Skip to main content

VIDEO. CAZUL FALSEI ALERTE. Cum arată o alertă reală de cutremur pe Biziday. Vocea lui Guran, pe alertele reale

 

VIDEO. Un scurt ciocănit, urmat de vocea lui Moise Guran: "Cutremur". Urmează un alt ciocănit, și apoi din nou vocea lui Guran: "Cutremur". Jurnalistul spune, în continuare: Institutul pentru Fizică a Pământului a detectat o mișcare seismică produsă în zona Vrancea. Nu intrați în panică, nu săriți pe geam, nu luați liftul și nu fugiți pe scări. Mergeți spre locul de întâlnire stabilit împreună cu familia , sub tocul ușii sau sub o grindă solidă. Îndepărtați-vă de mobilierul care nu este fixat de perete.

Așa arată o alertă de cutremur reală, din aplicația Biziday. Totul durează 21 de secunde și pornește în cazul unor mișcări seismice de cel puțin 6 grade Richter. Simularea, în clipul video, la minutul 1.38.

Publicitate

Falsul mesaj de aseară, care anunța un seism de 10 grade și a ajuns la abonații aplicației Biziday (dar nu a fost trimisă din sistemul acesteia), a reprodus textul care apare pe ecranul telefonului în timpul unei alerte reale de cutremur, dar a fost trimisă ca o Alertă Roșie (adică text și ciocănit). O alertă reală de cutremur este trimisă cu vocea lui Guran.

Textul din MESAJUL FALS de aseară:

Textul dintr-o SIMULARE realizată de Moise Guran:

VIDEO. Moise Guran și alerta de cutremur. La minutul 1.38 este o simulare a alertei, cu vocea lui Guran

Reamintim că, aseară, abonații aplicației Biziday au primit un fals mesaj prin care erau anunțați că s-a detectat "un cutremur de 10 grade pe scara Richter", după cum Paginademedia.ro a scris aici.

Moise Guran a explicat că mesajul - care a alertat abonații - este un fals.

GURAN: "Alerta nu a fost transmisă de operatorii Biziday. De altfel ea nici nu a plecat din interfața noastră de operare. În loguri NU EXISTĂ!

Asta pentru că nici de pe serverul nostru nu a plecat."

Detalii despre situația ALERTEI FALSE, pe Paginademedia.ro, AICI.

Cum funcționează alerta de cutremur, via Biziday.ro

"Alerta este transmisă în telefonul dvs direct de receptorul INFP din zona Vrancea. Deocamdată nu se transmit alerte privind cutremure produse în alte zone seismice. Teoretic, există o șansă ca alerta să ajungă la dumneavoastră înaintea undei de șoc. Timpul de propagare al acesteia este de exemplu, de 20-30 de secunde până la București (depinde de adâncimea cutremurului), și chiar ceva mai mare în alte orașe, mai îndepărtate.

În același timp, dar tot teoretic, alerta se activează în maximum cinci secunde de la ciocnirea (sau ruperea) plăcilor, în subteran. Cum însă această alertă este complet automatizată, nici INFP, nici operatorii Biziday neputând să intervină într-un timp atât de scurt, funcționarea ei depinde de echipamente, servere, dispozitive, inclusiv de performanțele telefonului dvs sau de cele ale routerului wi-fi la care sunteți, eventual, conectați.

Practic, vom afla cu toții dacă a funcționat în momentul producerii unui cutremur de intensitate, cel puțin medie.
Aplicația Biziday NU va transmite alerte pentru cutremurele de intensitate mică, chiar dacă acestea se pot simți în unele zone, pentru a nu vă panica inutil. Alerta se va activa numai la cutremurele mai mari de șase grade pe scara Richter, produse la o adâncime mai mică de 180 de kilometri."

Detalii despre Alerta de cutremur, pe Biziday.

Citește și:

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

 • Nu va bagat nimeni cu forta aici.Omul asta incerca sa faca ceva pentru salvarea noastra,dar cum dracu isi mai baga coada cateodata ,iata efectul.In loc sa-l sustinem ,sa vedem cum putem imbunatati ceea ce a facut ,si pe deasupra mai e si "moca".Astia care va dati zmei ,faceti voi ceva mai bun decat a facut GURAN ,,dar urgent ca nu stim cat timp mai avem!
 • Iulian, varianta piratarii este dubioasa cel putin din doua motive:
  - cei care pirateaza siteuri de stiri o fac pe cele foarte cunoscute, ca sa aiba impact. Sau in cazul in care publica stiri care nu le convin. Biziday nu e nici cunoscut, nici nu publica cine stie ce stiri. E irelevant ca sa investesti tu ca hacker timp in "spargerea serverului".
  - hackerii intotdeauna lasa o amprenta, un mesaj ca sa se dea mari ("o sa va lovim din nou, nu ne opreste nimeni" etc). Aici nimic de genul asta. Poti sa zici ca i-a hackuit concurenta, ca sa-i discrediteze. Dar din nou, Biziday e concurenta cui? A rupt piata de media si nu stim noi, pericliteaza business-ul cuiva?
  Bonus: cum, necum, dupa acest hacking a aparut imediat un filmulet de 3 minute - reclama gratis - despre cum functioneaza marele lui sistem de avertizare cutremur. How convenient, dear Moise.
 • Si de ce varianta piratarii serverului nu e buna? Nu sunt sunt milioane de atacuri informatice zilnic? Ce ai in cap?
 • au venit postacii *** iar aici?
  Nu va obliga nimeni sa aveti nicio aplicatie in telefon, mai e si GRATIS!
  Nu exista sistem perfect, si Google mai pica uneori.
  Eu mi-am dat seama imediat ca nu are cum sa fie real cu 10 !
 • inca din filmuletul asta observam:

  1. cat de usor se trimite o alerta falsa
  2. cum deja pregateste scuze in caz de un fail major, inainte de lansare.

  dati-mi un singur argument pentru care pica varianta ca a trimis singur alerta de aseara.
 • Guran se lupta cu fake news si baga 10 pe Richter din aplicatie. Iar toti desteptii ii cauta scuze in loc sa-l denunte la procuratura. Se cheama pericol pentru ordinea publica si se da mandat imediat!!!!

Trimite un comentariu