Skip to main content

PROIECT. Amendament la ingerinţa editorială, semnat şi de Robert Turcescu. Nu e permisă, dar se vrea o excepţie. Care?

 
PROIECT. Amendament la ingerinţa editorială, semnat şi de Robert Turcescu. Nu e permisă, dar se vrea o excepţie. Care?

Propunere de modificare a unui dintre cele mai importante articole din Legea Audiovizualului, cel care vizează interzicerea ingerinţei de orice fel în politica editorială a televiziunilor şi radiourilor. Cu o excepţie, vrea un parlamentar PMP.

Publicitate

Concret, televiziunile ar putea să fie obligate să difuzeze spoturi privind comportamentul în timpul cutremurelor, potrivit unui proiect de modificare a Legii Audiovizualului, depus la Camera Deputaţilor săptămâna trecută.

Acelaşi proiect mai spune că televiziunile vor trebui să asigure, gratuit, transmiterea „anunţurilor de interes public asumate de Ministerul Afacerilor Interne privind comportamentul în caz de cutremur, în fiecare an pe data de 4 martie, dar şi de fiecare dată când se declanşează un exerciţiu ce simulează intervenţia autorităţilor în urma unui cutremur”.

Proiectul de lege, iniţiat de Petru Movilă, deputat PMP, a fost semnat de mai mulţi deputaţi PMP, printre care şi fostul jurnalist Robert Turcescu şi Eugen Tomac, preşedinte executiv al PMP.

Modificare vizează articolul 6, din Legea Audiovizualului 504/2002, ce interzice ingerinţa în editorial, care în propunerea deputaţilor PNP arată astfel:

„Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor de programe, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine, cu excepţia mesajelor de interes public ale Ministerului Afacerilor Interne privind comportamentul în timpul cutremurelor”.

Totodată, la art 21 se adaugă alineatul 5 cu următorul conţinut: „Orice radiodifuzor aflat sub jurisdicţia României trebuie să asigure difuzarea anunţurilor de interes public asumate de Ministerul Afacerilor Interne privind comportamentul în caz de cutremur, gratuit, în fiecare an pe data de 4 martie, dar şi de fiecare dată când se declanşează un exerciţiu ce simluează intervenţia autorităţilor în urma unui cutremur. Intervalul de difuzare a acestor anunţuri este cel stabilit de MAI, în paralel cu desfăşurarea exerciţiilor în teren.”

Cum motivează iniţiatorul propunerea legislativă:

  • „Atenţia statului ar trebui să se concentreze mai mult pe un segment care nu se bucură de atenţia cuvenită în prezent, respectiv educarea populaţiei în ceea ce priveşte normele de comportament în timpul şi după producerea unui cutremur”, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.”
  • „Avem nevoie de o completare a cadrului legislativ, astfel încât să determinăm canalele media, posturile radio şi TV, de stat şi din mediul privat să transmită alerte timp de cinci minute în momentul în care este în desfăşurare o simulare de comportament în caz de cutremur.”
  • „Chiar dacă Legea Audiovizualului statuează foarte clar, prin art. 6, alineat 1, alin. 2 şi alin. 3 faptul că nicio autoritate publică nu poate afecta independenţa editorială a radiodifuzorilor, consider că informarea populaţiei cu privire la comportamentul în timpul unui cutremur este un subiect de importanţă naţională, cu mult prea important pentru a fi tratat cu superficialitate.”
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus