Skip to main content

VIDEO. Ce este educaţia media? La ce te ajută? De ce trebuie să fie în programa şcolară: “Înveţi să ştii când o sursă e credibilă”

 
VIDEO. Ce este educaţia media? La ce te ajută? De ce trebuie să fie în programa şcolară: “Înveţi să ştii când o sursă e credibilă”

Ce este educaţia media şi la ce te ajută? “Înveţi să ştii când o sursă de informare este credibilă”, este unul dintre răspunsuri.

Publicitate

De ce ar trebui să fie în programa şcolară, într-o campanie a asociaţiei Mediawise Society.

Au răspuns, în mai multe episoade VIDEO, Mircea Toma (preşedinte ActiveWatch), Renee Hobbs, director şi fondator al Media Education Lab (University of Rhode Island) şi Prof. John Potter de la UCL Knowledge Lab din Londra

“Domeniul este de multe ori confundat cu formarea profesională a jurnaliştilor sau cu informatica”, spun Nicoleta Fotiade, preşedinta Mediawise Society. “Alteori, este asociat cu ideea de protecţie împotriva relelor din mass media. Prin educaţie media – cred unii – apărăm consumatorii vulnerabili (de obicei, copiii şi tinerii sau pe cei săraci şi needucaţi) de ideologii şi interese ascunse.”

“Educaţia media este mai mult decât atât. Presupune implicare şi învăţare activă despre media şi despre felul cum le folosim. Presupune să chestionăm informaţiile pe care le accesăm prin media, să le trecem prin filtrul gândirii critice. Învăţăm despre cultura media în care trăim zi de zi, învăţăm să ne descurcăm mai bine în rol de consumatori şi utilizatori media, să înţelegem de ce creăm mesaje şi pentru cine.”

Episodul 1: Să fii capabil să recunoşti stereotipuri

Renee Hobbs, director şi fondator al Media Education Lab (University of Rhode Island).
Ideea de competenţe media, spune prof. Hobbs, "înseamnă să regândeşti practici ca cititul, analiza critică şi scrisul pentru era digitală. Să ştii când o sursă de informare este credibilă. Să fii capabil să recunoşti stereotipuri".

VIDEO. Ce este educaţia media? Ep.1 prof. Renee Hobbs

Episodul 2. Mircea Toma: comii folosesc media în fiecare zi, dar nu învaţă nimic la şcoală despre asta

“Copiii folosesc media în fiecare zi, dar nu învaţă nimic la şcoală despre asta”, spune Mircea Toma. La o primă privire, educaţia media ne ajută să producem cetăţeni care vor şti să folosească informaţia din spaţiul public

VIDEO. Ce este educaţia media? Ep.2 Mircea Toma


Episodul 3. Unii oameni creează mesaje despre noi şi despre vieţile noastre. E important să înţelegem asta

Prof. John Potter de la UCL Knowledge Lab din Londra spune de ce educaţia media este importantă în educaţia mai largă a copiilor:

Media sunt parte din viaţa de zi cu zi a oamenilor. În sensul că oamenii primesc şi creează mesaje în diverse forme – de la cele scrise până la cele video şi audio. Dar un alt aspect este că unii oameni creează mesaje despre noi şi despre vieţile noastre.

Deci e important să înţelegem asta. Şi trebuie să fim receptivi la evoluţia şi la schimbările rapide care se petrec în media digitale pe care le folosim.

VIDEO. Ce este educaţia media? Ep.3 prof. John Potter

Detalii, pe site-ul Mediawise.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus