Skip to main content

Situație gravă în distribuția de ziare. Patronatul Difuzorilor: România riscă să rămână fără presă exact în anul Centenarului!

 
Situație gravă în distribuția de ziare. Patronatul Difuzorilor: România riscă să rămână fără presă exact în anul Centenarului!
Sursa foto: Libertatea

Probleme grave în distribuția de presă din România: "Fără puncte de vânzare de presă amplasate pe domeniul public, așa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, va fi restrâns dreptul constituțional la informare, iar presa scrisă din România își va înceta existența, exact în anul Centenarului Marii Uniri!".

Publicitate

Este avertismentul dat de Patronatul Difuzorilor de Presă, în contextul situației tensionate din Sectorul 4, unde zeci de chioșcuri au fost ridicate de pe domeniul public.

Asociația menționează că "o parte din problemele comercializării presei scrise se poate rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licențierea societăților comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvernul României în următoarele zile."

Comunicatul Patronatului de Presă, semnat și de George Constantin Păunescu (ca președinte al UGIR - Uniunea Generală a Industriașilor din România), a fost trimis atât editorilor de presă, cât și Guvernului (la ministrul culturii Lucian Romașcanu), comisiilor parlamentare de cultură și primarului sectorului 4, Daniel Băluță.

Comunicatul Patronarului Difuzorilor de Presă:

Patronatul Difuzorilor de Presă - PDP este o organizație patronală fondată în anul 2011, afiliată Uniunii Generale a Industriașilor din România - UGIR. În prezent, patronatul reprezintă interesul a circa 30 de companii ce distribuie și difuzează presă scrisă, într-un număr de peste 1.000 de puncte de comercializare a presei din întreaga țară.

Am urmărit și luat act de evenimentele ce se derulează în aceste zile în Sectorul 4 din Municipiul București.

Efectele, din punctul nostru de vedere, sunt negative pentru toate părțile, direct sau indirect implicate, și au următoarele consecințe:

- fluctuații ale vânzărilor la presa scrisă, având ca urmare nemulțumirea multor cititori;

- pierderea unor locuri de muncă, de pe urma căror trăiesc zeci de familii;

- diminuarea unor surse de venituri la bugetul Consiliului local.

În acest context, Patronatul Difuzorilor de Presă - PDP consideră că o parte din problemele comercializării presei scrise se poate rezolva prin promovarea unui proiect de lege privind licențierea societăților comerciale care difuzează presa scrisă, proiect care va fi depus la Guvernul României în următoarele zile.

Dialogul între părți, nu conflictul, trebuie să rămână calea pentru găsirea unor soluții convenabile pentru toate părțile implicate. În alte sectoare ale Capitalei, dar și în alte localități din România în care există chioșcuri de presă amplasate pe domeniul public, s-au găsit și aplicat soluții eficiente privind autorizarea punctelor de vânzare. Cele mai recente exemple: unitățile administrativ-teritoriale Iași, Deva, Târgoviște, Moreni și Pucioasa.

Fără puncte de vânzare de presă amplasate pe domeniul public, așa cum se întâmplă peste tot în lumea civilizată, va fi restrâns dreptul constituțional la informare, iar presa scrisă din România își va înceta existența, exact în anul Centenarului Marii Uniri!

Mai mult, vânzarea de presă scrisă, pentru a fi cât de cât rentabilă, trebuie susținută prin comercializarea produselor complementare, fără a fi îngrădit dreptul de comercializare al vreunui produs.

Cele aproximativ 3.000 de puncte de vânzare a publicațiilor din toată țara susțin un domeniu în care își desfășoară activitatea zeci de mii de oameni.

Sunt persoane care au familii, muncesc cu pasiune, plătesc taxe, consumă, iau credite și care, în prezent, într-o zonă limitată teritorial - în Sectorul 4 din Municipiul București - își văd amenințate locurile de muncă, urmând a îngroșa rândurile șomerilor.

Milităm, așadar, pentru un dialog al părților implicate, la care să participe reprezentanți ai Primăriei Municipiului București și ai Guvernului României.

În cadrul acestui dialog, reprezentanții Uniunii Generale a Industriașilor din România – UGIR și ai Patronatului Difuzorilor de Presă - PDP își vor exprima întreaga disponibilitate de a fi parte activă implicată și a găsi soluții legale și rezonabile pentru ambele părți - autorități locale și distribuitori de presă.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • ete fix de presa scrisa ma durea acum pe mine... online, nene, e totul actualizat, cine vrea informatie utila citeste online, nu un ziar tiparit la 4 dimineata pe baza textelor predate de cu seara...
    nu mai au unde sa vanda ziare? sa nu le mai vanda, si asa au tiraj limitat, de colectie...
  • Clanul Sportiviilor nimic? Adevaratii sponsori cu dobanda acum in sectorul 4 ,unde interlopii isi au angajatii cu plata ,fara sa vina la munca in primarie. Acum sunt deranjati de presa,evident numai zic de sparturile cu borduri la 4 luni . Problema era presa pentru sectorul 4 , deranjeaza grav, ei nu spargand la greu aberant. Evident sa faca fura....cheltuieli imense pt a le justifica.
  • In tarile civilizate lumea mai citeste ziarul la o cafea, nu sta pe net pentru informatie moca. Bine, au si timp si bani, nu-s saraci ca romanii care alearga la locul sau locurile de munca de nu mai au timp de nimic. Sigur, e ideal sa fii platit cum trebuie pentru munca prestata, sa investesti in tine si sa te dezvolti, sa ai doar un job, sa ai timp de familie, de ale tale si chiar timp pentru a citi un ziar cumparat de la chiosc. Si uite asa se leaga toate pentru ca tzara asta e bolnava din toate punctele de vedere, asa ca nu ar trebui sa ne mai mire dezastrul din presa, atat in redactii cat si in difuzare.

Trimite un comentariu