Skip to main content

Şefa Cancelariei CNA: Preşedintele CNA, sunat pe un fir scurt. Angajaţii acceptau să facă sesizări false de frica Laurei Georgescu. Filmul unei sesizări

 
CNA
CNA

PROCES. Laura Georgescu a fost sunată pe un fir scurt special, pus la dispoziţie de STS, de către şeful de atunci al Agenţiei Naţionale pentru Integritate, Horia Georgescu. Filmul unei reclamaţii contrafăcute, povestit în faţa instanţei de Maricela Mierlea, şefa cancelariei CNA şi secretarul biroului preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

De ce acceptau angajaţii să facă astfel de sesizări? "De frica Laurei Georgescu", a spus Maricela Mierlea, la procesul în care şefa CNA este acuzată la instigare la abuz în serviciu şi fals în înscrisuri.

Reporterul Paginademedia.ro a fost la termenul de vineri şi redă declaraţiile martorilor în proces.

În prima parte, Maricela Mierlea şi filmul unor reclamaţii contrafăcute:

Pasul 1: Apel pe "telefonul scurt"

Horia Georgescu, fostul sef ANI, a sunat-o pe Laura Georgescu pe "telefonul scurt", cerandu-i sa se sesizeze in privinta unei emisiuni de la Antena 3. Apelul catre Laura Georgescu a fost făcut pe “telefonul scurt” (retea dedicata, pusa la dispozitie de Serviciul de Telecomunicatii Speciale - STS, folosita exclusiv de liderii institutiilor statului).

Fiindca Laura Georgescu era plecata intr-o delegatie in afara tarii, Maricela Mierlea a raspuns la apelul dat de Horia Georgescu pe “linia scurta”, informand-o ulterior pe sefa CNA. La acea vreme, biroul ramanea descuiat dupa plecarea Laurei Georgescu din institutie. Dupa inceperea acestui proces, biroul Laurei Georgescu este incuiat atunci cand aceasta nu se afla la CNA.

Pasul 2: Solicitantul, sfătuit să facă o plângere oficială

Apelul a fost considerat de către Maricela Mierlea o încercare de interventie, o influentare a sefei CNA de catre seful ANI. “Orice telefon primim cu o sesizare, persoana respectiva este sfatuita sa formuleze in scris o sesizare. CNA nu primeste sesizari prin telefon”, a spus Maricela Mierlea in fata instantei.

Pasul 3: Un angajat CNA, în spatele sesizării

La întoarcea Laurei Georgescu la birou, sesizarea ar fi fost intocmita in Secretariatul CNA, cu ajutorul lui Bogdan Roman, lucrator la departamentul IT al CNA, si el martor in acest dosar.

Maricela Mierlea:

"Dupa ce am primit citatia de la DNA, Laura Georgescu a incercat sa ma convinga ca cunoaste motivul pentru care sunt chemata, ca ma va invata cu privire la aspecte pe care nu le cunosteam, motiv pentru care am refuzat sa ascult ce vrea sa spuna"

Şefa cancelariei CNA a aflat, chiar la termenul de vineri, că preşedintele CNA, Laura Georgescu, i-a formulat o plângere penală. Nu s-a intrat însă în detalii.

Avocatul Laurei Georgescu: “Atitudinea martorei este influentata de o plangere penala formulata de Laura Georgescu impotriva martorei?”

Maricela Mierlea: “Nu cunosc existenta acestei plangeri.”

La termenul de vineri, de la Tribunalul Bucuresti, au fost prezenti sase martori, insa au fost audiati doar patru: Valentin Jucan, membru CNA, Maricela Mierlea, sefa Biroului Cancelaria CNA, Daniel Nechita, fost administrator al televiziunii Giga TV si Razvan Franculescu, seful Serviciului Licenta-Autorizari din CNA. La termenul următor vor fi audiaţi Dumitru Ciobanu, seful Serviciului Juridic din CNA, si Cristian Ivanciovici, consilier birou IT din CNA.

Acuzatiile din dosar vizeaza, pe de-o parte, modul in care CNA a retras in 2013 licenta televiziunii Giga TV, pentru ca mai apoi postul sa o reprimeasca. Pe de alta parte, dosarul urmareste si o serie de presupuse sesizari false, care se banuieste ca au fost intocmite de sefa CNA, cu ajutorul unor angajati ai Consiliului, impotriva televiziunilor Antena 3, Estrada TV, Nasul TV si RTL-2.


Ideile principale din declaratiile date de Maricela Mierlea in instanta, despre acuzatia de fals in inscrisuri a Laurei Georgescu:

  • A relatat situatia sesizarii formulate de Laura Georgescu impotriva Antenei 3, la cererea lui Horia Georgescu, pe atunci sef al Agentiei Nationale de Integritate (ANI). Sesizarea ar fi fost intocmita in Secretariatul CNA, cu ajutorul lui Bogdan Roman, lucrator la departamentul IT al CNA, si el martor in acest dosar. Declaratiile lui Bogdan Roman, pe Paginademedia.ro.
  • Horia Georgescu, apel catre Laura Georgescu pe “telefonul scurt” (retea dedicata, pusa la dispozitie de Serviciul de Telecomunicatii Speciale - STS, folosita exclusiv de liderii institutiilor statului)
  • Fiindca Laura Georgescu era plecata intr-o delegatie in afara tarii, Maricela Mierlea a raspuns la apelul dat de Horia Georgescu pe “linia scurta”, informand-o ulterior pe sefa CNA. La acea vreme biroul ramanea descuiat dupa plecarea Laurei Georgescu din institutie.
  • Dupa inceperea acestui proces, biroul Laurei Georgescu este incuiat atunci cand aceasta nu se afla la CNA.
  • Apelul, considerat interventie, influentare a sefei CNA de catre seful ANI. “Orice telefon primim cu o sesizare, persoana respectiva este sfatuita sa formuleze in scris o sesizare. CNA nu primeste sesizari prin telefon”, a spus Maricela Mierlea in fata instantei.

Filmul unei alte sesizări:

  • Sesizarea facuta de Valentina Petcu, secretara la biroul fostului membru CNA Lorand Turos, pentru postul maghiar RTL-2. Si Valentina Petcu este martora in acest dosar. Declaratiile date de Valentina Petcu in fata instantei, pe Paginademedia.ro.
  • Potrivit Maricelei Mierlea, Valentina Petcu a incercat sa arunce vina pe ea pentru sesizarea intocmita postului RTL-2. Aceasta a relatat inca doua situatii in care au fost intocmite sesizari la solicitarea Laurei Georgescu, pentru posturile Estrada TV si Nasul TV.
  • Frica de Laura Georgescu - motivul pentru care angajatii CNA ar fi acceptat sa formuleze presupuse sesizari false. Nu numai Maricela Mierlea a declarat asta, acelasi lucru l-a spus si Bogdan Roman, atunci cand a fost audiat in fata instantei. Detalii, pe Paginademedia.ro.

Ideile principale din declaratiile date de Maricela Mierlea in instanta, despre cazul Giga TV:

  • Contestatia depusa de Giga TV pentru reprimirea licentei a fost trimisa la membrii CNA fara punct de vedere de la Serviciul Juridic, desi exista unul.
  • Laura Georgescu i-ar fi cerut Maricelei Mierlea sa nu ataseze erata trimisa de Juridic la mapa care trebuia sa ajunga la ceilalti membri. Potrivit Maricelei Mierlea, situatia nu a mai existat in CNA.
  • Motivul intentat de Laura Georgescu s-a concentrat intr-o expresie: “(O expresie urata”), sa studieze legea!”
  • Maricela Mierlea a primit reprosuri de la Serviciul Juridic dupa acest incident, dar si de la unii membrii CNA, dupa demararea acestui proces, carora le-a descris situatia.

Transcrierea audierii Maricelei Mierlea, sef Birou Cancelaria CNA, făcută de Paginademedia.ro:

Despre Giga TV

Maricela Mierlea:

“In virtutea functiei am activitate de secretariat atat pentru presedintele CNA (n.r. Laura Georgescu), cat si pentru sedintele Consiliului.

Cu privire la acuzatiile referitoare la reluarea licentei de transmisie a postului Giga TV, arta ca am participat la sedinta din 17 septembrie, asigurand secretariatul. In acest sens, in data de 16 septembrie am intocmit Ordinea de zi si am transmis membrilor, secretariatelor cabinetelor membrilor, precum si serviciilor de specialitate documentele pe care le detineam, primite de la cei care se aflau pe Ordinea de zi, in format electronic.

Nu imi aduc aminte daca in sedinta din 17 septembrie, in afara documentelor transmise de mine, au mai fost depuse si alte documente. Uneori se intampla acest lucru insa nu in mod frecvent sau obligatoriu.

In ceea ce priveste solicitarea pentru Giga TV, imi amintesc ca s-a expus punct de vedere conform caruia acest post nu mai emite dar si sustinerea reprezentantilor postului, care au aratat ca isi retransmit emisiunile proprii, in reluare, motivat de faptul ca aveau aprobat ca grila de programe retransmiterea postului Money Channel, insa pentru ca acest post isi pierduse licenta de difuzare, au preferat sa transmita o alta grila care nu era aprobata de CNA.

Imi amintesc ca Serviciul Juridic a facut precizarea ca postul are deja o sanctiune de somatie publica, apoi s-a supus la vot retragerea licentei.

De asemenea, imi aduc aminte ca s-a sustinut si un punct de vedere de specialitate, insa nu imi amintesc care era acela.

In urma votului s-a aplicat sanctiunea retragerii licentei de difuzare. Ulterior, stiu ca s-a primit o contestatie depusa de postul Giga TV impotriva acestei masuri, pe care am pus-o la mapa presedintelui, fiind pusa o rezolutie de a fi introdusa in sedinta din 1 octombrie si s-a solicitat Serviciul Juridic pentru punct de vedere. Nu mai stiu daca aceasta contestatie a vizat si punct de vedere de la Juridic sau daca a fost solicitat ulterior.

Inainte de sedinta din 1 octombrie 2013, in momentul in care am scanat acea contestatie pentru a o transmite membrilor CNA, Laura Georgescu mi-a solicitat sa nu transmit erata intocmita de Serviciul Juridic. Aspectul mi s-a parut ciudat, pentru ca de obicei se transmiteau punctele de vedere ale serviciilor de specialitate, tocmai pentru ca membrii Consiliului sa cunoasca toate documentele si pentru a fi in cunostinta de cauza.

In acest sens se procedeaza si in prezent, fiind transmise puncte de vedere ale serviciilor de specialitate. Arat ca situatii de acest gen nu au mai existat.

Stiu ca, in acea perioada, unul dintre colegii de la Juridic mi-a reporsat faptul ca nu trimisesem si punctul lor de vedere odata cu Contestatia. Arat ca eu am respectat dispozitiile presedintelui de a nu transmite acel punct de vedere cu tate ca am intrebat motivul, primind drept raspuns: “(o expresie urata), sa studieze legea”.

Arat ca un repros l-am primit si ulterior sedintei din 1 octombrie, respectiv dupa demararea acestui proces, de la unii membri CNA. Nu imi amintesc cine anume, dar le-am spus exact ceea ce s-a intamplat.

Nu cunosc daca au existat sau nu presiuni asupra votului ce urma sa fie dat.

Imi amintesc ca sedinta din 1 octombrie, in afara situatiei privind lipsa notei de la Serviciul Juridic, a fost una normala, in care fiecare si-a expus si sustinut punctul de vedere, inclusiv reprezentantii Giga TV, care au solicitat o intrerupere de 90 de zile, aratand ca au niste programe de relansat si eu niste proiectemarete pe care voiau sa le puna in aplicare si probabil ca de asta s-a cerut intrerupere, dar eu nu am cunostinte de specialitate.”

Despre presupusa sesizare falsa impotriva Antena 3

Maricela Mierlea:

“In ceea ce priveste acuzatia sesizarilor false, referitor la sesizarea privind emisiunea difuzata la Antena 3, arat ca intr-o zi de luni, in primavara anului 2014, cred ca aprilie, doamna presedinte Laura Georgescu era plecata intr-o delegatie in afara tarii si a sunat telefonul scurt*. Am raspuns, cel care apela era Horia Georgescu, care reprosa faptul ca presedintele CNA nu urmareste o emisiune ce se difuza in acel moment la postul Antena 3.

Eu i-am explicat ca este plecata si l-am asigurat ca ii voi transmite nemultumirile, lucru pe care l-am si facut. Ulterior, la revenirea doamnei Laura Georgescu, aceasta a intrat in Secretariat impreuna cu Bogdan Roman, iar acesta, la calculatorul colegei Magdalena Mihalache, a formulat o sesizare fata de emisiunea difuzata la Antena 3, de care era nemultumit Horia Georgescu. Sesizarea si-a urmat cursul firesc. Intr-un final s-a procedat la sanctionarea postului Antena 3.”

Despre presupusa sesizare falsa impotriva postului maghiar RTL-2

Maricela Mierlea:

“Arat ca in luna aprilie, cu o zi inainte de sedinta Consiliului, anterior orei 13.30, am instiintat-o pe presedintele CNA ca am finalizat Ordinea de zi, iar aceasta mi-a spus sa nu o transmit catre membrii CNA, spunand ca urmeaza sa mai apara o sesizare de la domnul Lorand Turos (n.r. fost membru CNA, actual senator UDMR), privind postul RTL-2.

Pentru ca eram aproape de ora-limita si pentru ca nu voiam sa am neplaceri pentru nerespectarea atributiilor, una fiind si transmiterea Ordinii de zi pana la ora 13.30, am purtat mai multe conversatii telefonice cu Petcu Valentina, secretara domnului Lorand Turos la acea vreme, referitor la acea sesizare, eu personal fiind interesata de primirea acelei sesizari in timp util pentru completarea Ordinii de zi si transmiterea ei catre membri.

Convorbirile nu s-au finalizat in sensul scontat de mine, fapt ce m-a determinat sa o instiintez pe Laura Georgescu de acest fapt. Acesta a si plecat catre biroul domnului Lorand Turos, iar cand a revenit mi-a solicitat sa o sun din nou pe Valentina Petcu.

Aceasta mi-a spus ca tot nu are sesizarea respectiva, dar mi-a zis ca sa mai astept ca merge sa o intocmeasca chiar ea, lucru care s-a si intamplat.

Cand a venit Valentina Petcu cu sesizarea mi-a spus ca trebuie inregistrata in luna ianuarie, pentru ca atunci fusese difuzata emisiunea respectiva, iar eu i-am spus sa o inregistreze cand doreste. Am completat Ordinea de zi, pe care am transmis-o, iar sesizarea si-a urmat cursul firesc, finalizandu-se cu o sanctiune a postului.

O alta discutie, ulterioara demararii prezentului proces, a avut loc intre mine si Valentina Petcu, dupa efectuarea perchezitiilor DNA la CNA, perioada in care ma aflam in concediu de odihna. In cadrul discutiei, Valentina Petcu a incercat sa denatureze realitate, privind modul in care s-a intocmit sesizarea pentru RTL-2, incercand sa arunce responsabilitatea asupra mea.”

Despre presupusa sesizare falsa impotriva postului Estrada TV

Maricela Mierlea:

"In luna aprilie, anterior unei sedinte, domnul Eduard Petre, seful Serviciului Inspectii din CNA la acea vreme, mi-a solicitat sa astept completarea Ordinii de zi cu o sesizare pentru Estrada TV. Eu i-am explicat ca mai exista deja pe Ordinea de zi o sesizare pentru acel post, insa Eduard Petre mi-a relatat ca Laura Georgescu i-a cerut sa intocmeasca o alta sesizare fata de acel post. Imi amintesc ca o astfel de sesizare a fost facuta, si-a urmat cursul firesc, in final Estrada TV fiind sanctionata."

Despre presupusa sesizare falsa impotriva postului Nasul TV

Maricela Mierlea:

“In aprilie sau mai 2014, am vazut, fiindu-mi aratat de catre Bogdan Roman, un bilet scris de Laura Georgescu prin care i se solicita celui dintai sa intocmeasca o sesizare, in bilet fiind trecute emisiunea, postul, si data de inregistrare.

Stiu ca Bogdan Roman a intocmit aceasta sesizare si, fiind in biroul presedintelui CNA, Laura Georgescu a atras atentia colegei mele, Ion Angela, sa antedateze acea sesizare." (n.r. informatiile sunt descrise pe larg aici.)

Procuror DNA: Din punctul dumneavoastra de vedere, puteti aprecia daca a existat sau nu vreo intelegere intre membrii CNA, fata de solutionarea contestatiei pentru postul Giga TV?

Maricela Mierlea: “Nu am perceput sa fi existat vreo intelegere.”

Procuror DNA: Care a fost motivul pentru care colegii dumneavoastra au acceptat sa faca sesizarile false la solicitarea Laurei Georgescu?

Maricela Mierlea: “Banuiesc ca de teama, noi toti fiind supusi unei situatii tensionate, in perioada 2013-2014 fiind in permanenta umiliti, amenintati cu sanctiuni sau cu mutarea la posturi la putin agreabile, mai grele, cum ar fi Monitorizarea.

Arat ca, de obicei, nimeni nu isi permitea sa refuze ordinele presedintelui, iar in cazul in care se intampla asta, in mod sigur existau si repercusiuni. De exemplu, colegul meu Eduard Petre, desi initial a avut o relatie buna cu Laura Georgescu, dupa ce acesta si-a permis sa introduca in sedinta CNA un raport de constatare, el fiind seful Serviciului Inspectii, finalizat cu sanctionarea acestuia, relatia cu Laura Georgescu s-a deteriorat considerabil, aceasta chiar neprimindu-l in birou in interes de serviciu, determinandu-l sa isi dea demisia."

Procuror DNA: A existat o discutie intre dumneavoastra si Laura Georgescu, privind citarea dumneavoastra la DNA?

Maricela Mierlea: “Da, dupa ce am primit citatia de la DNA, Laura Georgescu a incercat sa ma convinga ca cunoaste motivul pentru care sunt chemata, ca ma va invata cu privire la aspecte pe care nu le cunosteam, motiv pentru care am refuzat sa ascult ce vrea sa spuna.

Procuror DNA: Au existat solicitari deosebite legate de cererea Taraf TV de prelungire a licentei de difuzare?

Maricela Mierlea: “Da, in acest caz s-a creat un precedent care a continuat o perioada. Laura Georgescu mi-a solicitat, in afara raportului de specialitate care se atasa cererii de prelungire, toate sesizarile si reclamatiile cu privire la acel post, desi era un lucru neobisnuit la acel post. Stiu ca cererea initiala a fost respinsa si este posibil sa fi influentat decizia existenta acelor reclamatii, insa respingerea cererii este cauzata si de emisiunile postului.”

Avocatul Laurei Georgescu: In sedintele din 17.09 si 01.10 2013 au participat si reprezentanti ai Serviciului Juridic? Li s-a cerut puncte de vedere?

Maricela Mierlea: “Da, stiu ca au fost prezenti reprezentanti ai Serviciului Juridic si acestia si-au expus puncte de vedere cu privire la situatia Giga TV.”

Avocatul Laurei Georgescu: Va amintiti daca, in acea sedinta, s-au pus in discutie o situatie asemanatoare cu situatia Giga TV, referitoare la postul Europa FM Alba Iulia?

Maricela Mierlea: “Nu imi amintesc.”

Avocatul Laurei Georgescu: Telefonul dat de Horia Georgescu la CNA il considerati o sesizare?

Maricela Mierlea: “Nu, apreciez acel telefon ca o interventie, ca o influentare, de altfel, la orice telefon primit cu privire la o sesizare este sfatuita respectiva persoana sa formuleze in scris o sesizare.”

Avocatul Laurei Georgescu: Exista in practica CNA ca un membru al acesteia sa solicite monitorizarea unui post TV fara sa existe o sesizare cu privire la acel post?

Maricela Mierlea: “Da, au fost situatii in care un membru CNA a solicitat monitorizarea unui post, insa de obicei monitorizarea este ori urmare a unei sesizari din oficiu sau formulata de o alta persoana, sau situatia in care monitorizarile sunt tematice, impuse de Consiliu. Insa o astfel de solicitare in lipsa unei sesizari este formulata in cadrul sedintelor Consiliului, intr-un cadru formal.”

Avocatul Laurei Georgescu: Atitudinea dumneavoastra este influentata de o plangere penala formulata de Laura Georgescu impotriva martorei?

Maricela Mierlea: “Nu cunosc existenta acestei plangeri.”

Laura Georgescu: Care este motivul pentru care martora a depus la DNA 8 sesizari intocmite in baza formularului online, pe care le-a apreciat a fi false, toate din perioada martie-aprilie 2015? De ce le-a considerat false?

Maricela Mierlea: “Am transmis aceste sesizari la solicitarea DNA si nu am facut aprecieri asupra caracterului fals al acestora, aceasta fiind aprecierea organului de urmarire penala si nu a mea.”

Laura Georgescu: Exista o metoda de securizare a printarii sesizarilor primite online, cu data la care se realizeaza imprimarea?

Maricela Mierlea: “Nu inteleg foarte exact intrebarea, in masura in care se imptrima sesizarea online, este imprimata si data primirii sesizarii, insa imprimarea se face si a doua zi, in functie de ora de program sau legat de volumul de activitate.”

Laura Georgescu: Sa precizeze martora daca modalitatea in care a fost intocmita sesizarea pentru Antena 3 a perceput-o personal sau din relatarile altor colegi.

Maricela Mierlea: “Eram de fata in Secretariat, insa in acel moment nu stiam ce face domnul Roman, insa ulterior am aflat ca e vorba de o sesizare.”

Laura Georgescu: Sa precizeze motivul pentru care cele patru sesizari de care a facut vorbire in sedinta de astazi nu poarta elementul de siguranta al datei imprimarii, asa cum il au celelalte sesizari.

Maricela Mierlea: “Nu pot sa dau un raspuns la aceasta intrebare, arat ca sesizarea pentru postul RTL-2 a fost adusa imprimata pe hartie de doamna Valentina Petcu, iar celelalte declaratii au fost depuse la mapa fara sa fie primite de mine. Pe de alta parte este persoana insarcinata strict cu inregistrarea documentelor, cu verificarea mailurilor, Mihalache Magdalena.”

Laura Georgescu: Unde este imprimanta?

Maricela Mierlea: “Imprimanta se afla pe o masuta pe biroul doamnei Ion Angela.”

Laura Georgescu: Martora avea acces la biroul meu in timp ce eu lipseam din institutie?

Maricela Mierlea: “Aveam acces la biroul presedintelui CNA ocupat atat de Laura Georgescu, cat si de ceilalti predecesori ai ei. Dupa declansarea prezentei cauze, Laura Georgescu, la plecare, incuie biroul, singura care are acces la birou fiind Magdalena Mihalache.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus