pe un site media, nu la piata....
  • naivu naivu
    sigur, cd! iar băsescu și iohannis sunt marionetele lui obae. un fel de: foaie verde stâlp/curge apa-n beci
  • cd cd
    Dar spuneti de B1 ca este al lui Basescu de 10 ani! Si mai nou un fost prezetnator pe nume Turcescu este in partidul lui Basescu. Iar o fosta prezentatoare de la B1 este omul de convorbire al lui Iohannis! Sau si voi sunteti vanduti? Aprobati daca sunteti corect.

Trimite un comentariu

sus