Skip to main content

Două companii nordice se vor ocupa de măsurarea traficului online pentru SATI. Studiul va avea şi o serie de modificări

 
Foto: Hepta
Foto: Hepta

Studiul de Audienţă şi Trafic Internet (SATI) are doi noi măsurători şi urmează să fie relansat, anunţă Biroul Român de Audit Transmedia. Este vorba despre două companii nordice CXENSE – companie norvegiana si Enreach OY – companie finlandeza, specializate in tehnologie si cercetare online.

Publicitate

La fel ca si pana in prezent, studiul va masura traficul, audienta si profilul acesteia pentru aproximativ 200 de siteuri, dar aduce o serie de imbunatatiri:

  • tipuri de rezultate furnizate,
  • frecventa de raportare,
  • modalitatea de exploatare a rezultatelor si extinderea scopurilor pentru care acestea sunt utilizate.
  • Odata cu noua arhitectura, BRAT va lansa platforma de management a datelor online denumita SATI DMP, un instrument ce va permite o adresare directa, targetata, a audientei. SATI DMP va deveni operational la inceputul lunii octombrie 2017.

Silviu Ispas, Presedinte BRAT:

„Relansarea SATI si lansarea SATI DMP marcheaza un moment important in industria de publicitate online din Romania si demonstreaza capacitatea industriei reunita in cadrul asociatiei de a raspunde eficient si prompt la noile cerinte din domeniul publicitatii online. Publisherii romani vor raspunde solicitarilor clientilor de publicitate cu rezultate in timp real, masurate si exploatate intr-un sistem tehnologic modern, adaptat atat publicitatii de tip display cat si programatic. Felicit membrii asociatiei care au participat la relansarea studiului si am convingerea ca noile tipuri de rezultate si exploatare a datelor va atrage si alti participanti in studiu.”

Metodologia SATI respecta standardele internationale specifice studiilor de trafic si audienta pentru mediul online si a fost aleasa de membrii BRAT dupa desfasurarea unei licitatii la care companii specializate in domeniul cercetarii si tehnologiei online si-au prezentat solutiile.

Metodologia SATI presupune realizarea a 4 etape principale:

  1. masurarea traficului – un recensamant tehnic al acesarilor paginilor online,
  2. analiza de continut – care are la baza o analiza semantica ce ofera informatii despre temele de interes ale utilizatorilor siteurilor,
  3. realizarea unui studiu online – studiu realizat pe un esantion reprezentativ, pe baza de chestionar online, realizat continuu, si care ofera informatii despre profilele sociodemografice si intentiile de consum ale vizitatorilor
  4. realizarea unei analize statistice ce utilizeaza rezultatele etapelor anterioare pentru estimarea numarului de vizitatori in medie pe luna a fiecarui site.

Rezultatele studiului vor putea fi analizate in timp real pentru partea de trafic si analiza de continut, iar rezultatele de audienta si profile vor fi accesibile zilnic dupa o prima perioada de culegere si analiza a rezultatelor. In plus, pentru prima data de la livrarea rezultatelor de audienta si profile aferente unui website, va fi posibila livrarea acestor rezultate separat pentru fiecare dispozitiv utilizat pentru vizitarea siteului.

Mihai Badea, Directorul SATI: „Noii furnizori ai solutiei SATI propun o solutie tehnologia avansata care va ajuta industria locala si va oferi sansa de a profita de progresul din ultimii ani din domeniul tehnologic, pentru a putea aduce un plus valoric continutului si publicitatii din siteurile romanesti. Noul sistem va permite analiza combinata a doua tipuri de rezultate pentru vizitatorii fiecarui site: preferintele si interesele vizitatorilor prin observarea pasiva a accesarii unui anumit tip de continut pe siteurile vizitate, impreuna cu datele sociodemografice si interese declarate pentru consumul de produse sau servicii. Combinarea in acelasi sistem a celor doua tipuri de rezultate este inovatoare si va produce valoare atat in domeniul editorial cat si in zona publicitatii. Odata cu relansarea SATI, editorii au la indemana un instrument profesionist prin care pot realiza o analiza detaliata asupra continutului propriilor siteuri.”

Petteri Vainikka, VP Strategic Business Development la Cxense si Kimmo Kiviluoto, CEO & Founder al Enreach Solutions Oy au declarat cu ocazia inceperii noului contract: „Noi, cei de la Cxense şi Enreach, suntem cu adevărat încântaţi de colaborarea cu BRAT. Tehnologia noastră permite colectarea, analizarea şi raportarea datelor comportamentale online la un nivel de detaliere şi acurateţe care nu a fost posibil pana in prezent pentru BRAT. O mai bună cunoaştere va aduce beneficii tuturor părţilor din ecosistemul digital - editori, clienti şi agenţii de publicitate, precum şi consumatorilor, utilizatorilor. Împărtăşim pe deplin nivelul ridicat de ambiţie şi profesionalism al BRAT şi, prin colaborarea cu BRAT si partenerii săi din Romania ne angajăm să furnizăm servicii de măsurare online la un nivel superior.” Ståle Bjørnstad, Cxense CEO, a adaugat cu aceasta ocazie: "Cxense este mandru să furnizeze pentru industria din Romania rezultate de trafic si audientă, răspunzand initiativei BRAT privind masurarea mediului online”.

Arina Ureche, Directorul General al BRAT: „Sistemul ales in urma cu 10 ani de membrii BRAT s-a dovedit robust si capabil sa raspunda eficient cerintelor pietei fara modificari semnificative o lunga perioada. Parteneriatul cu fostii furnizori, compania germana Spring care ulterior a devenit Kantar Media Spring, si-a demonstrat puterea si avantajele in tot acest timp. BRAT este onorat de acest parteneriat si multumeste pentru sprijinul acordat industriei online din Romania prin lansarea proiectului SATI. In acelasi timp, modificarile profunde care au avut loc in domeniul online in ultimii ani au determinat beneficiarii SATI sa caute noi solutii, noi tehnologii, sa se adapteze noilor tendinte: utilizarea unui numar mare de dispozitive, date in timp real, rezultate adresabile si targetabile prin sisteme integrate. Dupa 10 ani, BRAT lanseaza SATI 2.0, un sistem unic, inovativ si care va oferi o nou abordare industriei online: date in timp real, accesibilitate, adresabilitate – atribute esentiale ale modului in care mediul online functioneaza in prezent.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus