Skip to main content

Analiză HotNews: „Presa a exploatat înaintea politicienilor subiectul Balena Albastră. Campaniile de presă şi politice cresc riscul de nenorociri”

 
foto: News.ro
foto: News.ro

De la începutul lunii martie, de la debutul subiectului "Balena Albastră", în presa românească au fost publicate peste 2.000 de articole pe acest subiect, scrie HotNews. "Pe Facebook, subiectul a atras până acum peste 200.000 de interacţiuni (reacţii, comentarii, distribuiri)", potrivit unei monitorizări Facebrands pentru sursa citată.

Publicitate

HotNews a realizat un studiu de caz al evoluţiei subiectului "Balena Albastră" în spaţiul public românesc.

Concluzia analizei? Presa a început iniţial să mediatizeze masiv subiectul, deşi informaţiile nu erau dovedite. Ulterior, politicienii au preluat discursul, pozând în salvatori ai copiilor, posibile victime în faţa acestui fenomen.

Care este efectul mediatizării unui astfel de subiect? "Efectul campaniilor de presa si al celor politice este exact invers decât cel intenţionat, în loc să reducă probabilitatea de a se întampla nenorociri, o cresc", spune psihologul Mircea Miclea, director al Centrului de Psihologie Cognitivă Aplicată şi fost ministru al Educaţiei, într-un interviu pentru HotNews.

Adevărul şi Digi24, cele mai importante promotoarele ale subiectului "Balena Albastră".

Potrivit sursei citate, pe 17 martie, ziua în care a luat amploare subiectul, "Adevărul şi Digi 24 au adunat peste 260 de apariţii într-o singură zi, cu un nou vârf pe 28 martie, după relatările referitoare la mai multe presupuse cazuri în Dâmboviţa, unde au fost numărate peste 256 de apariţii".

Subiectul a fost urmărit constant de cele două publicaţii, de la declanşarea fenomenului.

Platforma Adevărul, campioana articolelor pe acest subiect. Digi24, pe locul secund.

  • Pe Adevărul.ro s-au scris, până pe 4 aprilie, 46 de articole pe tema "Balena Albastră"
  • Platforma Digi24.ro a publicat în aceeaşi perioadă 29 de materiale.

Senzaţionalul, mai important decât realitatea. Presa românească a trecut, "în general", cu vederea ideea esenţială a acestui fenomen.

Potrivit HotNews, media românească a trecut "în general" cu vederea o declaraţie importantă dată, marţi, de Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne: "Până acum există 54 de cazuri asociate "Balenei Albastre", semnalate în România, dar în niciunul dintre acestea nu a fost confirmată oficial o legatură cu o comunitate online care să promoveze "jocul".

Paradoxal, materialele care au adunat cele mai multe interacţiuni pe Facebook, din totalul de celor 200.000, "nu au fost cele ce puneau sub semnul întrebării existenţa 'Balenei Albastre', ci cele care dădeau drept certe informaţii neverificate şi chiar dezinformau", se arată în analiză.

Analiza completă, pe HotNews.ro.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus