Skip to main content

Malaezia, proiect de lege anti-fake news. Ce pedepse ar urma să primească cei care răspândesc ştiri false

 
Malaezia, proiect de lege anti-fake news. Ce pedepse ar urma să primească cei care răspândesc ştiri false

Parlamentul din Malaezia a votat, luni, în favoarea unui proiect de lege împotriva fenomenului fake-news. Astfel, Malaezia ar fi prima ţară din lume ca introduce într-un cadru legislativ problema ştirilor false.

Publicitate

Proiectul anti-fake news a fost votat în prima camera decizională din Parlamentul malaezian. El urmează să primească şi votul din partea Senatului în decursul acestei săptămâni, iar apoi va intra în vigoare, informează publicaţia Variety.com.

Legea prevede pedepse pentru persoanele care publică şi răspândesc ştiri false sau informaţii care dezinformează, în mod deliberat.

Potrivit sursei citate, persoanele care săvârşesc faptele menţionate mai sus ar putea risca amenzi de până la 123.000 de dolari sau chiar pedeapsa cu închisoarea, de până la şase ani, în funcţie de gravitatea faptei.

O altă prevedere care apare face referire la ştirile false publicate în afara Malaeziei. Mai exact, proiectul prevede că ar putea fi sancţionaţi şi cei care publică materiale în străinătate, în cazul în care acestea afectează Malaezia sau pe cetăţenii acesteia.

“Aceasta lege are rolul de a proteja cetăţenii de ştirile false, tot mai răspândite. În acelaşi timp respectă dreptul la libera exprimare, drept garantat prin Constituţie”, a delcarat Ministrul de Justiţie Azalina Othman.

Opoziţia acuză ca proiectul de lege ar fi o îngrădire a libertăţii de exprimare care încearcă să reducă la tăcere persoanele care critică guvernul. Mai acuză şi că proiectul de lege conţine în mod deliberat formulări vagi. Aceştia au reuşit chiar să reducă pedeapsa cu închisoarea, care initial era de 10 ani, la numai şase, după cum informează sursa citată.


Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Aka Aka
    Rogojan, copile, tu ai citit pana la capat sa vezi cam ce ascunde legea asta? Fiti fara dubii ca acelasi lucru ar ascunde si o lege asemanatoare, promivata de niste nenorociti ca merkel sau junker, aici, in Europa. Aceleasi ganduri murdare le trec prin cap celor ajunsi vremelnic la putere (numai merkel e eterna, la fel ca putin) ca-l cheama dragnea, putin, merkel, junker sau macron. Petrisor ar trebui sa fiti primi care sa fie critici si sa se opuna vehement unor asemenea demersuri.
  • rogojan razvan rogojan razvan
    o lege foarte buna ar trebui adoptata si la noi o astfel de lege

Trimite un comentariu

sus