Skip to main content

Digi 24 și cazurile Bendei-RCS-Intact. Numele lui Ioan Bendei, doar în dreptul la replică. Urmărirea penală a managerului Serghei Bulgac, inexistentă

 
Digi 24 și cazurile Bendei-RCS-Intact. Numele lui Ioan Bendei, doar în dreptul la replică. Urmărirea penală a managerului Serghei Bulgac, inexistentă

Cum a tratat Digi 24 situațiile în care erau implicate numele managerilor? O trecere în revistă, în contextul în care Dragoș Pătraru a criticat dur postul de știri, în propria emisiune, Starea Nației, că ocolește cazul Ioan Bendei - Intact.

Publicitate

Subiectul Ioan Bendei, lansat de Antena 3 și care a dus la demiterea unui procuror DNA a fost sensibil pentru postul de știri al RCS. La fel și anunțurile DNA legate de urmărirea penală a șefului RCS, Serghei Bulgac, dar și a societății RCS&RDS. 

Postul a difuzat însă, săptămâna trecută, două drepturi la replică, pentru Antena 3, însă fără să precizeze contextul în care au fost făcute. Dacă un telespectator nu ar fi cunoscut dezvăluirile Antenei 3, din știrea Digi 24 nu se înțegea cazul.

Un alt subiect ocolit a fost începerea urmăririi penale a lui Serghei Bulgac, directorul RCS, și a companiei RCS&RDS, în același dosar al lui Mitică Dragomir. Anunțul legat de Bulgac a fost publicat de RCS pe bursă (unde Digi este listată) și a fost preluat de toate posturile de știri, mai puțin de Digi 24.

În urmă cu două săptămăni, când când DNA a anunțat punerea sub urmărire penală a lui Mitică Dragomir și a mai multor șefi din RCS, precum Alexandru Oprea, fost manager RCS, Ioan Bendei, Mihai Dinei, coordonatorul juridic la RCS, pentru mită și spălare de bani, subiectul a fost tratat foarte pe scurt de Digi 24. Postul a difuzat o știre scurtă, de câteva propoziții, la două ore de la anunțul DNA, în care a precizat că sunt cercetați "manageri din RCS" (fără a da nume).

La o căutare pe site-ul Digi 24, numele lui Ioan Bendei apare doar în două știri în ultimele cinci luni: într-un drept la replică publicat de Zoltan Teszari acum câteva zile și într-o știre cu Mărturii în dosarul de șantaj Intact Group - RCS&RDS.

Pe site-ul Digi24 nu apare nimic nici despre numele ofițerului de poliție judiciară de la DNA Teo Iordăchiță, cea care a apelat la Ioan Bendei pentru a-i facilita achiziția unor telefoane în rețeaua RCS, și care a demisionat după dezvăluiri difuzate de Antena 3.

La polul opus au fost situațiile în care Digi 24 relata despre procesul de șantaj în care RCS este "victima": postul de știri difuza din oră în oră informații de la fiecare termen, cu relatări pe larg despre mersul procesului.

Reamintim că, aseară, Dragoș Pătraru a criticat dur postul Digi 24 pentru că nu vorbește despre dezvăluirile legate de Ioan Bendei. „Nu fugi, mă, de subiect, ci îl ataci, îl pui pe masă, îl întorci pe toate părțile. Pentru că asta ar trebui să faci tu, ca instituție de presă, că nu ești în slujba lui Bendei sau a RCS&RDS. Și nu primești salariu ca să taci, primești un salariu pentru că muncești”, a spus aseară Pătraru.

"Apar unii cu niște acuzații grave și tu te faci că plouă, deși între minciunile și manipulările pe care le lansează acei oameni - oho, sunt destule - se află și chestiuni grave, de interes public, care trebuie dezbătute serios în societate. Dar, nu, tu te uiți în altă parte ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Urât e să fii slugă, mă"

Ce a spus Dragoș Pătraru aseară, dar și înregistrarea VIDEO, aici

Citește și:  INTERVIU Dragoș Pătraru, după emisiune: A-ți pune întrebarea ce va spune șeful te pune în afara interesului public

Digi 24 și subiecte care au atins interesele companiei din care face parte:(semnalate, de-a lungul timpului, de Paginademedia.ro):

Mai 2015 - “Concurența este cea care aduce prețul la nivelul corect”, “RCS vrea să ieftinească energia electrică”, “Concurența e posibilă, dar ANRE spune că nu se poate”, “Distribuția de energie, monopol consfințit de stat”. Mesajele au fost difuzate în mod repetat de Digi 24 în două săptămâni, în programele de știri, pe burtiere, în campanii special și în emisiunea economică Business Club. Momentul coincidea cu intrarea pe piața distribuției de energie electrice a companiei RCS, care deține și stația de știri.

Iulie 2015 - Concertul lui Robbie Williams, care a strâns 60.000 de oameni în Piața Constituției, nu a existat pentru canalul de știri Digi 24. Potrivit monitorizării Paginademedia.ro, postul de știri al RCS nu a difuzat nicio știre despre eveniment nici în ziua concertului, nici înainte, dar nici după show. Concertul lui Robbie Williams a fost sponsorizat de Telekom, concurent pe piața telecomunicațiilor cu RCS, care deține Digi 24. Parteneri media ai evenimentului au fost Antena 1 și Radio ZU.

Iulie 2015 - Modul în care UPC a introdus pachetul de fotbal în grila abonaților (fără să-i anunțe) a fost speculat într-o știre dată de postul Digi 24, deținut de concurenții de la RCS (cei care avuseseră meciurile până atunci). Textul știrii de pe Digi24 (reluată în jurnalele stației) era presărat cu aprecieri de genul „manevră comercială”, „contextul discutabil al încredințării directe a drepturilor de difuzare a meciurilor din Liga I”.

August 2016 - Energia electrică a fost, din nou, timp de o săptămână în atenția Digi 24, post deținut de RCS, comanie de comunicații și totodată un actor pe piața energiei. În câteva zile, reportajele au fost difuzate de zeci de ori. 

Citește și:

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Asa se numeste mai nou ? Politica editoriala ? Daca facea antena 3 asa ceva cum era? *** lui Felix , presul varanului si asa mai departe , la digi e politica editoriala. Esti tare tinere ! Si sa nu uitam ca pe acest site nu esra o zi lasta far o stire pozitiva despre Digi. Tot politica editorial era si aia. lol
  • Acesta este postul de stiri liber si corect.. coruptia ucide, televiziunile sunt corupte incepand de la Intact, Pro, Trinitas, Dogan si ajungand la Digi. Nu este televiziune care sa nu fie corupta.

Trimite un comentariu