Skip to main content

VIDEO. Ce este educația media? La ce te ajută? De ce trebuie să fie în programa școlară: “Înveți să știi când o sursă e credibilă”

 
VIDEO. Ce este educația media? La ce te ajută? De ce trebuie să fie în programa școlară: “Înveți să știi când o sursă e credibilă”

Ce este educația media și la ce te ajută? “Înveți să știi când o sursă de informare este credibilă”, este unul dintre răspunsuri.

Publicitate

De ce ar trebui să fie în programa școlară, într-o campanie a asociației Mediawise Society.

Au răspuns, în mai multe episoade VIDEO, Mircea Toma (președinte ActiveWatch), Renee Hobbs, director și fondator al Media Education Lab (University of Rhode Island) și Prof. John Potter de la UCL Knowledge Lab din Londra

“Domeniul este de multe ori confundat cu formarea profesională a jurnaliștilor sau cu informatica”, spun Nicoleta Fotiade, președinta Mediawise Society. “Alteori, este asociat cu ideea de protecție împotriva relelor din mass media. Prin educație media – cred unii – apărăm consumatorii vulnerabili (de obicei, copiii și tinerii sau pe cei săraci și needucați) de ideologii și interese ascunse.”

“Educația media este mai mult decât atât. Presupune implicare și învățare activă despre media și despre felul cum le folosim. Presupune să chestionăm informațiile pe care le accesăm prin media, să le trecem prin filtrul gândirii critice. Învățăm despre cultura media în care trăim zi de zi, învățăm să ne descurcăm mai bine în rol de consumatori și utilizatori media, să înțelegem de ce creăm mesaje și pentru cine.”

Episodul 1: Să fii capabil să recunoști stereotipuri

Renee Hobbs, director și fondator al Media Education Lab (University of Rhode Island).
Ideea de competențe media, spune prof. Hobbs, "înseamnă să regândești practici ca cititul, analiza critică și scrisul pentru era digitală. Să știi când o sursă de informare este credibilă. Să fii capabil să recunoști stereotipuri".

VIDEO. Ce este educația media? Ep.1 prof. Renee Hobbs

Episodul 2. Mircea Toma: comii folosesc media în fiecare zi, dar nu învață nimic la școală despre asta

 

“Copiii folosesc media în fiecare zi, dar nu învață nimic la școală despre asta”, spune Mircea Toma. La o primă privire, educația media ne ajută să producem cetățeni care vor ști să folosească informația din spațiul public

VIDEO. Ce este educația media? Ep.2 Mircea Toma


Episodul 3. Unii oameni creează mesaje despre noi și despre viețile noastre. E important să înțelegem asta

Prof. John Potter de la UCL Knowledge Lab din Londra spune de ce educația media este importantă în educația mai largă a copiilor:

Media sunt parte din viața de zi cu zi a oamenilor. În sensul că oamenii primesc și creează mesaje în diverse forme – de la cele scrise până la cele video și audio. Dar un alt aspect este că unii oameni creează mesaje despre noi și despre viețile noastre.

Deci e important să înțelegem asta. Și trebuie să fim receptivi la evoluția și la schimbările rapide care se petrec în media digitale pe care le folosim.

VIDEO. Ce este educația media? Ep.3 prof. John Potter

 

Detalii, pe site-ul Mediawise.

 

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Trimite un comentariu