Skip to main content

Uite știrea, nu e știrea! Publicată, scoasă, uitată și repusă pe Adevărul.ro: acordul Romarm cu firma americanului care l-a dus pe Dragnea la Trump

 
Uite știrea, nu e știrea! Publicată, scoasă, uitată și repusă pe Adevărul.ro: acordul Romarm cu firma americanului care l-a dus pe Dragnea la Trump
Fotografia cu care Adevărul a ilustrat articolul. Explicația foto din Adevărul:

UITE ȘTIREA, NU E ȘTIREA! A fost publicată, a fost scoasă, apoi "uitată" și repusă pe site-ul Adevărul.ro.

Povestea unei știri șterse. Dar deloc "ștearsă". Dimpotrivă: o știre în care apar mize consistente (180 de milioane de euro), companii strategice (Romarm), un lobbyist cu legături atât la Casa Albă (e cel care l-a dus pe Liviu Dragnea la Donald Trump), cât și în România (s-a întâlnit în trecut, în secret - potrivit Hotnews.ro - cu ministrul apărării Mihai Fifor și cu patronul Adevărul, Cristian Burci).

Publicitate

Faptele, dar și explicația redactorului-șef al Adevărul, Dan Marinescu (cel care a "sunat să dea unpublish, pentru rectificare", după care "a uitat de ea"):

Faptele:

1. Vineri, 2 februarie:

Adevărul publică o știre cu titlul "Acord pentru dotarea Armatei Române cu programe moderne de comandă, control și comunicare în standard NATO".

Știrea vorbește despre un acord între compania românească Romarm (din subordinea Ministerului Economiei) și firma americană Circinus Defense. Acord "în urma căruia vor implementa, pentru Armata română, un program de comandă, control, comunicare și filtrare a informațiilor după standardele NATO". Se spune că firma americană furnizează soluții pentru US Army.

O știre neutră, spre pozitivă.

Sunt citați CEO-ul firmei americane (care "a declarat pentru Adevărul"), ministrul economiei (tot cu citat) și alți oameni de la firma americană. (declarațiile veneau, însă dintr-un "draft" de comunicat, după cum veți vedea în continuare).

2. Luni, 5 februarie:

Articolul dispare de pe site-ul Adevărul.ro. "Am sunat să dea unpublished", spune redactorul-șef Adevărul, Dan Marinescu, pentru Paginademedia.ro. De ce l-a scos? Mai jos.

3. Joi, 8 februarie:

Hotnews publică un text cu titlul "Acord semnat in secret intre Romarm si compania lui Eliot Broidy, lobbyistul american care l-a adus pe Dragnea langa Trump".

Aflăm, din articolul care scoate la iveală o miză financiară consistentă, că:

Acordul dintre Romarm și Circinus (specializată în servicii hi-tech pentru armată) a fost semnat fără ca presa să fie de față (au participat miniștrii econimiei și al apărării și oficialii americani).

În spatele companiei Circinus este Elliot Broidy, "lobbistul care l-a invitat pe Liviu Dragnea in ianuarie 2017 la ceremonia de investire a presedintelui Donald Trump".

O publicație americană, citată de Hotnews sugerează o legătură între invitarea lui Liviu Dragnea și a lui Sorin Grindeanu în Statele Unite, de către lobbistul american cu dezvoltarea afacerilor acestuia în domeniul militar în România. 

Miza financiară este uriașă: 180 de milioane de euro

Hotnews.ro remarcă faptul că doar Adevărul.ro a scris despre acord și că, apoi, a scos articolul de pe site. Mai scrie că:

"În luna septembrie 2017, ministrul Apărării Mihai Fifor ar fi avut, în timpul vizitei sale oficiale din SUA și o o intalnire neoficiala, in afara programului oficial transmis public, cu Cristian Burci (patronul Adevarul) și controversatul lobbyst Elliott Broidy."

4. Vineri, 9 februarie:

Articolul reapare pe Adevărul.ro. Apare publicat la aceeași dată (2 februarie), iar din el (față de varianta inițială), lipsesc citatele oficialilor.

Explicația:

Dan Marinescu, Adevărul: Am avut informația dintr-o sursă, care mi-a spus apoi că e greșită. Nu am vorbit cu Cristian Burci pe tema asta

Paginademedia.ro l-a contactat pe redactorul-șef al ziarului Adevărul, Dan Marinescu.

Povestea știrii, potrivit lui Marinescu, fără alte adnotări.

Dan Marinescu, pentru Paginademedia.ro: 

"Vinerea trecută, o sursă din Ministerul Economiei mi-a dat informația despre acordul semnat. Era, de fapt, un draft de comunicat, care ar fi urmat, spunea sursa mea, să ajungă apoi în presă. Mi s-a părut interesant și l-am trimis în redacție.

Articolul a fost pus pe site vineri seara (2 februarie). Apoi, luni dimineață, sursa m-a sunat și mi-a spus că este ceva greșit acolo, că urmează să apară un comunicat oficial în care se va rectifica."

Paginademedia.ro: Ai întrebat ce anume era greșit?

Dan Marinescu: Da, dar nu mi-a spus. Doar că e greșit și că va trimite Ministerul varianta corectă. M-am gândit că poate nu s-a semnat sau poate că oamenii care apar cu citate nu mai vor să fie acolo. Am sunat în redacție să îl scoatem pentru a-l rectifica.

Le-am zis doar "dați unpublished până vin datele corecte și îl punem apoi din noi". Nu au mai trimis nimic și am uitat de el.

Abia ieri mi-am amintit (joi, 8 februarie, când HotNews a publicat materialul, n. red) și l-am rugat pe cel care a scris materialul să documenteze la Ministerul Economiei și la Ministerul Apărării. Să ia toate detaliile și să scrie."

Paginademedia.ro: Ai vorbit cu Cristi Burci de subiect? Cristi Burci s-ar fi întâlnit cu Broidy în 2017 la Washington, scrie Hotnews, într-un cadru neoficial, la care a fost prezent și Mihai Fifor. A zis sau a sugerat Burci să scoateți articolul?

Dan Marinescu: Habar nu aveam că este ceva legat sau nu cu Cristian Burci. Nu am abordat acest subiect cu el. Nu are nicio legătură. Fix așa afost, cum am povestit. Nu am vorbit cu Cristi Burci pe tema asta.

Articolul de pe Adevărul Acord pentru dotarea Armatei Române cu programe moderne de comandă, control şi comunicare în standard NATO, aici

Articolul de pe Hotnews, Acord semnat in secret intre Romarm si compania lui Eliot Broidy, lobbyistul american care l-a adus pe Dragnea langa Trump, AICI

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Asa fac serviciile se acuza ori scuza, ca Nici ele nu mai stiu ce trebuie sa dea prin presa. Intrebatil Sorin ovidiu balan despre creeierul limpede si profunzimea tuturor informatiilor din presa. In epoca vitezei astea se incurca. Si nu mai I spalati Atat imaginea lui burci prin injuraturi(((=
  • Dan Marinescu e finul lui Cristian Burci. Este singura calitate care l-a recomandat pentru funcția de redactor șef la Adevărul. Cristian Burci e și cetățean american, și *** în anii '90. Este clar că nu se bagă în conținutul editorial și că e un tip de o probitate morală impecabilă. Dan MArinescu are dreptate, eu merg pe mâna lui.

Trimite un comentariu