Skip to main content

De ce s-a scurtat Cooltura de pe TVR 1. Doina Gradea: „O decizie de management”. Care management?

 
Doina Gradea - Foto: HotNews
Doina Gradea - Foto: HotNews

ALTĂ ÎNTREBARE? „Este o decizie de management”, „este pur şi simplu o decize de management”, a repetat Doina Gradea, şefa interimară a TVR. De şase ori, în mai puţin de cinci minute. Întrebarea era: De ce a redus la jumătate emisiunea Cooltura, prezentată de Mirela Nagâţ, începând de săptămâna viitoare.

Publicitate

Doina Gradea a venit astăzi în faţa CNA, la invitaţia unora dintre membrii forului pentru a discuta despre grila TVR.

„Pentru deciziile legate de management răspundem în faţa forului nostru superior care este Parlamentul României”, a mai spus Gradea la CNA, fără a detalia.

După discuţiile de la CNA, nu a fost clar ce înseamnă "decizie de management".

Reamintim că emisiunea Cooltura, de pe TVR 1, a fost redusă de la o oră la 30 de minute. Cooltura este o emisiune de actualitate culturală. În varianta de 60 de minute, avea mai multe rubrici, printre care interviuri, pe larg, cu personalităţi din domeniu (unele cunoscute pentru poziţiile lor legate de evenimentele politice (antiPSD). Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu, Horia Roman Patapievici, Mircea Cărtărescu, Marcel Iureş, Cristi Mungiu, Cristi Puiu au fost printre cei intervievaţi.

Din discuţiile de la CNA:

Doina Gradea, TVR:

Apreciem foarte mult rolul Consiliului Naţional al Audiovizualului, aşa cum am apreciat întotdeaua existenţa acestui consiliu care veghează la respectarea legislaţiei audiovizualului şi la sancţionarea tuturor derapajelor. Nicidecum nu e vreo imixtiune în managementul companiilor de broadcasting şi apreciem foarte mult acest lucru.

În cele cinci luni de când am preluat mandatul, am observat că Societeta Română de Televiziune e cel mai puţin expusă, face cele mai puţine greşeli şi le mulţumesc colegilor de la TVR pentru că înţeleg rolul televiziunii publice, de a informa corect, de a prezenta toate materialele într-o formă gramaticală cât mai corectă.

Dorina Rusu, membru CNA:

Am avut o întrebare legată de emisiunea Cooltura şi nu mi-a putut răspunde colegul dumneavoatsră. Am şi văzut proteste legate de această emisiune. De ce s-a înjumătăţit timpul? Misiunea televiziunii publice nu este de a promova cultura şi valorile culturale? Nu văd de ce TVR ar exclude cultura, chiar dacă e un canal generalist.

Doina Gradea:

Este o decizie de management. În niciun caz nu afectăm procentele pe care le-am transmis şi care sunt la dumneavoastră. În urmă cu un an şi jumătate, identitatea canalelor Srtv a fost uşor schimbată. V-am transmis atunci noua identitate cu noua structură de grile, cu procentele de programe pe tipuri de programe. Noi nu afectăm în niciun caz structura programelor.

Este pur şi simplu o decizie de management. Da, s-a redus de acolo jumătate de oră, dar o altă emisiune de cultură a căptătat o jumătate de oră, probabil. Este o decizie de management, cum v-am spus mai devreme.

Pentru deciziile legate de management răspundem în faţa forului nostru superior care este Parlamentul României şi care la final de an când reprezentăm raportul de activitate ne judecă şi constată dacă am greşit sau nu. În ce priveşte respectarea legislaţia audiovizuală şi a tuturor reglementărilor audiovizuale suntem în ceea ce v-am transmis şi aţi aprobat.

Dorina Rusu, membru CNA:

Vă cred că e o decizie de management. Noi nu putem interveni în politica editorială. Eu am spus că am dreptul să-mi exprim interesul pentru ceea ce faceţi. (...) Mă interesează, dincolo de decizia de management, care a fost motivul pentru care o emisiune la care mă uit a fost redusă. Sunt alte motive, legate de audienţă? Care anume? E o întrebare pur şi simplu, nu este un amestec.

Doina Gradea:

Este o întrebare personală sau este o întrebare ca membru al Consiliului Naţional al Audiovizualului?

Dorina Rusu:

Este o întrebare în calitate de membru al CNA.

Doina Gradnea:

Şi eu v-am răspuns, mă scuzaţi, revin şi vă spun: este o decizie pură de management. Nu am afectat structura, procentele, din grilele de programe, şi acum o să-l las pe colegul meu, directorul canalului TVR 1, să vă spună cum am modificat grila de programe, care este o decizie de management, nimic altceva.

Raico Cornea:

Această emisiune la care vă referiţi, am considerat, aşa cum a spus şi domna Gradea că, neafectând procentele poate deocamdată să rămână într-o producţie eventual de portofoliu. În constituirea acestei grile de programe am pus accentul pe reflectarea Centenarului pentru că este o prioritate pentru noi. Aceasta este una din explicaţii.

Cultura rămâne categoric atât pe TVR 1 cât şi pe TVR 2. (...) Aş vrea să vă spun legat de Centenar. Vom porni un proiect deosebit de important, unul din cele 13 pe care le avem în vedere, şi anume Jurnalul de Centenar, după cum aţi putut vedea, deja unele proiecte au fost începute de colegii mei de la TVR 2, de la TVR Internaţional. Un alt poriect care va fi realizat de noi va fi caravana Cenetenarului, vom avea filme documentare cu tematica Centenarului.

Carla Tompea, director de programe TVR:

„Aceasta este grila de programe care respectă structura de programe pe care aţi aprobat-o. Dar canalul TVR 1, cel puţin în 2017, a transmis nenumărate evenimente culturale: 20 şi ceva de evenimente culturale de avengură.”

Monica Gubernat, membru CNA:

„Nu aş vrea ca reprezentanţii TVR şi ai presei să plece cu impresia că ne interesăm de o emisiune a unei persoane. Căci aceasta este şi impresia mea. Apropo de diversitate de opinie, eu apreiez foarte mult filmele de artă. Aş prefera emisiuni de artă decât nişte emisiuni seci legate de diverse subiecte. Domnul Raico Cornea, vă felicit că sunteţi un reprezentant al minorităţilor şi vă ocupaţi de proiectul Centenar.

Florin Gabrea, membru CNA:

„Nu ştiu dacă e vorba de o emisiune punctuală a unei persoane care este mai mult sau mai puţin agreată. Aţi dat ca exemplu evenimente importante publice pe care le transmiteţi. Acelea au o cadenţă cunoscută dinainte şi dumneavoastră nu aţi avea o motivare serioasă în a refuza transmiterea lor.

Dar eu mă aşteptam totuşi ca TVR să aibă iniţiative proprii în promovarea culturii. (...) Ţineţi cont că sunteţi televiziune publică, luaţi alte exemple de televiziuni publice cum este BBC, unde este un nesfârşit izvor de cultură din toate direcţiile posibile. Nu vă închistaţi doar în ce credem noi că sunt evenimente culturale.

Doina Gradea: „În ultimele şase luni, s-a scris despre TVR cât nu s-a scris în 15 ani. (...) De la funeraliile Regelui s-a tot scris de TVR de bine”

Radu Herjeu:

„Cred că cei care nu au chef de treabă în TVR nu au o viaţă prea uşoară. În altă ordine de idei: eu tot aştept redenumirea canalelor. (...) Eu cred că anul Centenarului ar fi trebuit să prindă postul public cu o identitate foarte clar definită pentru cele trei canale.

O problemă ar fi promovarea emisiunilor TVR, care din păcate se reduce doar la promo-urile TVR. Dacă domnul Cristache nu se ceartă cu domnul Liiceanu pe Facebook, nu se scrie nimic despre emisiunile TVR. Nu zic că e vina dumneavoastră, dar cred că ar trebui să daţi un imbold departamentului dumneavoastră de promovare sau de marketing să-şi ia misiunea în serios. Acum doi ani, m-am uitat la Eurovision, mi-a plăcut cum a fost făcut şi am fost absolut şocat de audienţă. Nu ştiu cum au stat audienţele la acest efort şi mai mare de anul acesta.

Aveţi în proiect producerea unor filme sau seriale de televiziune? Cred că suntem printre puţinele ţări din Europa în care postul public nu face aşa ceva.

Al treilea lucru pe care aş vrea să vi-l spun: mie îmi place TVR 3. Mi se pare o idee extraordinară, şi pentru că am fost în toate staţiile locale şi regionale şi am văzut ce se produce acolo.

Doina Gradea:

„În ultimele şase luni, s-a scris despre TVR cât nu s-a scris în 15 ani. Nu vreau să vă contrazic, dar de la funeraliile Regelui s-a tot scris de TVR de bine. S-au întâmplat lucruri în ulimele cinci lui. Şi asta nu pentru că sunt eu, ci pentru că le-am dat încredere oamenilor şi le-am dat curajul să facă lucruri, ceea ce în ultima vreme, din cauze financiare, şi nu numai, nu s-a întâmplat. Eu lucrez cu aceeaşi echipă care a fost în TVR până acum. Nu am făcut schimbări majore.

TVR nu trebuie să fie concurent cu televiziunile private, de aceea nu ne vom bate cu ei pentru audienţe. Nu este misiunea noastră. Noi trebuie să scriem o altfel de istorie în Televiziune.

Legat de redenumirea canalelor TVR, da, este în planul nostru, vom judeca cu mult discernământ, pentru că brandul TVR este extrem de puternic şi în toate cercetările de piaţă, brandul TVR rămâne ca unul dintre cele mai puternice. Sper să o facem anul acesta de Centenar. Avem şi resursele financiare.

Sunt de acord că nu este suficientă autopromovare, dar trebuie să construim.

Vom cere suportul dumneavoastră. Anul acesta, până la final, în planul nostru este ca toate canalele TVR să fie HD. Este în planul nostru de investiţii şi trebuie să reuşim. Avem sprijinul suficient financiar vorbesc, bugetul ne permite acest lucru. Plus această rebranduire, pe care o vom face cu multă grijă.

Vom face un serial istoric, anul acesta, şi va fi difuzat. Este prima dată în istoria televiziunii din România când o televiziune, Televiziunea Publică, va produce un serial istoric. Şi nu numai, vom face şi filme de televiziune.

Cerbul de Aur de asemenea va fi anul acesta. Este ediţie aniversară, se fac 50 de ani de la prima ediţie.

Vom face şi Mamaia copiilor.”

Dorina Rusu:

„Chiar voiam de la început să vă zic de Funeraliile Regelui, TVR a fost foarte bun în zilele acelea şi a dovedit că are oameni profesionişti.

În al doilea rând vreau să vă mai pun o problemă. Este vorba despre emisiunea România 9. Aţi spus mai devreme că TVR nu are sesizări. Uitaţi că are şi multe sunt legate de această emisiune şi de faptul că domnul Cristache nu respectă exigenţele de imparţialitate şi echilibru.

Şi atitudinea dânsului este nepotrivită, nu mai zic de atitudinea pe care a avut-o aici mi s-a părut nepotrivită. Principala emisiune a TVR dă imaginea televiziunii publice.

Vă spun asta fără să mă amestec în zona de editorial. Dar ca spectator, am remarcat că dânsul de foarte multe ori nu respectă exigenţele de echilibru şi imparţialitate.”

Doina Gradea:

„TVR 1 este un post de actualitate şi eveniment, prin urmare un talk-show politic trebuie să existe. În ce priveşte echidistanţa dânsului, aş vrea să vă spun că nu numai emisiunea dânsului, dar toate emisiunile sunt monitorizate de noi să fie cât mai imparţiale.

Aşa, dacă luăm fiecare emisiunea în parte, să ne uităm bine, avem probleme şi cu alte emisiuni, dar ne vom redresa în timp.

Acest talk-show trebuie să existe, că îl face domnul Cristache sau altcineva. Eu pot să vă spun că trebuie să ţin cont de faptul că dânsul este acolo şi că trebuie să-i asigurăm toate resursele exact cum asigurăm şi pentru domnul Pătraru, pentru Starea Naţiei, şi pentru alte emisiuni, şi pentru ştiri şi pentru filme.

Ne uităm cu foarte mare atenţie la fiecare emisiune. Dacă vor fi vreodată derapaje, noi suntem aici, vă rog să ne chemaţi.”

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Geo Geo
    Dar ce ne trebuie cultura TVR. Sa devenim prosti ca cei ce ne conduc, inculti, prost educati, agramati si vulgari.TVR VREM CULTURA NU EMISIUNI DEDICATE PSD SI MARELUI SI BRAVULUI CONDUCATOR LIVIU DRAGNEA, INCONJURAT DE MEDIOCRITATI SI RATATI SOCIAL
  • M. Oproiu M. Oproiu
    Nu se vede in nici un caz rolul CNA-ului in televiziunile particulare, motiv pentru care exista peste 50% emisiuni VULGARE sau de calitate execrabila. Pe ecranele unor posturi TV apar persoane agramate, cu comportament rudimentar, precum si reclame dezgustatoare, care cuprind explicit imagini intime, aproape de pornografie si comentarii extrem de lungi si vulgare. Pe anumite canale se face chiar o apologie a relatiilor sexuale. Retelele de cablu nu permit excluderea unor posturi, din abonament. Daca se continua asa, aceste canale contribuie din plin la degradarea audiovizualului.
  • livia cazaban livia cazaban
    ***? CA MANAGEMENTUL EI ESTE HAOTIC.
  • geo geo
    Astept ca CNAul să invite și posturile private de televiziune ca să le întrebe despre o emisiune sau alta. Că una e prea lungă, că alta e prea scurtă, că nu se difuzează cultură. Pe bune, eu credeam misiunea CNA este alta...nu să chestioneze TVR de ce s-a micșorat timpul alocat unei emisiuni.

Trimite un comentariu

sus