Skip to main content

VIDEO. Mihai Găinuşă: Şi dispariţia lui Andrei Gheorghe m-a motivat să revin. Cred că e mai bine pentru moralul meu să mă reapuc

 
VIDEO. Mihai Găinuşă: Şi dispariţia lui Andrei Gheorghe m-a motivat să revin. Cred că e mai bine pentru moralul meu să mă reapuc

INTERVIURILE PAGINADEMEDIA LIVE. După un an de pauză, Mihai Găinuşă a revenit în FM. Ce l-a motivat? Cum va arăta Matinal Efervescent, de la National FM? De ce nu este Găinuşă adeptul vulgarităţii? Cum ar trebui să fie limbajul pe radio şi pe net? Întrebări la care Găinuşă a răspuns la interviurile PaginademediaLIVE.

Publicitate

A lăsat să se înţeleagă că lucrează şi la un proiect audiovizual nou. Nu a spus exact ce, dar "mie îmi place mult John Oliver".

Mihai Găinuşă a povestit, live, din studioul Paginademedia despre revenirea sa în FM. Despre noul proiect, matinalul de la Naţional FM, pe care îl face împreună cu Oana Paraschiv şi despre multe altele.

Mihai Găinuşă, la PaginademediaLIVE:

"M-a sunat Denis Ciulinaru, pe care-l salut, şi mi-a spus că ar fi interesat să facă un matinal nou. Oamenii cred că au început să perceapă sau să înţeleagă mai mult fraze scurte, burtiere galbene...

Cred că e foarte importantă starea pe care le-o transmiţi oamenilor dimineaţa. De aceea se cheamă şi „Matinal Efervescent”, pentru că o să fie un matinal care nu te adoarme, un matinal care te trezeşte, dinamic, cu muzică românească. "

Moartea lui Andrei Gheorghe l-a motivat şi i-a grăbit revenirea în radio:

"Dacă vrei să fiu un pic sincer cu tine, cred că m-a motivat şi dispariţia lui Andrei Gheorghe. Mi s-a părut că omului îi lipsea radioul, şi mie îmi lipsea radioul. Nu am avut o deprimare, dar cred că e mai bine şi pentru moralul meu să mă reapuc de treabă."

Despre activitatea din ultimul an: Mi-am crescut copiii în ultimul an

Mi-am crescut copiii în ultimul an. M-am trezit dimineaţa, am alergat, am avut grijă de sănătate, am mâncat de toate, nu am ţinut o dietă.

Am mai scris, am mai citit, am citit mai mult decât am scris, ceea ce este foarte bine şi recomand şi politicienilor noştri, în afară de doamna prim-ministru, fiindcă ar fi bine ca dânsa să o lase mai moale cu cititul.

Am făcut Cocoştirile şi le fac în continuare. Cocoştiri cu Mihai Găinuşă. Ce e interesant e că este cu Mihai Găinuşă, Acolo omul îşi dă cu părerea despre subiecte la ordinea zilei.

Pentru Cocoştiri, Mihai Găinuşă produce conţinut, iar "compania lui Adrian Sârbu se ocupă de partea tehnică şi de producţie", a spus Mihai Găinuşă.

Despre Adrian Sârbu: Pot să zic că s-a îmblânzit. La Pro TV, când făcea o şedinţă şi ţipa, se întuneca afară, începea tornada

"Îi mulţumesc foarte mult domnului Sârbu pentru oportunitate. El mi-a fost şef acum foarte, foarte mulţi ani. Pot să zic că s-a îmblânzit, să ştii.

Atunci când făcea o şedinţă şi ţipa, dar cei care au lucrat în PRO TV ştiu foarte bine, se întuneca afară, începea tornada. Îi lua pe unii pe sus cu tot cu case.

Dar să ştii că din toţi şefii pe care i-am avut eu în media, Sârbu e omul care se pricepe cel mai mult la meseria asta."

Despre revenirea în FM: Am avut o propunere de la un alt post de radio, dar pentru alte tronsoane

Am avut o propunere de la un alt post de radio, dar pentru alte tronsoane. Şi propunerea actuală o aveam de câteva luni, dar am stat şi m-am gândit dacă să o fac, dacă să nu o fac.

M-a sunat Denis Ciulinaru, pe care-l salut, şi mi-a spus că ar fi interesat să facă un matinal nou. Mie mi s-a aprins becul când am auzit de un matinal fiindcă mai avusesem propuneri, inclusiv când am plecat de la Radio 21, conducerea de acolo mi-a propus să mă duc la Europa FM pe un program după amiaza.

Cum va arată noul matinal de National FM: E o provocare, pentru că vin din radiouri care au difuzat muzică englezească şi proastă la greu

Pentru mine e o provocare, pentru că vin din radiouri care au difuzat muzică englezească şi proastă la greu. O să fie interesant să asculţi numai muzică românească. Din ceea ce priveşte rubricile, or să fie cele interesante pentru ascultătorii de radio, adică oamenii vor să ştie cum e afară, şi putem să-i lăsăm pe ei să ne sune să ne spună cum e afară.

O să avem şi ştiri (n.r.) din trafic, o să avem şi telefoane cu ascultătorii noştri şi îi invităm pe această cale să stăm de vorbă.

O să avem o rubrică interesantă, în colaborare cu Electrecord cu momente vesele din anii trecuţi, din arhiva de aur, cu Nea Mărin, Jean Constantin, Amza Pellea.

O să avem şi o rubrică de sport, cu Horaţiu Ciornei.

Un posibil proiect în televiziune: Mie-mi place foarte mult John Oliver

Încă lucrez la el, nu pot să-ţi spun cam ce ar fi. Mie-mi place foarte mult John Oliver.

Aş avea nevoie de ceva mai mult decât prezentator, aş avea nevoie de un departament puternic de ancheta.

Începusem chestia asta când a plecat de la Prima TV, făceam emisiunea Cusurgii, şi îmi formasem o reţea de corespondenţi prin oraşele şi zonele ţării.

Erau reportaje sociale într-un ton satiric, ceea ce la ni nu prea se face. Am vrut să fac un program mai dinamic, cu revenire în platou, să faci un mic comentariu, o mică analiză.

Despre limbajul de pe radio şi de pe net: Nu sunt de acord cu limbajul vulgar. Nu aş vrea să mă asculte copiii mei vorbind urât

Mihai Găinuşă: Pe internet, ştii foarte bine, intra şi alţii care sunt neaveniţi, în sensul că nu îşi adaptează limbajul şi vin cu cel de graffiti scris pe blocuri şi ţi-l aruncă ţie acolo. Se pare că Zuckerberg nu are o problemă cu treaba asta.

Am trimis mai multe sezizări: „Măi, cutare vorbeşte aşa” şi ştiţi ce mi-a răspuns Zuckerberg o dată? „Trimiteţi în engleză.” Păi eu mă apuc acum să traduc înjurăturile? Nu o să fac treaba asta.

Cred că e important să-ţi foloseşti propriile ştachete, să laşi deoparte vulgaritatea... eu vorbesc despre stilul meu de a face radio. Alţii fac din asta un titlu de mândrie, e treaba lor, au publicul lor... eu, nu ştiu, nu am luat niciun avertisment de la CNA pentru limbaj vulgar sau aşa ceva...

Nu sunt de acord cu limbajul vulgar, nu îl practic.

Reţinerea mea e legată şi de faptul că nu aş vrea să mă asculte copiii mei vorbind urât, în primul rând. Aş vrea ca lumea care mă ascultă în maşini, în bucătărie şi care e cu familia să nu aibă o jenă să asculte programul matinal, adică să poată să asculte şi cu copiii.

Ştiu, e uşor să faci aluzii la un anumit nivel, e adevărat, e uşor să faci umorul ăla „sub centură”, dar dacă ştii să-l ridici cu două trepte şi să-l faci metaforic, lumea s-ar putea să accepte şi părinţii să râdă, chiar dacă acei mici copii nu înţeleg.

VIDEO. Mihai Găinuşă, la PaginademediaLIVE:

INTERVIUL PE LARG, ÎN CONTINUARE:

Paginademedia: Mişu Găinuşă revine în FM după o pauză de 1 an. Ce ai făcut tu în ultimul an?

Mihai Găinuşă: Mi-am crescut copii în ultmul an. M-am trezit dimineaţa, am alergat, am avut grijă de sănătate, am mâncat de toate, nu am ţinut o dietă. Am mai scris, am mai citit, am citit mai mult decât am scris, ceea ce este foarte bine şi recomand şi politicienilor noştri, în afară de doamna prim-ministru, fiindcă ar fi bine ca dânsa să o lase mai moale cu cititul.

Paginademedia: Şi profesional, pe zona de media, ce ai făcut?

Mihai Găinuşă: Am făcut ceea ce faci şi tu, pe internet, acum este un domeniu accesibil tuturor, chiar şi mie. Am făcut Cocoştirile şi le fac în continuare. Cocoştiri cu Mihai Găinuşă. Ce e interesant e că este cu Mihai Găinuşă, Acolo omul îşi dă cu părerea despre subiecte la ordinea zilei.

Paginademedia: Ai vazut cum este publicul pe radio. Acum ai interacţionat cu mediul online. Cum este publicul pe online? E diferenţă între publicul online şi publicul radio?

Mihai Găinuşă: În primul rând, publicul de pe online este mult mai educat şi aici intră toată paleta, de la educaţie propriu-zisă la comportament. Sunt oameni care sunt în pas cu tehnologia, nu ţine neapărat de vârstă treaba asta. Nu ţine neapărat de vârstă, pot fi şi tineri, dar pot fi şi oameni de 70 de ani, de 101 ani... sunt oameni care sunt în pas cu vremurile.

Paginademedia: Trebuie să le vorbeşti puţin altfel? Cum te adaptezi, apropo de discurs?

Mihai Găinuşă: Pe internet, ştii foarte bine, intra şi alţii care sunt neaveniţi, în sensul că nu îşi adaptează limbajul şi vin cu cel de graffiti scris pe blocuri şi ţi-l aruncă ţie acolo. Se pare că Zuckerberg nu are o problemă cu treaba asta. Am trimis mai multe sezizări: „Măi, cutare vorbeşte aşa” şi ştiţi ce mi-a răspuns Zuckerberg o dată? „Trimiteţi în engleză.” Păi eu mă apuc acum să traduc înjurăturile? Nu o să fac treaba asta.

Paginademedia: Ai zis că te trezeşti de dimineaţă. Acum, dacă revii în radio, la matinal, o să te trezeşti şi mai de dimineaţă.

Mihai Găinuşă: O să mă trezesc şi mai de dimineaţă, dar pentru mine e ok. Cu cât mă trezesc mai de dimineaţă, cu atât sunt mai treaz. Dacă aş face o emisiune seara ar fi mai greu. De aceea nici nu am acceptat, fiindcă am avut nişte propuneri de emisiuni de radio după amiaza, în prime time, şi nu am acceptat aşa ceva pentru că eu sunt un om de dimineaţă, mă simt bine dimineaţa, mă simt treaz dimineaţa şi îmi place să îi trezesc şi pe alţii.

Paginademedia: De la cine au fost propunerile?

Mihai Găinuşă: Am avut de la un alt post de radio. Şi propunerea actuală o aveam de câteva luni, dar am stat şi m-am gândit dacă să o fac, dacă să nu o fac. Până la urmă, dacă vrei să fiu un pic sincer cu tine, cred că m-a motivat şi dispariţia lui Andrei Gheorghe. Mi s-a părut că omului îi lipsea radioul, şi mie îmi lipsea radioul. Nu am avut o deprimare, dar cred că e mai bine şi pentru moralul meu să mă reapuc de treabă.

Paginademedia: Cum a venit propunerea de la Naţional FM?

Mihai Găinuşă: M-a sunat Denis Ciulinaru, pe care-l salut, şi mi-a spus că ar fi interesat să facă un matinal nou. Mie mi s-a aprins becul când am auzit de un matinal fiindcă mai avusesem propuneri, inclusiv când am plecat de la Radio 21, conducerea de acolo mi-a propus să mă duc la Europa FM pe un program după amiaza. Nu mă împac cu programele de după-amiaza pentru că eu aşa ştiu să fac radio, de dimineaţa. Şi acum este foarte târziu să vorbesc, din cauză că ne îndreptăm spre şase seara. Dacă era dimineaţă, era altceva.

Paginademedia: Deci aveai propuneri şi momentul acela te-a motivat puţin

Mihai Găinuşă: M-a motivat, parcă m-a scos un pic din sucul propriu treaba asta. M-a impresionat, aş zice.

Şi dacă mă întrebi, dar numai dacă mă întrebi, am avut şi propuneri de TV.

Paginademedia: Uite, te intreb. Ai avut şi propuneri de TV?

Mihai Găinuşă: Am avut şi propuneri de TV, dar nu le-am dat curs fiindcă nu se pupau cu ceea ce ştiu eu să fac, adică satiră. Am promis că nu o să dezvălui dar era ceva cu invitaţi şi nu mă interesează aspectul ăsta.

Paginademedia: Un late night?

Mihai Găinuşă: Nici măcar. Tot de după-amiază cred că era.

Paginademedia: Publicul de după amiază e în general public feminin...

Mihai Găinuşă: Dar publicul de după-amiază e şi public de dimineaţă pentru că oamenii se trezesc de dimineaţă ca să se uite după-amiază. Lumea crede greşit că publicul e împărţit. Sunt oameni care se uită sau ascultă de dimineaţă radioul, se uită şi la prânz la ştiri, se uită şi la Teo, se uită şi la Cabral.

Paginademedia: Suntem în 2018. Cum vei face matinalul acum?

Mihai Găinuşă: Să ştii că e foarte interesant că eu sunt din 1970 dar iată-mă şi în 2018, dacă vrei să spui că s-au schimbat lucrurile. Lucrurile nu s-au schimbat mult, dar conţinutul s-a schimbat. Şi apropo de discursul ăsta media, oamenii cred că au început să perceapă sau să înţeleagă mai mult fraze scurte, burtiere galbene... cred că e foarte importantă starea pe care le-o transmiţi oamenilor dimineaţa.

De aceea se cheamă şi „Matinal Efervescent”, pentru că o să fie un matinal care nu te adoarme, un matinal care te trezeşte, dinamic, cu muzică românească. Tot amalgamul ăsta te va face să te dai jos din pat, măcar că vrei să închizi radioul.

Paginademedia: Unii ar spune că radioul de acum nu mai e radioul în care ai început...

Mihai Găinuşă: Aşa e, a apărut „Despacito”. Pe vremea aia era „Coco Jamboo”

Paginademedia: Atunci era un tip de glume, acum alt tip de glume...

Mihai Găinuşă: Ideea e că percepţia publicului e cam aceeaşi. Dacă eşti bun, publicul te înghite, îţi înghite şi poantele, chiar dacă unele sunt mai nesărate. Publicul înghite lucrurile bune în general sau lucrurile care se pliază pe înţelesul lui, pe percepţia lui.

Eu cred că e foarte important ca în 2018 să vii cu chestii de bun simţ, nu neapărat să fie nişte chestii updatate. Cred că e important să-ţi foloseşti propriile ştachete, să laşi deoparte vulgaritatea... eu vorbesc despre stilul meu de a face radio. Alţii fac din asta un titlu de mândrie, e treaba lor, au publicul lor... eu, nu ştiu, nu am luat niciun avertisment de la CNA pentru limbaj vulgar sau aşa ceva...

Paginademedia: Niciodată?

Mihai Găinuşă: N-am luat niciodată amendă, poate avertismente au mai fost, dar dacă se uita lumea pe stenograme vedea că nu ne aparţin.

Paginademedia: Dacă publicul vrea şi vorbeşte asa, atunci aşa vorbesc şi eu. Nu ai fost tentat să faci aşa?

Mihai Găinuşă: Asta e dilema aia cu ce a fost întâi, oul sau găina? Dacă publicul cere sau tu îi dai. Bineînţeles că tu îi dai publicului, nu publicul cere. Asta e o prostie că publicul cere. Nu sună şi zice: „Băi, daţi-mi, vă rog frumos, în momentul ăsta nu ştiu ce... Exatlonul. Daţi-mi Exatlonul!” Dacă publicul era disperat după Exatlon, suna la Kanal D şi spunea: „Daţi-mi de la 8 dimineaţa până la 8 seara Exatlon!” Şi ce făcea Kanal D? Dădea că aşa a zis publicul?

Paginademedia: Ei spun aşa: vorbim cum vorbeşte omul pe stradă. Şi atunci, de multe ori, nivelul limbajului este cel care generează o grămadă de reclamaţii la CNA

Mihai Găinuşă: Eu cred că ar trebui să se vorbească ca pe strada CNA-ului. Dar asta nu mai ţine de mine, ţine de CNA. Nu sunt de acord cu limbajul vulgar, nu îl practic.

Paginademedia: Care e reţinerea ta?

Mihai Găinuşă: Reţinerea mea e legată şi de faptul că nu aş vrea să mă asculte copiii mei vorbind urât, în primul rând. Aş vrea ca lumea care mă ascultă în maşini, în bucătărie şi care e cu familia să nu aibă o jenă să asculte programul matinal, adică să poată să asculte şi cu copii. Ştiu, e uşor să faci aluzii la un anumit nivel, e adevărat, e uşor să faci umorul ăla „sub centură”, dar dacă ştii să-l ridici cu două trepte şi să-l faci metaforic, lumea s-ar putea să accepte şi părinţii să râdă, chiar dacă acei mici copii nu înţeleg.

Paginademedia: Cum va fi emisiunea structurată? Ai un matinal care se întinde pe câteva ore, de la 7 la 10. Ce o să fie în matinal, ca puncte fixe? O să fie muzică românească pentru că, nu întâmplător, formatul Naţional FM este bazat pe muzică românească.

Mihai Găinuşă: Pentru mine e o provocare pentru că vin din radiouri care au difuzat muzică englezească şi proastă la greu. Pe de altă parte şi cântăreţii români cântă în engleză. O să fie interesant să asculţi numai muzică românească.

Am ascultat Naţional FM şi sunt melodii mai vechi care mie îmi plac foarte mult, pe care cei tineri nu le ştiu încă şi o să fie frumos că poate cântăm împreună dimineaţa.

Din ceea ce priveşte rubricile, or să fie cele interesante pentru ascultătorii de radio, adică oamenii vor să ştie cum e afară, şi putem să-i lăsăm pe ei să ne sune să ne spună cum e afară. Putem să le spunem doar cum e în Bucureşti: e urât, sunt gropi, e praf, e poluare... doar când plouă se mai aşează ştirea. Am zis ştirea, nu Firea, nu? O să avem şi din trafic, o să avem şi telefoane cu ascultătorii noştri şi îi invităm pe această cale să stăm de vorbă. O să avem o rubrică interesantă, în colaborare cu Electrecord cu momente vesele din anii trecuţi, din arhiva de aur, cu Nea Mărin, Jean Constantin, Amza Pellea.

Prefer să ascult aşa ceva decât să ascult cine ştie ce de astăzi, din 2018, nu că ar mai fi foarte multe. O să avem şi o rubrică de sport, cu Horaţiu Ciornei şi o să o avem pe Oana. Oana Paraschiv este o rubrică în sine. Ea a fost cunoscută ca şi purtătoarea de cuvânt a cercetătorilor englezi care sunt ca un fel de rubrică. Eu cu Oana am mai lucrat şi ştie să dea replica, ceea ce e foarte important la radio.

Paginademedia: Va avea nişte rubrici speciale?

Mihai Găinuşă: Nu, dar va da şi ştirile, într-un început, dar cred că toate intervenţiile noastre or să fie speciale. O să fie interesant fiindcă eu sunt uşor acid, mie nu-mi convin multe. S-ar putea să nu-mi convină nici Oana dar asta e interesant, că poate nici eu nu-i convin ei şi din ciocnirea ideilor vor ieşi ori cucuie, ori momente frumoase.

Paginademedia: O să mai intre cineva în echipă?

Mihai Găinuşă: Deocamdată nu. Noi suntem echipa. Aş vrea să aduc pe cineva pe ştiri. Putem să aducem pe cineva din afara radioului şi spun pe această cale că dacă aveţi impresia şi nu aţi fost la Românii au talent că aveţi un talent jurnalistic sau umoristic, noi vă aşteptăm, stăm de vorbă la telefon, putem să facem rubrici cu voi.

Paginademedia: La muzică aveţi drept de veto?

Mihai Găinuşă: O să avem nişte rubrici foarte interesante, că m-ai intrebat de muzică, cu dreptul de veto al meu sau al Oanei. Ea o să vină cu nişte melodii, eu cu nişte propuneri de melodii şi alege publicul. Bineînţeles că o să avem şi să nu se supere Denis dar i-am zis că eu vreau muzică dinamică de dimineaţă iar el a înţeles şi a zis „ok, nu e nicio problemă”. Dacă mă întrebi dacă am veto pentru cineva care mă supără din paleta asta românească de muzică, nu mă supără nimeni.

Paginademedia:Cam despre asta va fi matinalul vostru. Tu faci în continuare Cocoştirile, nu?

Mihai Găinuşă: Fac în continuare şi Cocoştirile pe platforma ComedySmall

Paginademedia: Şi te gândeşti să integrezi Cocoştirile în matinal?

Mihai Găinuşă: Într-o primă fază, nu. Cocoştirile sunt mai mult o satiră socială, dacă vrei. Eu pe programul de radio o să merg mai mult pe umor, pe divertisment, pe ceva comestibil dimineaţa care ar merge cu o cafeluţă. Nu vreau să îi stea omului în gât dimineaţa. Pot să fiu şi enervant social, dar nu vreau să fiu aşa dimineaţa şi pot să trec în registrul ăsta de divertisment.

Paginademedia: Apropo de divertisment şi de umor. Făcând o paralelă între umorul de acum şi umorul de acum câţiva ani, care sunt diferenţele?

Mihai Găinuşă: Acum trebuie să aduci ceva mai mult decât Facebook, de exemplu. Deocamdată Facebook Audio nu a apărut, şi e mai bine că nu a apărut că avem şi noi de lucru. Oamenii nu or să fie întotdeauna cu ochii în telefon deşi, în traficul bucureştean am văzut foarte mulţi care şi conduc şi sunt cu ochii în Facebook în acelaşi timp, ceea ce este îngrozitor. Conţinutul este foarte important în programul de radio. Dacă e ceva umoristic, dacă e ceva dinamic, care să te facă să fredonezi o melodie, care să te facă să pufneşti în râs la o intersecţie eu zic că ne-am îndeplinit scopul şi iată că am luat faţa Facebook-ului.

Paginademedia: Pe vremuri, dacă îmi aduc aminte, voi l-aţi descoperit pe Mărgineanu

Mihai Găinuşă: Da, şi au fost mai mulţi cântăreţi care au venit şi s-au lansat. Dar şi acum voi alege piesele împreună cu Denis Ciulinaru, vom avea şi invitaţi... Eu mi-aş dori foarte mult să o aduc şi pe Corina Chiriac dar să pot să o aduc şi pe Delia, să avem toată paleta reprezentativă a muzicii româneşti şi trupe ca Holograf şi trupele mai noi... îi aştept pe toţi.

Paginademedia: Spuneai la început că oamenii pricep propoziţii scurte. E un efect al Facebook?

Mihai Găinuşă: Lumea nu mai are răbdare, e bombardată cu informaţii, dar asta ştim foarte bine, nu vă spun eu. Avem o tornadă de informaţii, de dimineaţă, de când deschide ochii. Înainte să deschidă ochii, omul deschide Facebook-ul. Deci ajungi să fii bombardat de la prima oră până seara. Ochii tăi s-au închis, dar Facebook rămâne deschis.

Paginademedia: Vorbeam despre cum vorbesc oamenii la radio acum şi cum vorbeau oamenii la radio acum 20 de ani.

Mihai Găinuşă: Poate excesul acesta de informaţii te face să iei cu picătura din toate, ceea ce nu e ok. Unele sunt nişte banalităţi. Iei din banalităţi ca să fii super informat? Ştiu ce a spus şi Tony Poptamas, şi ce e pe eustiu.com, şi Teo şi trebuie să le ştii pe toate. Şi sfaturi despre viaţă, ce să nu mănânci, tot felul de chestii din acestea de ultimă oră. Nu, fă şi tu o selecţie. Te uiţi la ceva haios, la ceva interesant sau ştiinţific...

Paginademedia: Poate nu are cine să te ghideze...

Mihai Găinuşă: Asta e o problemă şi se numeşte şcoală. Ministerul Educaţiei ar trebui să facă asta, să te ghideze în viaţă.

Paginademedia: Se citează tot felul de pseudo surse pe care oamenii nu le pot percepe şi atunci le distribuie, ajung să se discute şi pe la radio de multe ori...

Mihai Găinuşă: Vezi, diferenţa dintre ploaia asta de meteoriţi informatici de pe Facebook şi un program matinal de radio este că aici totul e mult mai acceptabil, te lasă cu o stare bună, e un melanj între vorbele realizatorului şi muzică. Dacă îţi place, rămâi acolo, dacă nu-ţi place sunt o grămadă de posturi de radio unde poţi să te duci să asculţi absolut orice este pe placul tău. Dar eu cred că merită să veniţi pe Naţional FM dimineaţa, începând de luni, pentru că o să fie pe placul vostru.

Paginademedia: Grupul Naţional are şi o televiziune şi lumea se întreabă...

Mihai Găinuşă: Am semnat un contract doar cu Naţional FM. Acolo am emisiunea „Matinal Efervescent”, cu Oana Paraschiv şi Mihai Găinuşă.

Paginademedia: Ţi-au spus ceva şi de o posibilitate de TV?

Mihai Găinuşă: Deocamdată nu vreau să fac televiziune. Pregătesc un proiect, nu pot să îţi spun acum, care să înlocuiască Cocoştirile, cumva, care va fi unde va fi.

Paginademedia: Va fi doar pe online sau va fi şi pe un post?

Mihai Găinuşă: Nu pot să fac acum televiziune, nu se poate. Scopul meu în viaţă nu este să fiu văzut. Cred că îmi doream foarte mult să fiu ascultat, fiindcă pasiunea mea, de la începuturile mele media, a fost radioul. Nu ţin morţiş să fiu văzut la televizor, să fiu văzut pe Facebook.

Paginademedia: Ultima ta experienţă pe tv a fost la TVR.

Mihai Găinuşă: Da, 3 luni şi jumătate la TVR. Toate sunt nişte experienţe interesante. Sunt ulţi care spun: „Păi nu ai avut succes că ai avut doar 3 luni şi jumătate”. Pentru mine sunt o experienţă, sunt un succes pentru că am reuşit să rezist la TVR, fiindcă am reuşit să fac emisiunile alea la TVR şi nu e uşor să faci o jumătate de oră în fiecare zi, fie ea şi înregistrată, de materiale scrise de tine, cu un singur ajutor sau chiar două la un moment dat, dar sporadice. Pătraru are 5 scenarişti, eu mi le scriam singur. Ajunsesem să scriu şi la Seven, dimineaţa, între intervenţii. Au fost cele mai extenuante emisiuni.

Paginademedia: Din cauza asta a fost greu să rezişti sau au fost şi alte motive?

Mihai Găinuşă: După ce am plecat de la TVR, după 4-5 luni, lumea îmi spunea: „A, te-a văzut la TVR”. Abia atunci lumea aflase. Şi ratingurile nu erau rele, deşi la televiziunea naţională nu contează, să fim serioşi, că altfel n-am vedea atâtea emisiuni pe post. Ratingurile nu erau rele pentru o emisiune care era difuzată la ora aceea târzie, în fiecare zi, numai cu un om.

Paginademedia: Şi de ce s-a oprit?

Mihai Găinuşă: Fiindcă mi-au mulţumit pentru colaborare. În general, eu nu rămân şi nici nu stau pe la uşi. Mie dacă mi s-a spus „mulţumim pentru colaborare” eu nu rămân pe la uşă. Am stat de vreo două trei ori la uşă în viaţa mea, în media şi mi-a ajuns, nu mai fac chestia asta. Oamenii care mă cunosc ştiu treaba asta; nu e obiceiul meu să ma duc să zic: „Dar o emisiune, un tronson orar nu aveţi liber cumva?”. Eu sunt ăsta. Dacă vrei să te uiţi la ce fac eu, să râd de toţi de la un capăt la altul al politicii, chiar şi de prietenii tăi, mă laşi. Dacă nu mă laşi, atunci „mulţumesc pentru colaborare”.

Paginademedia: Ţi s-a sugerat să fii altfel cu ei?

Mihai Găinuşă: Nu comentez chestiile astea dar pot să vă spun ceva. Eu am rămas prieten cu toţi foştii mei colaboratori şi colegi, şi din TVR, o salut pe Adriana, producătoarea mea de acolo şi pe toţi cameramanii, şi pe cei care veneau şi stăteau acolo. Poate era mai multă lume pe băncuţele alea decât la televizor. Îi salut şi pe cei de la Seven. Eu am rămas prieten cu aproape toate colectivele pe unde am fost, mai puţin cu şefii.

Paginademedia: Cu Şerban Huidu?

Mihai Găinuşă: Îl salut şi pe el şi îi urez succes pe această cale. Prefer să nu vorbesc, de dragul trecutului nostru împreună.

Paginademedia: Când aţi vorbit ultima dată?

Mihai Găinuşă: Acum foarte mult timp, dar hai să vorbim despre proiectul meu viitor, nu despre trecut, vrei?

Paginademedia: Proiectul celălalt, de televiziune.

Mihai Găinuşă: Încă lucrez la el, nu pot să-ţi spun cam ce ar fi. Mie-mi place foarte mult John Oliver. Nu inventează nimeni roata.

Paginademedia: Chiar şi în State sunt mai multe formate asemănătoare...

Mihai Găinuşă: Eu cred că ţine foarte mult de carisma prezentatorului, dar şi ceea ce spune şi eu am spus întotdeauna ceea ce am scris eu. Cred că mie mi-ar fi foarte dificil să spun opiniile altora, să fiu un simplu transmiţător. Eu sunt cumva un realizator, nu un prezentator.

Paginademedia: Ai testat cam cum ar prinde o astfel de emisiune la noi?

Mihai Găinuşă: Eu cred că ar prinde bine dar aş avea nevoie de ceva mai mult decât prezentator, aş avea nevoie de un departament puternic de ancheta. Începusem chestia asta când a plecat de la Prima, făceam emisiunea Cusurgii, şi îmi formasem o reţea de corespondenţi prin oraşele şi zonele ţării. Era interesant că erau oameni care lucrau sau au lucrat în radio, şi oamenii care au lucrat în radio stăpânesc limbajul audiovizual.

Este important ca la televizor să nu fii Denise Rifai, să poţi să te exprimi. Erau reportaje sociale într-un ton satiric, ceea ce la ni nu prea se face. Am vrut să faac un program mai dinamic, cu revenire în platou, să faci un mic comentariu, o mică analiză. Într-adevăr, e nevoie de oameni care să facă anchete. Uite, când publicul nu mai are răbdare, fiindcă vrea să vadă ultima înjurătură a lui Giani Kiriţă la Exatlon, este foarte greu să explici o anchetă punct cu punct.

Paginademedia: Şi în ce fază e acest proiect?

Mihai Găinuşă: Se constituie, lucrez la el.

Paginademedia: Şi va fi pe un post TV...

Mihai Găinuşă: Nu se lasă. Noi, jurnaliştii de şcoală veche, nu ne lăsăm.

Paginademedia: Ne întreabă lumea. L-ai lăsat pe Mişu să vorbească, dar nu ne-a spus ce era mai important.

Mihai Găinuşă: Ţi-am spus ce e mai important. De luni începe, la Naţional FM, Matinal Efervescent, cu mine şi cu Oana Paraschiv.

Paginademedia: Pe platforma cocoştiri.ro tu produci conţinut, compania lui Adrian Sârbu face partea tehnică şi de producţie. Cu Adrian Sârbu ai alte planuri, pe lângă Cocoştiri?

Mihai Găinuşă: Îi mulţumesc foarte mult domnului Sârbu pentru oportunitate. El mi-a fost şef acum foarte, foarte mulţi ani. Pot să zic că s-a îmblânzit, să ştii.

Paginademedia: Care era interacţiunea ta cu el? Tu erai scenarist la Chestiunea Zilei.

Mihai Găinuşă: Nu eram în interacţiune foarte des, nici acum nu sunt. E ok, toate sunt în creştere.

Paginademedia: Şi atunci cum era? Era mult mai exigent?

Mihai Găinuşă: Atunci când făcea o şedinţă şi ţipa, dar cei care au lucrat în PRO TV ştiu foarte bine, se întuneca afară, începea tornada. Îi lua pe unii pe sus cu tot cu case. Dar să ştii că din toţi şefii pe care i-am avut eu în media, Sârbu e omul care se pricepe cel mai mult la meseria asta.

Paginademedia: Acum implicarea lui în zona de TV e foarte mică, mai degrabă în conţinut video.

Mihai Găinuşă: Dar să ştii că şi anul 2018, după cum vezi, se desfăşoară mai mult pe telefon, mai puţin pe televiziune. Deşi România e o piaţă atipică, se uită foarte mult la televizor, ştim treaba asta. Dar e atipică pentru că are foarte mult timp liber.

Paginademedia: Luni va fi ceva special la Naţional FM?

Mihai Găinuşă: Da, eu... nu voi face nimic special, toate emisiunile vor fi speciale. O să stăm de vorbă cu ascultătorii, să ne spună părerea lor, o să-i mulţumim fostului coleg, Mihai, care a făcut matinalul timp de 10 ani, ceea ce e o performanţă să faci, şi eu ştiu cum e să faci o emisiune foarte mulţi ani. Uneori ai nevoie de o schimbare sau chiar de mai multe schimbări.

Paginademedia: Aveţi un slogan?

Mihai Găinuşă: „Matinal Efervescent, te trezeşte cu talent” sau „te trezeşti inteligent”. E la alegere, putem să inventăm oricând altele.

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus