Skip to main content

NOT SO SMART. Marius Tucă, supărat că Smart FM are cea mai mică audiență: și-a pus ascultătorii să sune la firma care măsoară audiența

 
NOT SO SMART. Marius Tucă, supărat că Smart FM are cea mai mică audiență: și-a pus ascultătorii să sune la firma care măsoară audiența
Marius Tucă și Marius Manole (dreapta) - Sursa foto: Facebook Marius Tucă

Sunați și spuneți atât „Ascult Smart FM” și le închideți telefonul în nas, a spus Marius Tucă în matinalul său de la Smart FM, post pe care îl și patronează. Reacția vine după ce, în urmă cu o săptămână au fost publicate audiențele posturilor de radio din România, iar Smart FM, post cu acoperire în București, apare pe ultimul loc. 

„Sunt trei institute care au declarat oficial că noi la Smart FM o avem cea mai mică. Noi știm cât de mare este audiența la Smart FM”, a spus de mai multe ori pe post Marius Tucă, repetând și cele trei numere de telefon, de la IMAS, Mercury Research și Asociația pentru Radio Audiență. Numerele au fost postate și pe pagina de Facebook a lui Tucă, cu același îndemn: Sunați, spuneți „Ascult Smart FM” și închideți.

Ideea nu a fost agreată de coprezentator: "Nu sunt de acord personal cu acest joc, dar sunt un simplu angajat", a spus actorul Marius Manole, după care a citit și el numerele de telefon ale firmelor.

Jocul lui Tucă, fără efect în rezultatul de audiență

Telefoanele au început să sune la IMAS și la Mercury Research, dar ce efect are jocul lui Marius Tucă în rezultate? Niciunul, spune Lăcrămioara Loghin, președintele Asociației pentru Radio Audiență.

Publicitate

De ce nu contează telefoanele?

Lăcrămioara Loghin, pentru Paginademedia.ro:

"Telefoanele date de ascultători nu influențează studiul. În studiul de audiență, telefoanele se dau din call center.

Operatorii de interviu sunt cei care inițiază convorbirile telefonice, nu cei care sună. Telefoanele primite nu se iau în considerare, nu afectează deloc măsurătoarea"

Ascultătorii Smart FM au urmat îndemnul lui Marius Tucă, dar știau că nu ajută, de fapt postul?

Contactat de Paginademedia.ro, Marius Strâmbeanu, directorul executiv al Asociației pentru Radio Audiență, că au fost sunați de oameni atât ei, cât și cele două institute de sondare, IMAS și Mercury Research. „E neplăcut că oamenii sunt folosiți în acest fel”, a spus Marius Strâmbeanu. 

Cifrele de audiență ale posturilor de radio, pe Paginademedia.ro, AICI.

Cum s-au măsurat audiențele radio
Măsurarea audienţei posturilor de radio în cadrul SAR s-a realizat pe baza metodei rememorării audienţei din ziua precedentă, la care apelează cele mai multe dintre sistemele de măsurare existente pe plan internaţional, metodologie recomandată de EBU (European Broadcasting Union) şi ESOMAR (European Society for Opinion and Marketing Research).
În vederea înregistrării cât mai corecte a secvenţelor de ascultare a posturilor de radio în ziua precedentă, respondenţii au fost asistaţi cu reconstituirea principalelor activităţi desfăşurate de ei în cursul zilei anterioare interviului, în raport cu care au fost înregistrate intervalele de ascultare.
Procesul de culegere a datelor în teren Culegerea datelor pentru SAR a fost realizată de două institute de cercetare (eşantioane egale).
În mediul urban toate interviurile s-au realizat prin telefonul fix şi telefonul mobil, iar în mediul rural 50,5% din interviuri au fost realizate faţă în faţă, la domiciliul respondenţilor, pe baza procedurii CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing), iar restul prin telefonul fix şi telefonul mobil.
Durata perioadei de intervievare: 14 săptămâni. Culegerea datelor din teren s-a realizat după o planificare echilibrată a interviurilor pe tip de localitate şi zi a săptămânii, de-a lungul celor 14 săptămâni de intervievare. Durata medie a interviului: 19 minute.
În mediul urban s-au realizat 7.400 interviuri (eroare maximă de eşantionare +/-1,1%), în mediul rural s-au realizat 2.727 de interviuri (eroare maximă de eşantionare +/-1,9%), iar în Bucureşti s-au realizat 1.800 interviuri (eroarea maximă de eşantionare este +/- 2,3%).

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • eu stiu doar de existenta acestui post, si atat...e frumos ca mai se povesteste ca prezinta Marius Tuca & Manole matinalul... mai aflam si noi.. din pacate chiar cred ca asta e ratingul lui ... la un loc cu Seven si altele... nu suna a brand Smart FM... insa si reclama negativa, tot reclama e...

Trimite un comentariu