Skip to main content

Reacţii la controlul ANAF de la RISE: „E la intimidare, se vede din avion"

 
Reacţii la controlul ANAF de la RISE: „E la intimidare, se vede din avion"

ONG-urile de presă au recţionat la controlul inopinat primit astăzi de organizaţia jurnalistică Rise Project de la ANAF."E o acţiune de intimidare, se vede din satelit", a declarat Răzvan Martin, ActiveWatch, pentru Paginademedia.ro. 

Răzvan Martin a declarat pentru Paginademedia.ro că acţiunea "este o acțiune tipică de intimidare, au asmutit instituţiile statului în speranţa că vor intimida redacţia Rise"

„Coincidenţa mi se pare un semnal de alarmă, mai ales că nu ar fi prima oară când instrumente ale statului au fost utilizate împoriva unor canale mediatice”, a adăugat Ioana Avădani, de la Centrul pentru Jurnalism Independent. 

Publicitate

Controlul ANAF vine la câteva zile după ce Rise a publicat o investigaţie despre legăturile Liviu Dragnea în Brazilia, dar şi în ziua în care organizaţia de presă se pregăteşte să publice o nouă anchetă în care apare numele şefului PSD.

Răzvan Martin, ActiveWatch:

„E o actiune de intimidare, se vede din satelit, evident ca are legatura cu materialele publicate de Rise in ultimul timp despre afacerile lui Dragnea.

E o actiune tipica de intimidare, au asmutit instituţiile statului in speranta ca o vor intimida redactia Rise, că îi va afecta credibilitatea, ceea ce sunt convins ca nu se intampla, dimpotrivă, îi va întărâta mai tare, ori vor gasi ceva compromiţător, ceea ce nu cred ca va fi cazul, şi se va intoarce impotriva lor."

Ulterior, ActiveWatch a formulat și un răspuns oficial

Ioana Avădani, preşedintele Centrului pentru Jurnalism Independent, a declarat la rândul ei, pentru Paginademedia.ro, că "Este evident că statul poate face câte controlale poate, dar coincidenţa mi se pare un semnal de alarmă, mai ales că nu ar fi prima oară când instrumente ale statului au fost utilizate împoriva unor canale mediatice."

Ioana Avădani, CJI:

"Deja trăim intr-o societate în care orice suspiciune poate deveni sau se poate dovedi adevărată. Este evident că statul poate face câte controlale poate atunci când are la rândul lui suspiciuni de încălcare a legii.

Dar coincidenţa mi se pare un semnal de alarmă, mai ales că nu ar fi prima oară când instrumente ale statului au fost utilizate împoriva unor canale mediatice."

Comunicatul ActiveWatch: 

„Instituțiile statului, asmuțite împotriva presei ActiveWatch condamnă acțiunea de intimidare desfășurată de ANAF în redacția RISE Project și consideră că aceasta are directă legătură cu investigațiile recente care îl vizează pe liderul PSD, Liviu Dragnea. RISE anunțase ieri că va publica azi, 6 iulie, o nouă anchetă privind acapararea de către puterea politică a unuia dintre serviciile de informații din România. Cu numai două zile în urmă, Liviu Dragnea a amenințat redacția RISE Project cu o acțiune în justiție atunci când jurnaliștii RISE i-au cerut un punct de vedere în legătură cu una din anchetele ce îl vizează pe liderul PSD.

Considerăm că avem de-a face cu un efort disperat care încearcă să oprească răspândirea unor informații compromițătoare pentru vârfurile puterii politice și care nu ezită să hărțuiască presa incomodă prin asmuțirea instituțiilor publice, ducând România înapoi cu 15 ani și punând-o în rând cu regimurile autoritare din Ungaria, Polonia sau Turcia în ceea ce privește situația libertății presei.

Cerem ANAF și instituțiilor statului să își respecte cu bună credință mandatul legal și să nu răspundă unor comenzi politice care le pot compromite grav imaginea și autoritatea. De asemenea, cerem liderilor politici și conducătorilor instituțiilor publice să respecte munca jurnaliștilor și să nu compromită progresele înregistrate în ultimii ani de țara noastră în domeniul libertății presei.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • Au ceva de ascuns de ANAF ,de sunta asa de inversunati ? Daca nu .dece le este frica ? Probabil nu si-au platit obligatiile fata de stat .
  • poate e coincidenta. poate e un control programat mai demult. poate a fost o sesizare facuta impotriva lor. sunt convins ca ANAF, o institutie din statul de drept sustinuta de toate aceste ONG-uri cand a intrat cu bocancii peste Antena3, a actionat si atunci, si acum, la fel de legal.
  • Imi poate arata cineva vreo opera jurnalistica a numitei Ioana Avadani? Ca de dat cu parerea isi tot da, dar n-am citit/ vazut nimic interesant facut pe teren de madama asta.

Trimite un comentariu