Skip to main content

Newsweek, prima pagină din primul număr: ce afaceri au apropiații lui Putin în România. Și cu cine

 
Newsweek, prima pagină din primul număr: ce afaceri au apropiații lui Putin în România. Și cu cine

Ce subiecte sunt în primul număr al Newsweek, care se lansează în România vineri, 11 mai? Ce alte materiale sunt în publicația săptămânală?

O trecere în revistă făcută de Sabin Orcan, coordonatorul redacției și cel care deține pachetul majoritar al publicației. Plus câteva nume noi care vor scrie: Alexandru Lăzescu (politică externă), Răzvan Scăeșteanu, Petru Zoltan.

De notat că, dacă pachetul majoritar este deținut de Sabin Orcan (prin soția acestuia), restul acțiunile NewsWeek sunt împărțite în mod egal între ziariștii din echipă.

Publicitate

Despre finanțare:

"Avem finanțare să funcționăm până începem să încasăm din contractele de publicitate", a declarat Sabin Orcan pentru Paginademedia.ro.

Detalii despre subiecte și despre finanțarea Newsweek România, în continuare.

Subiectele:

Cover Story: Pionii lui Putin. Ce jocuri fac prietenii Kremlinului în România. Un stat NATO în care instituțiile sunt infestate de interese rusești.

Sabin Orcan: 

"Este un dosar special, de 14 pagini, despre interesele apropiaților lui Putin în România și despre cum interferează cu structurile de siguranță națională. Am verificat 2.000 de firme rusești și moldovenești. Le-am selectat pe cele care au legătură cu instituțiile statului. Sunt și firme care au contracte cu instituții din zona de siguranță."

Ce nume apar în dosar:

Apar, printre alții, Sebastian Ghiță (cu legături cu firme care fac softuri pentru instituții), Stelian Nistor (Mare Comandor al Ritului Scoțian Antic și Acceptat), dar și un fost colonel GRU din cercul de apropiați ai lui Putin.

Interviu cu Horia Roman Patapievici, luat de Ramona Ursu: despre cultură, despre situația din România, despre "povestea urii"

Dezvăluire Cum se desparte Curtea Constituțională desparte de parcusul proeuropean

Poveste: Cine sunt străinii care joacă în Naționala de Rugby a României

Sănătate: Blocajul din oncologie. De ce medicii se tem să prescrie tratamente inovative

Mircea Marian: Pensiile speciale - care este situația în România și cum e în alte țări. Cei mai multe categorii de pensii sociale

Externe: De ce scandalul din Polonia legat de legisle justiției nu are legătură cu ce se întâmplă în România în acest domeniul

Indicele Newsweek – câți bani poți să câștigi în diverse moduri de economisire.

"De exemplu, din calculele Newsweek, la depozitele din bănci dobânda este negativă. Dacă depui o sumă acum, peste un an ai mai puțin".

Finanțare: Avem finanțare să funcționăm până începem să încasăm din contractele de publicitate

"Avem finanțare să funcționăm până începem să încasăm din contractele de publicitate", a declarat Sabin Orcan pentru Paginademedia.ro.

De unde vine finanțarea?

1. În primul rând, din investiția inițială. 

"Am investit toate economiile în Newsweek", spune Sabin Orcan. "Din 90.000 de lei capital social, cea mai mare parte a fost contribuția mea", continuă el.

Sabin Orcan este și acționarul majoritar, prin soția sa. De ce nu direct?

Din rațiuni de organizare, explică el. Mai exact, compania care editează NewsWeek este societate pe acțiuni, iar pentru această formă de organizare, un administrator care este și director al companiei (cum este Sabin Orcan) trebuie să fucționeze cu un Consiliu de Administrație. "Era mai complicat, am ales această variantă pentru simplitate", a explicat el.

2. Contracte de publicitate:

"Am reușit să obține, contrate de publicitate, în avans, în condițiile unui discount foarte mare. De exemplu, BMW România a achitat în avans șase machete", spune Orcan.

"Am semnat cu nouă companii care au fost de acord cu plata în avans, în schimbul unui discount suplimentar."

3. Fundația. Donații, pentru Asociația Jurnaliștilor de Investigație.

Newsweek România va fi pe piață de vineri. Distribuția: "Am semnat cu toate chioșcurile importante", spune Orcan. Contracte cu Burda, cu InMedio, Ringier, cu Poșta Română (pentru abonamente).

Coperta primului număr:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu