Skip to main content

Funky Citizens vrea să implementeze în şcoli o Constituţie pentru copii, dar şi un program de Mass-media

 
Funky Citizens vrea să implementeze în şcoli o Constituţie pentru copii, dar şi un program de Mass-media

Funky Citizens lansează un Kit de educaţie civică pentru elevi, pe care vrea să-l implementeze în şcoli la orele de Educaţie Civică.

Publicitate

"Ne dorim să ajutăm oamenii să fie, cum spunem noi, 'civically fit'", a spus Alina Calistru, membră în Asociaţia Funky Citizens. 

Proiectul include, printre altele, o Constituţie pe înţelesul elevilor, dar şi un program de Mass-media şi opinie publică, prin care elevii vor învăţa despre libertatea de exprimare, liberul acces la informaţii, rolul mass-mediei, dar şi cum pot verifica informaţiile din presă şi cum pot evita manipularea.

Alina Calistru, Funky Citizens, pentru Paginademedia.ro:

"Tema Mass-media şi opinia publică este alcătuită din infografice pe conținut - de tipul libertate de exprimare, de conștiință şi liber acces la informaţii, rolul mass-mediei, cum se alcătuiesc ştirile, cum să eviţi manipularea, cum să identifici informaţia factuală, dar şi cum să verifici informaţia pe care o primeşti.

Această secţiune propune şi o activitate practică - realizarea unui reportaj pe o temă identificată de ei, ca să inţeleagă mai bine conceptele."

Kit-ul de educaţie civică este alcătuit din şase teme:

  • Constituția
  • Drepturile și obligațiile
  • Instituțiile și practicile democratice
  • Comunitatea internațională
  • Mass media și opinia publică
  • Cetățenia activă

"Fiecare dintre teme va avea materiale de conţinut adaptate elevilor, precum infografice şi activităţi practice pentru orele de Educaţie Civică", a spus Alina Calistru.

Kit-ul de educaţie civică pentru copii va fi lansat pe 17 iunie, la festivalul ONGFest.

De unde a plecat ideea Kit-ului? Cum au primit profesorii ideea? Ce şanse are să fie implementat în şcoli? Alina Calistru, pentru Paginademedia.ro:

Constituţia, cea mai importantă piesă din Kit-ul de educaţie civică.

"Constituţia pentru copii este un fel de traducere din constituționaleză într-un limbaj mai la îndemână", a spus Alina Calistru.

Alina Calistru, Funky Citizens, pentru Paginademedia.ro:

"Conține atât texte selectate din Constituție, pe de o parte, am selectat acele paragrafe pe care ar fi bine să le știe orice tânăr cetățean, cât și texte explicative în paralel, astfel încât cititorii să înțeleagă mai bine conceptele, rolul fiecărei instituții și așa mai departe.

Pentru fiecare din capitolele selectate avem câte o ilustrație reprezentativă, care poate fi utilizată și pentru alte activități, precum ca materiale la clasă."

Paginademedia.ro: De unde a plecat ideea Kit-ului?

Alina Calistru:

"În ultimii ani am început să pășim ușor, ușor pe zona asta de educație civică - am început cu infografice publicate în Șapte Seri, cu dicționare (legalez-român, finanțez-român), tot felul de evenimente (cooking shows despre bugete, tururi cu autobuze), chiar și o tabără civică cu 60 de tineri în vara anului trecut."

Am vrut să plecăm cumva de la bază, de la lucrurile pe care orice cetățean ar trebui să le înțeleagă, încercând în același timp să atingem și curricula de educație civică și interesele elevilor.

Proiectul Kit-ului de educaţie civică, motivat de insistenţele profesorilor de educaţie civică.

Alina Calistru:

"Faptul că au început să ne scrie profesori de educaţie civică pentru că își doreau să folosească infograficele noastre la clasă și că activitățile de la tabără civică au ieșit foarte bine și au fost bine primite de elevi ne-a motivat să venim cu ceva care să poată fi folosit la clasă, pentru a ajunge la cât mai mulți copii.

Acum el e în faza de testare, lucrăm cu circa 10 profesori de educație civică care îl utilizează la clasă, pentru ca pe baza feedback-ului lor și al elevilor să avem o variantă finală pentru începutul școlii.

"Vrem foarte mult ca în viitorul an școlar kit-ul nostru să ajungă la cât mai mulți elevi, prin intermediul profesorilor de educație civică."

Paginademedia.ro: Ce şanse are proiectul să fie implementat în şcoli?

Alina Calistru:

"Având în vedere că, după ce a apărut pe facebook şi filmuleţul de prezentare al Constituţiei, au început să ne scrie atât de mulţi profesori de educaţie civică încât nu am apucat încă să le răspundem, cred că va fi un punct bun de plecare. Sper ca în doi ani să se dezvolte la modul de parteneriat."

Kit-ul a fost dezvoltat în colaborare cu 10 graficieni, membri în Asociaţia Visual Playground.

Proiectul a fost aşezat de designerul grafic Andreea Mihaiu de la studioul Grapho_mat şi a fost printat de Poligrafia Codex. Proiectul, care a început în noiembrie 2016 şi se va finaliza în noiembrie 2017, este finanţat de Fundaţia Româno - Americană.

Aşa arată Constituţia pentru copii:

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • Poate ar fi bine ca întâi să învețe limba română. Auzi la ei, kit. Sunteți cel puțin la fel de penibili ca personajele lui Caragiale, doar că ăia se dădeau mari folosind cuvinte franțuzești.

Trimite un comentariu