Skip to main content

Reacţie ActiveWatch: „Somnul CNA naşte monştri mediatici. Cerem verificarea de urgenţă a situaţiei dezastruoase a CNA"

 
CNA
CNA

ActiveWatch cere comisiilor parlamentare pentru mass-media, preşedinţei şi guvernului verificarea “de urgenţă” a activităţii CNA, în şedinţă publică.

Publicitate

„Instituţia nu mai reacţionează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial”, este de părere organizaţia, potrivit unui apel publicat astăzi pe site-ul ActiveWatch.

Scopul? „Readucerea instituţiei în slujba interesului public”, după derapajele “inacceptabile” pe care posturile de ştiri Antena 3 şi România TV le-au avut în seara protestelor împotriva ordonanţelor de graţiere şi de modificare a Codurilor Penal şi de Procedură Penală propuse de Guvern.

“În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 şi România TV din seara de 22 ianuarie 2017, ActiveWatch solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activităţii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituţiei în slujba interesului public.

Cerem comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgenţă situaţia dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică”, se arată în solicitarea ActiveWatch.

Apelul, susţinut de încă şapte organizaţii care militează pentru libertatea de exprimare în presă, este îndreptat şi către membrii “de bună credinţă” din Consiliul Naţional al Audiovizualului, cărora li se cere “să expună public disfuncţiile şi să demaşte persoanele şi mecanismele care au condus la sabotarea instituţiei”.

Consiliului i se mai cere să introducă “cu prioritate absolută” pe ordinea de zi a următoarelor şedinţe sesizările care reclamă derapajele posturilor Antena 3 şi România TV, comise în seara în care au avut loc protestele, dar şi derapajele din timpul campaniei electorale din decembrie şi, eventual, cele care vor apărea în perioada următoare.

Redăm integral apelul semnat de ActiveWatch, susţinut de alte şapte organizaţii:

În atenţia membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului

În atenţia Comisiei pentru cultură şi media de la Senatul României

În atenţia Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă de la Camera Deputaţilor

În atenţia Administraţiei Prezidenţiale

În atenţia Guvernului României

În contextul derapajelor inacceptabile identificate la posturile Antena 3 şi România TV din seara de 22 ianuarie 2017, ActiveWatch solicită activarea tuturor mecanismelor legale pentru verificarea activităţii Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA), cu scopul readucerii instituţiei în slujba interesului public.

Cerem comisiilor parlamentare pentru mass-media să evalueze de urgenţă situaţia dezastruoasă a CNA, într-o întâlnire cu participare publică.

Cerem membrilor CNA de bună-credinţă să expună public disfuncţiile şi să demaşte persoanele şi mecanismele care au condus la sabotarea instituţiei.

Cerem CNA să judece cu prioritate absolută sesizările privind derapajele comise de televiziuni în relatarea manifestaţiilor din 22 ianuarie 2017.

Cerem CNA să analizeze cu celeritate toate derapajele din campania electorală şi din perioada imediat următoare.

ActiveWatch a avertizat în repetate rânduri că reducerea eficienţei CNA în ultimii ani a favorizat proliferarea comportamentelor ilegale ale unor radiodifuzori, în particular ale celor menţionaţi mai sus.

Dacă ar fi folosite, Legea audiovizualului şi Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, cu toate imperfecţiunile lor, ar fi fost suficiente pentru a preveni derapajele grave ale operatorilor din audio-vizual.

Deriva CNA este accentuată de o serie de disfuncţionalităţi, precum:

- faptele sesizate sunt evaluate cu întârziere atât de mare încât se prescriu înainte de a ajunge să fie penalizate. Drept argument stau cele peste 1600 de sesizări prescrise în perioada 2014 – 2016 (sursa: Pagina de Media), dar şi întârzierea unor rezoluţii pentru abaterile sesizate pe durata campaniei electorale din noiembrie – decembrie 2016.

- radiodifuzorii primesc o singură penalizare pentru fapte cumulate pe perioada judecată de CNA, ceea ce încurajează recidiva

- instituţia nu mai reacţionează în timp real în timpul unor evenimente socio-politice majore, în care rolul mass-media este crucial

- instiuţia nu funcţionează lungi perioade de timp (numai anul trecut au fost amânate 17 şedinţe din aceste considerente)

Ultimii ani ne-au demonstrat că influenţa politicului este tot mai accentuată în agenda unor televiziuni private, care abuzează de dreptul la liberă exprimare în detrimentul dreptului la informare corectă. Acest abuz a fost posibil şi pentru că CNA a fost pasiv şi nu şi-a folosit toate instrumentele legale pentru a impune nişte standarde minime de igienă în spaţiul public de dezbatere şi de informare.

În acest context, este absolut necesară o dezbatere aplicată, pentru a aduce Consiliul Naţional al Audiovizualului în situaţia de a-şi exercita de facto mandatul de garant al interesului public.

Organizaţiile semnatare susţin libertatea de exprimare şi consideră că un spaţiu mediatic bogat, vibrant şi divers este vital pentru evoluţiile democratice din România. Dezvoltarea unui astfel de spaţiu are, însă, nevoie de un organism de reglementare activ şi performant, care să joace onest rolul de arbitru, în interesul public.

Acest apel este susţinut de:

Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)

Convenţia Organizaţiilor de Media (COM)

Mediawise Society

Asociaţia pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki (APADOR-CH)

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

Centrul Român de Politici Europene

Frontline Club Bucureşti

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus