Skip to main content

Smartphone Reporter prin WhatsApp. Un indian face bani cu ştiri difuzate prin aplicaţia de chat

 
foto: newzulu.com
foto: newzulu.com

Smartphone Reporter, varianta indiană. Un reporter din India face bani cu un serviciu live de ştiri online transmis exclusiv prin intermediul aplicaţiei WhatsApp.

Publicitate

Un reporter indian pe nume Shivendra Gaur a lansat în aprilie 2016 serviciul Rocket Post Live, adunând deja peste 11.000 de abonaţi. Aproximativ 8.000 dintre aceştia plătesc 100 de rupii (aproximativ 1,50 de dolari) pe an pentru a beneficia de acest serviciu. Restul abonaţilor sunt studenţi şi au acces gratuit la acest serviciu, potrivit Niemanlab.org.

Ideea indianului vine în contextul în care India este cea mai mare piaţă de pe glob pentru aplicaţia deţinută de Facebook, cu peste 200 de milioane de utilizatori în fiecare lună. De asemenea, Indienii sunt cei mai mari consumatori de internet prin dispozitive mobile dinre ţările G20 (cele mai puternice 20 de state ale lumii, din punct de vedere economic).

Cum funcţionează serviciul?

Reporterul transmite zilnic prin intermediul WhatsApp actualizări live cu privire la evoluţia abonaţilor pe tot parcursul zilei, dar şi un buletin de ştiri video locale în limba hindi, cu o durată de aproximativ cinci minute, în fiecare seară în jurul orei 20.00.

”Publicul nostru aşteaptă cu nerăbdare ora buletinului de ştiri. În cazul în care acesta întârzie din diferite motive, nerăbdarea se transformă în disperare şi ajungem să primim chiar şi apeluri de la oamenii iritaţi de întârziere”, spune Shivendra Gaur, citat de Niemanlab.org.

Fiecare abonat primeşte buletinele de ştiri individual, deşi WhatsApp pune la dispoziţie serviciul de mesagerie de grup. Indianul spune însă că a ales să transmită ştirile la fiecare abonat în parte, pentru a evita eventualele mesaje nedorite trimise de cei care ar avea acces la grup.

”Există o problemă cu mesajele de grup de pe WhatsApp - o mulţime de mesaje inutile care sunt trimise, iar oamenilor nu le place asta. Fiecare abonat primeşte un cod pentru a accesa buletinele de ştiri şi notificări”, a spus acesta, potrivit sursei citate.

Mare parte din ştirile transmise de acesta sunt locale, adunate din zona în care locuieşte reporterul, într-un district rural din apropierea graniţei cu Nepal. Ştirile acoperă domenii precum criminalitate, politică şi, uneori, social.

Shivendra Gaur lucrează cu încă cinci reporteri pentru crearea notificărilor şi a buletinelor de ştiri, dar are şi doi angajaţi part-time, care primesc un comision de 30% din câştigurile lunare. Cei doi sunt responsabili de popularizarea serviciului şi atragerea de noi abonaţi.

Reporterii sunt plătiţi cu sume între 3.000 de rupii (aprox. 46 de dolari) şi 5.000 de rupii (aprox. 77 de dolari).

Veniturile lunare adunate de indian sunt de aproximativ 20.000 de rupii (aprox. 300 de dolari).

În zona în care transmite acesta trăiesc peste 2.000.000 de oameni, mulţi dintre ei agricultori. La serviciul de ştiri creat de indian sunt abonaţi însă şi doctori, ingineri, politicieni locali, poliţia, chiar şi oficiali ai departamentului de informare al districtului, spune acesta, potrivit sursei citate.

India este cea mai mare piaţă din lume pentru aplicaţia WhatsApp. 200 de milioane de indieni folosesc în fiecare lună aplicaţia deţinută de gigantul Facebook, potrivit mashable.com.

De asemenea, India ocupă prima poziţie dintre ţările din G20 (cele mai puternice 20 de state ale lumii, din punct de vedere economic), la ponderea utilizării dispozitivelor mobile pentru accesarea internetului.

Potrivit StatCounter, 79% dintre indieni au accesat internetul de pe mobil în luna februarie 2017. Spre exemplu, ponderea înregistrată în februarie în India este dublă faţă de procentele înregistrate în Statele Unite (37.2%) sau Marea Britanie (34.8%) în aceeaşi lună.

Populatia Indiei este de aproximativ 1.31 de miliarde de oameni, ceea ce înseamnă că, în luna februarie, peste un miliard de indieni au accesat internetul de pe dispozitive mobile.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus