Skip to main content

VIDEO. "Jurnalismul paralel". Milioane de afișări pentru reportajele video online despre mitingul PSD

 
VIDEO. "Jurnalismul paralel". Milioane de afișări pentru reportajele video online despre mitingul PSD

Despre "statul paralel" în "jurnalismul paralel". Pe Antena 3 și pe România TV, un milion și jumătate de români s-au uitat în direct la mitingul PSD. La varianta "oficială", cu spectacolul de pe scenă în direct, cu citatele liderilor PSD titrate mare, pe ecran.

Există și o altă variantă, pe lângă cea văzută la televizor. Fotoreporteri, jurnaliști independenți sau cetățeni care au ținut să documenteze și să împartă pe rețelele de socializare cele întâmplate în Piața Victoriei au pus cap la cap ce au văzut. A ieșit, după cum scrie Recorder.ro, "un studiu sociologic în urma căruia am putut constata cum arătăm ca țară la 30 de ani de la căderea comunismului."

Pe online, materialele lor au adunat, deja, milioane de afișări. Recorder.ro, Ovidiu Jelea, Epoch Times, Cronicipebune.ro, Documentaria, Eli Driu semnează câteva dintre materialele din "jurnalismul paralel"

Publicitate

Paginademedia.ro trece în revistă câteva dintre cele mai viralizate materiale care au circulat pe online. Reportaje din mijlocul manifestanților care au suprins atmosfera evenimentului. Și au încercat să găsească răspuns - stând de vorbă cu participanții - la întrebarea: de ce ați venit, de fapt, la miting?

Ce nu s-a văzut la televizor, dar a circulat intens în online și pe Facebook.

Ovidiu Jelea: Mitingu' lu' Dragnea în trei minute

Ovidiu Jelea a publicat, pe Facebook, unul dintre cele mai virale video-reportaje de la mitingul PSD. Acesta a stârnit un val de reacții din partea celorlalți utilizatori.

Materialul "Mitingu' lu' Dragnea în trei minute", de Ovidiu Jelea, a strâns aproape 2 milioane de vizualizări, 50.000 de distriburi și 6.500 de aprecieri în aproximativ două zile.

Acesta a suprins momentul în care oamenii au ajuns în Piața Victoriei, mulți dintre aceștia după drumuri epuizante cu autocarul. De asemenea, a redat atmosfera creată și modul în care cetățenii au scandat pentru cauza lor. În video se poate vedea și o bucată din discursul șefului PSD, Liviu Dragnea, despre statul paralel.

Totul a culminat cu momentul de final al mitingului, atunci când oamenii s-au întors către autocare, iar în urma lor a rămas o mare de sticle și gunoaie. 

Epoch Times: Pentru ce au ieșit românii în stradă

Epoch Times România a realizat, în același ton cu Ovidiu Jelea, un material video cu atmosfera de la miting. Reporterul Epoch Times România a discutat cu oamenii și a încercat să afle ce anume i-a fost motivat să meargă în piață.

Video-reportajul "Mitingul PSD: Pentru ce au ieșit oamenii în stradă", realizat de echipa Epoch, a strâns 1,3 milioane de vizualizări, 23.000 de distribuiri, 2.700 de comentarii și 8.700 de like-uri.

Eli Driu: Bătrânul și copilul cu trotineta

Eli Driu a publicat, pe contul de Facebook, sâmbătă, o galerie foto în care un bătrân, manifestant PSD, bruschează un copil care încearcă să depășească, cu trotineta, grupul de manifestanți. 

Galeria foto care a imortalizat comportamentul bătrânului s-a viralizat, pe Facebook, unde a strâns 21.000 de distriburi, 10.000 de aprecieri și 2.800 de comentarii.

Din fotografii reiese că un bătrăn, din grupul care avea ca destinație Piața Victoriei, și-a ieșit din minți atunci când a sezizat că puștiul, pe trotinetă, trece pe lângă ei. Mai mult decât atât, din fotografii, reise faptul că acesta a manifestat comportament agresiv și față de fotoreporterii martori la întreaga scenă. 

Recorder.ro: Mitingul în 20 de minute. România celor confuzi și needucați

Recorder.ro s-a mobilizat pentru realizarea unui material care să acopere din cât mai multe unghiuri manifestația din Piața Victoriei. Aceștia s-au deplasat în mai multe orașe alte țării și în București. Au strâns imagini din orașe precum Iași, Craiova sau Câineni - Vâlcea, unde unul dintre jurnaliști a fost bruscat de conducătorul grupului. 

Reporterii de la Recorder au documentat traseul manifestanților din momentul în care au plecat din orașele de reședință, în Piața Victoriei, unde au ascultat discursurile șefilor PSD despre statul paralel, până în momentul în care totul se termină, iar în urma lor rămân munți de gunoaie. 

"E, în primul rând, imaginea României pe care ne-am obișnuit să o izolăm dincolo de granițele marilor orașe: cu oameni confuzi și needucați, incapabili să pună la îndoială onestitatea politicienilor care îi urcă, de zeci de ani, în autocare, apoi le spun ce să strige, pe cine să disprețuiască și în cine să creadă", notează jurnaliștii. 

Au surprins și un contra-manifestant în momentul în care îi cere socoteală lui Liviu Dragnea, spunându-i: "Ați ajuns să spălați lumea pe creier"

Link-ul cu reportajul Recorder, AICI. Deși a fost publicat astăzi, video-reportajul de pe Recorder.ro a strâns până la ora publicării acestui text aproximativ 9.500 de distribuiri

Silviu Iliuță: Cronici pe bune din Piața Victoriei

Cronicipebune, de Silviu Iliuță a publicat un material care descrie atmosfera și părerile participanților la manifestație. Reportajul a adunat 9.500 de distribuiri, 490.000 de vizualizări și 873 de comentarii

Mitingul, documentat de Documentaria

Documentaria. ro a publicat, de asemenea, o galerie cu fotografii care documentează mitingul. O galerie cu peste 155 de distriburi

Dan Mihai Bălănescu: Gunoiul din Piață, în imagini

Fotograful Dan Mihai Bălănescu a suprins într-un videoclip live, pe Facebook, gunoiul care a rămas în Piața Victoriei după plecarea manifestanților. A strâns aproape 3.000 de distribuiri, 1.200 de comentarii și aproape 250.000 de vizualizări. 

Citește și:

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Comentarii

  • Recunosc ca nu am urmărit, dar daca nicio televiziune din Romania nu a avut interesul jurnalistic sa facă un reportaj de culise este grav. Spune ca televiziunile dau înapoi. Orice televiziune din România avea mijloacele de a face un reportaj de genul recorder. Dacă nu l-au făcut, este suspect rău. Felicitări recorder.

Trimite un comentariu