Skip to main content

Malaezia, proiect de lege anti-fake news. Ce pedepse ar urma să primească cei care răspândesc știri false

 
Malaezia, proiect de lege anti-fake news. Ce pedepse ar urma să primească cei care răspândesc știri false

Parlamentul din Malaezia a votat, luni, în favoarea unui proiect de lege împotriva fenomenului fake-news. Astfel, Malaezia ar fi prima țară din lume ca introduce într-un cadru legislativ problema știrilor false.

Proiectul anti-fake news a fost votat în prima camera decizională din Parlamentul malaezian. El urmează să primească și votul din partea Senatului în decursul acestei săptămâni, iar apoi va intra în vigoare, informează publicația Variety.com.

Legea prevede pedepse pentru persoanele care publică și răspândesc știri false sau informații care dezinformează, în mod deliberat.

Potrivit sursei citate, persoanele care săvârșesc faptele menționate mai sus ar putea risca amenzi de până la 123.000 de dolari sau chiar pedeapsa cu închisoarea, de până la șase ani, în funcție de gravitatea faptei.

Publicitate

O altă prevedere care apare face referire la știrile false publicate în afara Malaeziei. Mai exact, proiectul prevede că ar putea fi sancționați și cei care publică materiale în străinătate, în cazul în care acestea afectează Malaezia sau pe cetățenii acesteia.

“Aceasta lege are rolul de a proteja cetățenii de știrile false, tot mai răspândite. În același timp respectă dreptul la libera exprimare, drept garantat prin Constituție”, a delcarat Ministrul de Justiție Azalina Othman.

Opoziția acuză ca proiectul de lege ar fi o îngrădire a libertății de exprimare care încearcă să reducă la tăcere persoanele care critică guvernul. Mai acuză și că proiectul de lege conține în mod deliberat formulări vagi. Aceștia au reușit chiar să reducă pedeapsa cu închisoarea, care initial era de 10 ani, la numai șase, după cum informează sursa citată.


 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Rogojan, copile, tu ai citit pana la capat sa vezi cam ce ascunde legea asta? Fiti fara dubii ca acelasi lucru ar ascunde si o lege asemanatoare, promivata de niste nenorociti ca merkel sau junker, aici, in Europa. Aceleasi ganduri murdare le trec prin cap celor ajunsi vremelnic la putere (numai merkel e eterna, la fel ca putin) ca-l cheama dragnea, putin, merkel, junker sau macron. Petrisor ar trebui sa fiti primi care sa fie critici si sa se opuna vehement unor asemenea demersuri.

Trimite un comentariu