Skip to main content

Lista must carry 2018. Ce posturi trebuie să aibă cabliștii în grilă. Obligatoriu. Un nou post intră în listă

 
Lista must carry 2018. Ce posturi trebuie să aibă cabliștii în grilă. Obligatoriu. Un nou post intră în listă

31 de posturi TV cu acoperire națională intră în lista must carry 2018. Sunt nelipsite principalele televiziuni Antena 1, Kanal D, toate posturile de știri, National TV, Prima TV dar și canalele TVR. 

Publicitate

Un singur „new entry” în noua listă. Postul TVSudEst, care până acum emitea doar regional. Potrivit reprezentanțiilor CNA, postul, care are și licență de satelit, a fost o lună în măsurătorile TV. 

TVSudEst este deținut de societatea TV SAT 2002 SRL, al cărei asociat unic este Neagu Gabriela Marinela.

Posturile, toate licențiate în România, sunt ordonate după audiență și au fost luate în considerare doar cele care s-au declarat libere la retransmisie.
Lista „must carry” se aplică doar companiilor de cablu, nu și operatorilor de platforme de satelit (DTH). Practic, aceasta este lista de posturi de televiziune pe care operatorii de cablu sunt obligați să o aibă în grila de programe. Nu intră în listă canalele Pro TV, dar și alte posturi care care percep tarife de la cabliști pentru a putea fi preluate.
Paginademedia.ro prezintă, în continuare, lista posturilor din must carry pe anul 2017:
1. Antena 1 
2. Kanal D
3. Romania Tv
4. Antena 3
5. Prima TV
6. National TV
7. Antena Stars
8. B1 TV
9. Realitatea TV
10. Digi 24
11. Happy Channel
12. Favorit TV
13. Kiss TV
14. Trinitas TV
15. Taraf TV
16. ZU TV
17. U Tv
18. TV H
19. National 24 Plus
20. Music Channel
21. Inedit TV
22. Hit Music
23. TV Neptun
24. Nasul TV
25. Speranta TV
26. TVSudEst
27. Alfa Omega Tv
28.Credo TV
29. Travel Mix
30. Telestar 1
31. eStrada
La lista televiziunilor comerciale, se adaugă și posturile publice TVR 1, TVR 2, TVR 3 și regionalele postului public, dar și TV5 și Moldova 1.
Erdely TV - program regional în limba maghiară, obligatoriu în județele cu o pondere mai mare de 20% a populației de etnie maghiară. Vizate sunt județele Harghita, Covasna, Mureș, Satu Mare, Bihor, Sălaj. 
Ce este principiul „must carry”
Principiul „must carry” este prezent în Legea Audiovizualului, Art. 82, și prevede că distribuitorii de cablu trebuie să includă în oferta lor programele televiziunii publice și posturile private aflate sub jurisdicția României, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare. În prezent, principiul nu este aplicat și operatorilor DTH.
Ce spune articolul 82:

„Orice distribuitor care retransmite servicii de programe prin rețele de comunicații electronice, cu excepția celor care utilizează exclusiv spectrul radio, are obligația să includă în oferta sa serviciile de programe ale Societății Române de Televiziune destinate publicului din România, precum și alte servicii de programe, libere la retransmisie și fără condiționări tehnice sau financiare, ale radiodifuzorilor privați, aflați sub jurisdicția României, în limita a 25% din numărul total de servicii de programe distribuite prin rețeaua respectivă, precum și serviciile de televiziune a căror obligativitate de retransmitere este stabilită prin acorduri internaționale la care România este parte. Criteriul de departajare pentru radiodifuzorii privați este ordinea descrescătoare a indicelui anual de audiență.” 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • Pe mine nu ma deranjeaza aceasta lista... Dar tin sa spun ca cel putin 15 canale nu au ce cauta acolo. Un popor nu il poti scoate la lumina cu *** ca: taraftv, realitatea, credo, speranta... Eu am CI+ si toate aceste canale le-am ster de mult. Nu pot sa ma uit la mizerii.
 • Ce must carry? De ce in Iasi, la RCS-RDS eu pe cablu nu prind N24 PLUS, TV Neptun, Telestar si alte posturi tv. care sunt must carry??
 • @mile sa vrei BBC1,2,ZDF,3sat,arte presupune sa intelegi engleza,germana mai mult decit de "balta". Plus ca trebuie acord de retransmisie si implicit pauza de emisie pentru transmisiuni cu drept de "autor". Cel mai relevant este M4sport Ungaria care da "mira" cind intra restrictiile. Asa trebui si la Rtl klub (cind mai "scapa" fotbal). RTL are drept de libera transmisie si inafara tarii (Germania) pentru F1,CL. Ar fi frumos un pachet premium de canale gen Sky(suficient Sky news,sky1 si sky sport) sau Germania(Zdf,3sat, canalele RTL) sau italiene. Au fost si sigur nu vor mai fi. E batalie ca RDS are "x" nu "y" ...ca nu e HD...ce sa iti doresti un Wild UHD sau 4k?! Sau o gala de box din USA de pe HBO sport? La noi e extaz pt liga1 ro HD. Ma intreb daca CL sau UL ar fi televizate UHD sau 4k s-ar incumeta sa transmita ppv sa zicem si in Romania?! Chiar si pentru citiva sute de abonati?! Poate peste 10 ani desi Netflix demonstreaza ca lumea vrea calitate..daca tot ai tv UHD sau 4k.
 • Algoritmul „must carry” este ceva mai complex și poate fi rezumat astfel: „La fiecare 3 posturi TV oarecare retransmise de un operator cablu, trebuie retransmis și un post din lista cu mustcarry”.
  Astfel, doar dacă grila are cel puțin 124 de canale operatorul este obligat să transmită toate posturile din listă.
  Sper că de anul viitor vor fi retransmise național toate posturile regionale ale TVR.
  De asemenea sper că va fi amendată legea must-carry și vom avea o singură listă, nu două ca acum, canalele TVR, canalul francez TV5 și Moldova 1 trebuie să intre în lista asta de 30-40 de posturi, nu în alta.
 • In locul celor de la CNA lasam doar 15 posturi in lista de must carry si restul de 15 puneam obligatoriu posturi ca France 2 , France 3 , BBC , BBC2 , ARD , ZDF , RTBF , TVE , RAI1 , RTP2 .
  Pe romani trebuie sa ii obligi sa se uite la televiziuni normale , serioase , nu la toate rebuturile . Da , mintea se deschide cu forta . Daca pui manele , popi , televiziuni de scara de bloc in must carry nu vei progresa ca natie niciodata .
  As scoate toate televiziunile din stiri din must carry . Cine se vrea in lista sa plateasca cablistilor . Riscul de a avea ne intoxica Romania TV de exemplu ar fi mult mai mic .
 • @GT: Moldovenii nu acordă drept de retransmisie pentru canalele lor și tocmai de asta nu le vezi în grilele operatorilor dar TV5, Duna și altele da.
 • Hmm daca sint "mast cari" pe cablu, ar fi fain sa fie si pe digital terestru!!!ca si asa sint Mux-uri libere! Ma mir ca televiziunile cu "fratii" nu intra pe digital terestru ca e acoperire f. buna.
 • sigur ca Duna, TV5 si altele mai intereseaza mai mult ca programele din Moldova, unde e Dan Negru, Cristian Tabara si alti prezentatori romani...
 • La Digi nu se regasesc
  26. TVSudEst
  27. Alfa Omega Tv
  28.Credo TV
  30. Telestar 1
  Moldova 1 - pe asta il vreau pt eurovision
 • Din curiozitate, de ce sunt atatea posturi de genul : Credo TV, Speranta TV, Alpha Omega in must carry? ce public au de sunt cel putin 3?
 • Asa,ca și cultura generala,Taraf Tv,unde a fost măsurată audiență,când cântă Vali The Story,Adi Wonderboy,în crasmele,și nunțile unde toți *** mesteca din fund,pe manele..?de ce nu au introdus,de exemplu,History,de ce trebuie sa suport pe adventisti,

  ,penticostalii,***,când eu sunt ortodox,ma doare in cot de restul sectantilor,sa plateasca,ca sa fie difuzate.
 • Pai si pro tv? Aaa, stai ca ei nu sunt in must carry, primesc bani de la cablisti, am uitat ca nu scrie niciodata in articolele despre profitul lor asta.

Trimite un comentariu