Skip to main content

Românii, online-ul şi doctorii: Ne informăm din surse neautorizate şi neverificate

 
Foto: Hepta
Foto: Hepta

Unde caută românii informaţii medicale pe net? Cât de verificate sunt sursele? Sunt credibile?

Publicitate

"Desi tehnologia ii face sa se simta in control si mai putin stresati, majoritatea romanilor se informeaza din surse neautorizate si neverificate precum forumurile sau blogurile, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sanatatii lor", spune Oana Cociaşu, managing partner al agenţie specializate Medic One.

Recomandarea ei:

"De aceea, recomandarea noastra este ca medicii, mai ales cei specialisti, sa comunice mai mult in online pentru a ajunge la pacienti si pentru a minimaliza astfel influenta surselor nesigure sau inselatoare".

Concluzia este parte a unui studiu ealizat de agentia Medic One in parteneriat cu iSense Solutions, in cadrul platformei Bold by Lowe Group.

Ce arată studiul? De unde se informează românii?

Dintre romanii care se informeaza online pe subiecte legate de sanatate, cei mai multi au folosit in ultimul an forumuri generale (74%), platforme online specializate (69%), grupuri din social media (37%), bloguri (32%) sau chat cu prietenii din social media (31%).

Un sfert dintre respondenţi spun că au solicitat sfaturi medicale online. Cui? În egală măsură au cerut sfatul utilizatorilor (50%), dar şi medicilor de pe diverse platforme online.

Empatia tehnologică şi online

Parte dintre pacienţi este conectată cu cei care suferă de afecţiuni similare. Studiul arată că un sfert din pacienţi ţin legătura online cu cei care au aceleaşi probleme medicale. Cum? Pe forumuri (36%), pe Facebook (33%), pe mobil (42%), prin email şi pe platforme online. Parte dintre ei (procente mai mici, 14-15%) ţin legătura pe whatsapp sau pe grupurile de suport online.

Potenţial pe domeniu

Interesul românilor pentru zona medicală, prin online, are un mare potenţial.

Andrei Canda, Managing Partner, iSense Solutions.:

„Faptul ca majoritatea romanilor folosesc tehnologia in domeniul sanatatii din proprie initiativa arata un potential foarte important de crestere a utilizarii acesteia in cazul unor eforturi mai mari de promovare din partea medicilor, farmacistilor sau furnizorilor de servicii medicale.

De asemenea, un public foarte important, pe langa pacienti, il reprezinta cei care au grija de sanatatea altora.

Spre exemplu, 6 din 10 romani din mediul urban au in ingrijire alte persoane, in special membri mai in varsta ai familiei (35%) sau copii sub 12 ani (21%)”.

VEZI Studiul complet, AICI

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus