Skip to main content

Situaţie gravă în distribuţia de ziare. Patronatul Difuzorilor: România riscă să rămână fără presă exact în anul Centenarului!

 
Sursa foto: Libertatea
Sursa foto: Libertatea

Probleme grave în distribuţia de presă din România: "Fără puncte de vânzare de presă amplasate pe domeniul public, aşa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, va fi restrâns dreptul constituţional la informare, iar presa scrisă din România îşi va înceta existenţa, exact în anul Centenarului Marii Uniri!".

Publicitate

Este avertismentul dat de Patronatul Difuzorilor de Presă, în contextul situaţiei tensionate din Sectorul 4, unde zeci de chioşcuri au fost ridicate de pe domeniul public.

Asociaţia menţionează că "o parte din problemele comercializării presei scrise se poate rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licenţierea societăţilor comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvernul României în următoarele zile."

Comunicatul Patronatului de Presă, semnat şi de George Constantin Păunescu (ca preşedinte al UGIR - Uniunea Generală a Industriaşilor din România), a fost trimis atât editorilor de presă, cât şi Guvernului (la ministrul culturii Lucian Romaşcanu), comisiilor parlamentare de cultură şi primarului sectorului 4, Daniel Băluţă.

Comunicatul Patronarului Difuzorilor de Presă:

Patronatul Difuzorilor de Presă - PDP este o organizaţie patronală fondată în anul 2011, afiliată Uniunii Generale a Industriaşilor din România - UGIR. În prezent, patronatul reprezintă interesul a circa 30 de companii ce distribuie şi difuzează presă scrisă, într-un număr de peste 1.000 de puncte de comercializare a presei din întreaga ţară.

Am urmărit şi luat act de evenimentele ce se derulează în aceste zile în Sectorul 4 din Municipiul Bucureşti.

Efectele, din punctul nostru de vedere, sunt negative pentru toate părţile, direct sau indirect implicate, şi au următoarele consecinţe:

- fluctuaţii ale vânzărilor la presa scrisă, având ca urmare nemulţumirea multor cititori;

- pierderea unor locuri de muncă, de pe urma căror trăiesc zeci de familii;

- diminuarea unor surse de venituri la bugetul Consiliului local.

În acest context, Patronatul Difuzorilor de Presă - PDP consideră că o parte din problemele comercializării presei scrise se poate rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licenţierea societăţilor comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvernul României în următoarele zile.

Dialogul între părţi, nu conflictul, trebuie să rămână calea pentru găsirea unor soluţii convenabile pentru toate părţile implicate. În alte sectoare ale Capitalei, dar şi în alte localităţi din România în care există chioşcuri de presă amplasate pe domeniul public, s-au găsit şi aplicat soluţii eficiente privind autorizarea punctelor de vânzare. Cele mai recente exemple: unităţile administrativ-teritoriale Iaşi, Deva, Târgovişte, Moreni şi Pucioasa.

Fără puncte de vânzare de presă amplasate pe domeniul public, aşa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, va fi restrâns dreptul constituţional la informare, iar presa scrisă din România îşi va înceta existenţa, exact în anul Centenarului Marii Uniri!

Mai mult, vânzarea de presă scrisă, pentru a fi cât de cât rentabilă, trebuie susţinută prin comercializarea produselor complementare, fără a fi îngrădit dreptul de comercializare al vreunui produs.

Cele aproximativ 3.000 de puncte de vânzare a publicaţiilor din toată ţara susţin un domeniu în care îşi desfăşoară activitatea zeci de mii de oameni.

Sunt persoane care au familii, muncesc cu pasiune, plătesc taxe, consumă, iau credite şi care, în prezent, într-o zonă limitată teritorial - în Sectorul 4 din Municipiul Bucureşti - îşi văd ameninţate locurile de muncă, urmând a îngroşa rândurile şomerilor.

Milităm, aşadar, pentru un dialog al părţilor implicate, la care să participe reprezentanţi ai Primăriei Municipiului Bucureşti şi ai Guvernului României.

În cadrul acestui dialog, reprezentanţii Uniunii Generale a Industriaşilor din România – UGIR şi ai Patronatului Difuzorilor de Presă - PDP îşi vor exprima întreaga disponibilitate de a fi parte activă implicată şi a găsi soluţii legale şi rezonabile pentru ambele părţi - autorităţi locale şi distribuitori de presă.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • didi didi
    ete fix de presa scrisa ma durea acum pe mine... online, nene, e totul actualizat, cine vrea informatie utila citeste online, nu un ziar tiparit la 4 dimineata pe baza textelor predate de cu seara...
    nu mai au unde sa vanda ziare? sa nu le mai vanda, si asa au tiraj limitat, de colectie...
  • anonim hasmote anonim hasmote
    Clanul Sportiviilor nimic? Adevaratii sponsori cu dobanda acum in sectorul 4 ,unde interlopii isi au angajatii cu plata ,fara sa vina la munca in primarie. Acum sunt deranjati de presa,evident numai zic de sparturile cu borduri la 4 luni . Problema era presa pentru sectorul 4 , deranjeaza grav, ei nu spargand la greu aberant. Evident sa faca fura....cheltuieli imense pt a le justifica.
  • John John
    In tarile civilizate lumea mai citeste ziarul la o cafea, nu sta pe net pentru informatie moca. Bine, au si timp si bani, nu-s saraci ca romanii care alearga la locul sau locurile de munca de nu mai au timp de nimic. Sigur, e ideal sa fii platit cum trebuie pentru munca prestata, sa investesti in tine si sa te dezvolti, sa ai doar un job, sa ai timp de familie, de ale tale si chiar timp pentru a citi un ziar cumparat de la chiosc. Si uite asa se leaga toate pentru ca tzara asta e bolnava din toate punctele de vedere, asa ca nu ar trebui sa ne mai mire dezastrul din presa, atat in redactii cat si in difuzare.
  • Ionut Ionut
    Citeam un comentariu funny pe FB: "azi maine o sa faca greva si vizitii" :)
  • gigi gigi
    Sa le spuna cineva agitatorilor ca presa s-a mutat in online.

Trimite un comentariu

sus