Skip to main content

EXCLUSIV. Remus Cernea va avea emisiune la TV. „Telespectatorii vor rămâne pe gânduri şi-şi vor pune ei înşişi probleme”

 
Sursa foto: EVZ
Sursa foto: EVZ

Remus Cernea intră în televiziune. Fostul politician va realiza din această săptămână o emisiune de dezbateri. Remus Cernea va realiza emisiunea Puterea ideilor, începând din 17 iunie, sâmbăta şi duminica, de la ora 14.00, la 15.00.

Publicitate

O să fie o emisiune despre valori, despre idei care schimbă lumea, despre valori care sunt necesare unei societăţi democratice şi civilizate”, a declarat Remus Cernea într-un scurt interviu pentru Paginademedia.ro.

Postul care va difuza emisiunea: B1 TV.

„Vor fi subiecte foarte variate, de la politică, la valori, la teme de mediu, de drepturile omului, protecţia animalelor, subiecte ştiinţifice, ce ţin de societate, de teme sociale, varietatea va fi foarte largă”, a mai spus Cernea pentru Paginademedia.ro.

Va fi o emisiune de pe urma căreia telespectatorii vor rămâne pe gânduri şi-şi vor pune ei înşişi probleme”, a mai adăugat el.

Paginademedia: Cine ţi-a propus să prezinţi o emisiune la B1 TV?

Remus Cernea: Am fost sunat de cei de la B1 TV, care m-au întrebat dacă aş fi de acord să avem o colaboare în sensul de a realiza o emisiune. Mi-au spus că m-au urmărit în evoluţia mea publică de ani de zile. De altfel, am fost invitat adesea la B1 TV, dar şi la alte posturi, şi mi-au spus că ar dori să realizez o emisiune în cadrul postului.

Paginademedia: Ai experienţă în zona de media?

Remus Cernea: Până acum, am o vastă experienţă de invitat la emisiuni. Primele mele locuri de muncă, acum 25 de ani au fost tot în presă. În 1991 am lucrat la un ziar, al cărui nume nu mi-l mai amintesc, ca documentarist. Citeam presa zilei sau arhivele de presă şi extrăgeam informaţii despre diverşi politicieni şi făceam un fel de rezumat pe diverse evenimente sau diverşi politicieni, pentru ca jurnaliştii care scriau articole să aibă la îndemână aceste sinteze. Atunci nu exista calculator, se lucra cu pixul şi carnetul.

Apoi, în 1994 am dat examen ca să fiu angajat la Jurnalul Naţional. Eram vreo 15 – 20 de tineri în sala de examen, iar unul dintre jurnaliştii seniori de acolo pur şi simplu s-a aşezat lângă o tânără şi-i dicta pur şi simplu răspunsurile la întrebări. Iar eu am făcut o relatare despre asta, cum un domn care s-a aşezat în banca unui candidat şi-i spunea răspunsurile. Pentru asta m-au admis. Am lucrat câteva luni la Jurnalul Naţional, apoi am trecut la Jurnalul SF, pentru că la vremea aceea eram pasionat de literatura SF.

În 2000, am condus pentru scurt timp Q Academia, o revistă cu profil economic despre cultura calităţii. Aşadar, primele mele joburi sunt legate de presă. După aceea m-am implicat în activităţi civice.

Paginademedia: Spune-ne despre emisiune. Despre ce va fi?

Remus Cernea: O să fie o emisiune despre valori, despre idei care schimbă lumea, despre valori care sunt necesare unei societăţi democratice şi civilizate. Va fi şi despre ştiinţă. Va fi o rubrică de promovare a ştiinţei, promovării gândirii critice şi promovării unui standard ridicat de civilitate publică.

Voi încerca să menţin un nivel ridicat al discuţiilor, de decenţă şi de soliditate a ideilor. Vor fi şi invitaţi uneori, sau de multe ori vori fi şi invitaţi.

Paginademedia: Deci nu e o regulă că va fi o emisiune cu invitaţi.
Remus Cernea: Nu, nu este o regulă. Încă sunt elemente la care lucrăm, încă sunt elemente pe care le discutăm şi multe lucruri vor apărea pe parcurs. Va fi o emisiune de pe urma căreia telespectatorii vor rămâne pe gânduri şi-şi vor pune ei înşişi probleme.

Paginademedia: Ce fel de subiecte veţi aborda?

Remus Cernea: Vor fi subiecte foarte variate, de la politică, la valori, la teme de mediu, de drepturile omului, protecţia animalelor, subiecte ştiinţifice, ce ţin de societate, de teme sociale, varietatea va fi foarte largă.

Paginademedia: Ai candidat la primărie, la preşedinţie, ai fost independet, dar ai intrat în USL ca să ajungi în parlament. Nu afectează asta credibilitatea unui moderator?

Remus Cernea: Eu mă consider în primul rând a fi un cetăţean, indiferent că am ocupat poziţii publice sau că am activat în organizaţii neguvernamentale. M-am considerat totdeauana un cetăţean care doreşte o democraţie cât mai solidă în ţara lui. Lucrurile pe care le-am spus şi îniante să încep să fac politică şi când eram în politică dar şi acum sunt am aceleaşi. Adică, nu s-a schimbat nimic în optica mea şi în felul de a privi lucrurile.

Foarte mulţi oameni sunt de acord cu ceea ce afirm, sunt şi oameni care au idei diferite, cum este şi normal într-o soicetate diversă. Dar cred că până la urmă credibilitatea cuiva se construieşte, în primul rând, pe baza seriozităţii sale şi a sale în a promova o cauză sau alta. Acum, sigur că sunt oameni care mă detestă, sunt şi persoane care apreciază ceea ce spun sau ceea ce fac. Asta este, mergem înainte.

Chiar ieri am avut un mare succes la parlament. O lege pe care am propus-o acum trei ani, pentru a nu mai chinui animale sălbatice la circ. După trei ani de eforturi, în sfârşit legea aceea a fost votată de Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Paginademedia: Cum crezi că o să-ţi convingi invitaţii să participe la emisiune?

Remus Cernea: Voi invita persoane publice şi persoane mai puţin cunoscute care îşi asumă cauze. Aşadar, vor fi oameni care au convingeri puternice şi care ştiu să le argumenteze. Îmi doresc ca emisiunea să fie un spaţiu al ideilor şi al controverselor bune pentru societate, pentru că o dezbatere sau o controversă evident că nu trebuie iniţiată doar de dragul controversei.

Dar o controversă îi poate face pe oameni să gândească asupra unui subiect pe care îl cunoaşteau mai puţin sau poate îl ignorau sau era vorba despre un subiect faţă de care au o imagine confuză.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihaela Bors Mihaela Bors
    Nu ma mai mira nimic! De timp bun in societatea romaneasca nu se mai face distinrie dintre valorile reale si caraghiosii astia care mesteca cateva idei si pe care daca ii intrerui nu stiusa continue pentru ca au invatat doar pe de rost. vai de mama ei de tara cu astfel de "modele"
  • serban mihai serban mihai
    Ce cauta incultul si frustratul ala Satanist la B1?? Cernea in loc sa isi ia licenta ,apara animalele bipede inferioare-LGBT si ataca crestinismul.
  • Romulus Romulus
    sa radem cu Remus Cernea! singura preocupare din ultimii ani a imberbului pletos a fost sa-si plimbe pisica pe scara blocului, de sus pana jos, apoi de jos pana sus. cam atat stie sa faca. Presupun ca asta il califica sa prezinte emisiuni, nu credeti? aaa, si ar mai fi ceva: invita femei la spectacole, apoi le pune sa plateasca biletul si pentru el, ca doar nu a lucrat in viata lui... de unde sa aiba el bani de bilet. Si, pentru ca seara sa se termine sublim, le roaga pe partenerele de spectacol sa il conduca acasa cu masina, ca el nu are, ca doar nu a lucrat in viata lui. Concluzia: prefer pe una ca Daniela Crudu sa prezinte orice, macar ea a muncit ceva pentru a fi pe sticla...
  • Cosmin Rambu Cosmin Rambu
    Un nenorocit care nu poate sa doarma linistit *** nu isi pot face placerile diavolesti acasa fara sa ii doara capul pe cineva...nu domle le trebuiesc lege si drepturi...in ce hal am ajuns mai rau ca animalele si hop poc si-a gasit si nichipercea asta sa ii apere...auzi la el emisiune de valori...Ce valori....scursuri ale societatii...
  • geo geo
    Domnu Cernea, minutul de emisiune la B 1 TV costă vreo 200 de euro.
    Veți plăti factura la începutul emisiunii, ca la ... ?
  • Petru Petru
    Paginademedia, offtopic - sunteți amabili să scoateți de pe site reclamele cu sunet care pornesc automat?
  • UmbertoTomasy UmbertoTomasy
    GT ai dreptate știm de Tudor barbu.si Lazarus care a fost la OTV dar nu suntem obligați să ne uităm la mizeriile astea.evitam când sunt pe post.
  • gt gt
    pai UmbertoTomasy , astia erau prezentatori de la OTV, Tudor Barbu era si la partidul PP-DD, senator PPDD la Gorj, nu vorbim neaparat de subiectele abordate senzational, ci de angajati...
  • Alez Alez
    A fost o data ca n povesti,a fost ca niciodată, un post TV, pe nume B1,creată din rudele împărătești ale pupincuristului Boby Păunescu. Dacă legionari anul Cernea vine la salata de cruditati numit B1,e clar cu audienta,probabil fani lui madam Clothilde,cu la vie en rose, se mai uita.
  • serban mihai serban mihai
    Pletosul si-a terminat banii si a dat de fundul sacului..... are nevoie pustoaica de bani si il trimite la lucru???!!
  • UmbertoTomasy UmbertoTomasy
    Pe bune GT?!dacă și B1 TV e otv rtv și antena 3 ce mai sunt,?
  • gt gt
    B1 devine Otv, a zis cineva ca devine Televiziunea Poporului...Tudor Barbu, Lazarus, acum Cernea...

Trimite un comentariu

sus