Skip to main content

Europa FM a vrut să dea știri locale pentru a i se permite să dea și reclame regionale. CNA a respins: O rețea națională trebuie să aibă același program pe tot cuprinsul țării

 
Europa FM a vrut să dea știri locale pentru a i se permite să dea și reclame regionale. CNA a respins: O rețea națională trebuie să aibă același program pe tot cuprinsul țării

Europa FM a venit cu o nouă propunere în fața membrilor CNA pentru a-i convinge să-i lase să dea publicitate regională, și anul viitor. Reacția vine după ce la sfârșitul lunii septembrie, CNA a decis să interzică rețelelor naționale de radio să difuzeze publicitate locală sau regională, de la 1 ianuarie (detalii, AICI). Motivul? Membrii forului au considerat că introducerea unui astfel de conținut se contrazice cu ideea de rețea națională care trebuie să difuzeze același program, în întreaga țară, fără alte întreruperi.  

După ce au solicitat CNA ruperea rețelei naționale în mai multe rețele regionale, și au fost refuzați, reprezentanții postului au venit cu o nouă propunere: realizarea unor prorgram de știri regionale, fără schimbarea caracterului național. 

„Ideea a apărut în contextul discuțiilor legate de publicitatea regională”, a recunoscut Andrada Burdalescu, reprezentantul postului TV.

Unii membri nu au fost convinți. „Problema rămâne aceeași, din punctul meu de vedere, așa cum interpretez eu legea. Că e publicitate sau că sunt șiri, pentru mine dumneavoastră tot nu emiteți același prgram pe tot cuprinsul țării.”, i-a explicat Radu Herjeu reprezentantului Europa FM.

Publicitate

Pe de altă parte, Dorina Rusu, membru CNA, consideră că CNA a făcut o greșeală atunci când le-a interzis rețelelor naționale să difuzeze publicitate regională, acuzând că în acest caz n-ar fi vorba doar despre aplicarea legii ci și „o chestiune politică”.

Dorina Rusu: „Nu ar fi trebuit să ajungem aici. Dincolo de articolele de lege, eu cred că aici este și o chestiune politică. Nu știu dacă, în sensul de partid, ci pur și o mentalitate, o mentalitate centralistă, birocratică, de a controla totul, de a spune de la București ce să se facă sau nu, cine să ia publicitate și cine să nu ia. Noi nu mai dăm dreptul nici firmelor din teritoriu să facă publicitate la postul pe care îl preferă. Mie mi se pare că o decizie total greșită din toate punctele de vedere și care reflectă mentalitatea partidului de guvernământ.

Solicitarea Europa FM a avut doar trei voturi pentru (Dorina Rusu, Florin Gabrea și Răsvan Popescu), cinci fiind împotrivă (Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Răsvan Popescu și Radu Călin Cristea), ceea ce înseamă că a fost respinsă. Reamintim că este nevoie de cel puțin șase voturi pentru ca o solicitare să fie aprobată. 

Din discuțiile de la CNA: 

Andrada Burdalescu: „Ne aflăm în fața dumneavostră pentru a vă solicita aprobarea modificării doar a structurii de programe în ideea de a păstra caracterul național al licenței pe care am prinit-o acum 17 ani. Felul în care ne-am gândit noi că s-ar putea face a fost prin inserarea unor mențiuni speciale la punctele 18 și 21 unde am putea trece ponderea informațiilor regionale în totalul știrilor pe care le difuzăm. Considerăm că în felul acesta, după cum am detaliat, nu vă propunem să facem emisiuni în local ci doar să creăm o structură de știri dedicată infromațiilor locale, dar care să fie integrată în programele regionale. Programele pe care le aveam în vedere ar fi programul prematinal, evident urma să ne adaptăm principalele ediții informative ale zilei și propuneam să introducem în grilă un jurnal de seară care să fie preponderent cu informații din regional.”, le-a explicat Burdalescu. 

„Sunt sigură că este un demers pe care îl susțineți și anume încercăm să menționăm radioul ca sursă relevantă de știri. Europa Fm și-a asumat public promisiunea de a livra informații încă de la înființare și până acum. Nu s-a întâmplat nici măcar o dată să reducem numărul de știri e pe post. Am mers până acolo încât am convins jurnaliști cunoscuți și apreciați să vină de la TV spre radio. Avem probabil una dintre cele mai mari rețele de corespondenți de media privată.”, a mai adăugat reprezentanta Europa FM. 

Ea a explicat că se bazează în acest proiect pe rețeaua de corespondenți ai postului, care numără 35 de reporteri. 

Monica Gubernat, membru CNA: „Cum veți face tehnic lucrul acesta?”

Andrada Burdalescu: „Sunt minute dedicate știrilor locale care vor fi produse, vor fi controlate de o echipă de la București și vor fi inserate în principalele ediții informative ale zilei.”

Monica Gubernat: „Cum le inserați?”

Andrada Burdalescu: „Tehnic, le trimitem în cele șapte regiuni pe care le-am dezvoltat în ultimii 10 ani.”

Monica Gubernat: Prin întrerupere de semnal în zona respectivă, dumneavoastră inserați ceva.

Andrada Burdalescu: Da

Monica Guberbat: Puteți modifica structura de program de, dar trebuie să aveți aclași conținut peste tot. 

Andrada Burdalescu – După cum ați spus și dumneavoastră, legea are caranțele și limitările ei. Nu cred că ar trebui să ne oprim la o interpretare ad litteram. Suntem obligași să livrăm același program peste tot. Program înseamnă să livrăm știri. Nu puneam dedicații într-o zonă unde în Iași se aud știri. Păstrăm același program peste tot. Nu văd cum ar putea dăuna interesului național faptul că încercăm să adaptăm principalele programe informative, în local. Nu văd cu ce ar dăuna licenței naționale pe care o deținem faptul că încercăm să livrăm informație, să replicăm același produs jurnalistic respectat, și la nivel regional. 

Monica Gubernat: În numele interesului național de care vorbiți ați primit licențe gratis ca să vă completați rețeaua națională. Bănuiesc că statul a făcut suficient. 

Andrada Burdalescu: O să vă întreb cu ce considerați dumneavoastră că dăunează interesului național faptul că ne-am adapta, am livra informație și în local. Realmente nu văd care este problema. 

Monica Gubernat – De ce v-ați trezit brusc acum că acesta este interesul național? Până acum interesul nașional la dumneavoastră era doar publicitatea locală. 

Andrada Burdalescu – Am încept discursul de astăzi prin a vă spune că ideea acestui proiect a apărut în contextul discuțiile legate de publicitatea regională. În al doilea rând, vă reamintesc că în ciuda celor pe care dumneavoastră alegeți să le credeți, Europa FM a funcționat 10 ani în baza unui acord primit de la CNA, cu  publicitatea regională. Dacă vă place sau nu să credeți, aceasta este realitatea. Este o hârtie pe care am avut o și care ne-a permis să funcționăm în felul acesta. Nu este vina noastră că ați realizat dumneavoastră târziu că era o problemă. În 10 ani ne-am construit un model de business pe care l-am respectat cu strictețe. Așa cum am fost capabili să livrăm până acum un conținut de calitate cu talk show-uri de calitate... 

Monica Gubernat: „Nu ați avut niciodată punct de vedere adverse, dar să trecem peste asta.”

Andrada Burdalescu: Dacă nu am avea punct de vedere adverse, am avea reclamații la CNA și am veni să ne susținem punctul de vedere în fața dumneavoastră. 

Radu Herjeu, membru CNA – Descopăr la dumneavoastră și o latruă mai agresivă și mai puțin împăciutorare. Singurul lucru care mă deranjează în argumentația dumneavoastră este că spuneți că prin hârtia aceea ați primit acordul CNA. CNA nu a dat acordul. A luat act. Sigur că interesul național nu are absolut nicio problemă că dumneavoastră doriți să dați programe de informare regională. Dimpotrivă. Dacă aș găsi eu o modalitate de a vă stimul pe dumneavoastră și pe colegii dumneavoastră, inclusicv cei care nu au licențe naționale, să dați mai mult program regional, aș face-o. Problema rămâne aceeași, din punctul meu de vedere, așa cum interpretez eu legea. Că e publicitate sau că sunt șiri, pentru mine dumneavoastră tot nu emiteți același prgram pe tot cuprinsul țării. Nu vreau să credeți că dacă eu m-aș opune,  mă opun, de fapt, știrilor regionale. Nu. Dacă aș vota ca dumneavoastră să aveți posibilitatea să difuzați știri regionale diferite, asta înseamnă că aș fi de acord să difuzați și publicitate regională. Nu am cum. 

Andrada Burdalescu – Am înșeles lucrul acesta. Este și motivul pentru care ne aflăm aici, să discutăm împreună. Eu cred că în situația aceasta interpretarea așa cum vă spuneam este ușor prea ad litteram. Putem interpreta legea în acest sens: același program înseamnă același tip de program, adică informații. Adică eu nu opresc jurnalul la 13.10, ca să intervin  cu muzică, intervin cu știri în local. Este același program. Este jurnalul meu, pe care îl adaptez în local. 

Dorina Rusu, membru CNA – Eu, după cum știți, sunt de părere exact inversă față de colegii mei. Și eu cred că nu ar trebui să vă referiți la acel acord pentru că, după părerea mea, ați fi avut oricum dreptul să puteți difuza reclame regionale. Mie mi se pare că nu ar fi trebuit să ajungem aici și că cei de la Europa FM se străduiesc să găsească o soluție pentru o situație pe care noi am provocat-o. Nu ar fi trebuit să ajungem aici. Dincolo de articolele de lege, eu cred că aici este și o chestiune politică. Nu știu dacă, în sensul de partid, ci pur și o mentalitate, o mentalitate centralistă, birocratică, de a controla totul, de a spune de la București ce să se facă sau nu, cine să ia publicitate și cine să nu ia. Noi nu mai dăm dreptul nici firmelor din teritoriu să facă publicitate la postul pe care îl preferă. Mie mi se pare că o decizie total greșită din toate punctele de vedere și care reflectă mentalitatea partidului de guvernământ. Nu înțeleg de ce prigoana asta a dumnealor. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • "Tovarasa" Alina! Bine ca e ok la voi acolo in "democratie" unde statiile locale nu traiesc din bugetele nationale gestionate de o mana de agentii ce isi impart ***rebate-ul cu vanzatorii statiilor centale! Nici pizzeria din oras, nici salonul de nunti si nici chiar compania de taxi locala nu face parte din acele bugetul ala national de care zici tu cu atat de mult tupeu! mai cerceteaza cum e treaba si nu-ti mai lua lumina doar de la mandruta, guran si petreanu!
  • Alina, nu prea cunosti realitatile din teren. Un post local poate fi cat de bun vrea el intr-un oras mic sau mediu, si tot nu poate concura cu un post national, care o fi el, care-si mituiesti ascultatorii. Poti avea ce muzica buna si bine aleasa vrei tu, sa ai cele mai bune voci, cele mai tari programe locale, daca nu poti oferi ascultatorului o mie de euro doar pentru ca a trimis un SMS, degeaba. Si nu-ti permiti ca post local sa oferi mia aia de euro, pentru ca nu ai incasari din toata tara. Cu o mie de euro un post local mic traieste doua trei luni. Vezi problema? Iei painea de la gura unor locali care nu au bani dar vor sa faca programe bune, si o dai celor de la Bucuresti, care nu se omoara dupa calitate, dar isi permit sa dea pomana consistenta.
  • @Mihai

    Totuși, răspunderea mai mare e a CNA. Le a permis 10 ani ceva in baza aceleiași legi. Acum nu mai permite. Interesul perfect legitim al Europa fm e să scoată bani. Nici macar CNA nu i acuză că au încălcat legea. Încă o data, problema e la incompetența statului român.
  • @mihai, e bine acolo la tine, in bolsevism? Ce spui tu se traduce asa: statiile cu retea nationala sunt ascultate local, datorita investitiilor in programe, dar nu au voie sa beneficieze de bugetele de media locale, ca trebuie sa se hraneasca si alte statii. Ghici ce? Bugetele nu vor fi redirectionate catre statiile locale mici, care nu au date de audienta pentru ca nu vor sa plateasca studiul de audienta.
  • Lucrurile sunt simple! Daca doresc atat de mult sa difuzeze reclame regionale sa le difuzeze de la Bucuresti pe toata reteaua si sa le taxeze ca pub local! Daca nu le convine pretul sa lase atunci publicitatea locala si regionala pentru statiile locale si regionale...sa traiasca si ele! Tovarasii de la Europa FM doresc o felie din local ei neavand nici o cheltuiala pentru asta! Vrei local? Fa-ti tata studio acolo, angajeaza cativa oameni, fa program local si nu trei stiri de prin ziare citite la Bucuresti si incarcate via net in serverul local de langa emitator! Vezi ce inseamna cheltuiala adevarata cu localul! E simplu sa te ascunzi dupa legislatie si sa iei caimacul doar!

Trimite un comentariu