Skip to main content

VIDEO. Dragoş Bucurenci: Secvenţa de duminică va rămâne în istoria televiziunii la categoria mici ruşini. Peste ani, vom râde de această îngustime a minţii şi fundamentalism religios

 
VIDEO. Dragoş Bucurenci: Secvenţa de duminică va rămâne în istoria televiziunii la categoria mici ruşini. Peste ani, vom râde de această îngustime a minţii şi fundamentalism religios

VIDEO. Interviurile Paginademedia LIVE. Dragoş Bucurenci, despre evenimentul de duminică, atunci când a fost scos din studioul Realitatea TV de către realizatoarea Alexandra Păcuraru, după ce şi-a exprimat opiniile despre Biserica Ortodoxă Română.

Publicitate

"Secvenţa de duminică va rămâne în istoria televiziunii la categoria mici ruşini", a spus Bucurenci, invitat la Interviurile Paginademedia LIVE. "Peste ani, vom râde de această îngustime a minţii şi fundamentalism religios", a continuat el.

Despre ce s-a întâmplat duminică, despre realizatorii TV, dar şi despre lipsa dezbaterilor reale de pe TV, în interviul acordat Paginademedia.ro de Dragoş Bucurenci.

Din interviu:

  • Prin ce s-a întâmplat duminică aflăm care este riscul acestei practici: Moderatorii nu mai au experienţa moderării. Astfel, momentul în care totuşi în platou izbucneşte o dezbatere nu mai eşti pregătit să o arbitrezi pentru că te-ai obişnuit să mergi la televizor şi toţi invitaţii să fie de acord cu tine şi să urmeze o anumită direcţie pe care tu vrei să o dai emisunii.

Este limpede că doamna Păcuraru, care a început mai de curând cariera de moderator, e obişnuită cu acest gen de emisuni în care invitaţii joacă un rol şi ştiu exact ce trebuie să spună. Ea mi-a şi spus la un moment dat: Cred că ai greşit emisiunea.

  • Din păcate, argumentul incisiv este perceput ca obrăznicie într-o ţară în care dezbaterea nu este încurajată. Ceea ce s-a întâmplat duminică îmi arată cât de sensibili am devenit la ideea de dezbatere.
  • Este o evoluţie stranie în peisajul audiovizual românesc, în care dezbaterea încet, încet dispare. Acest lucru nu se întâmplă numai la noi. Dezbaterea are loc în platouri diferite, în studiouri diferite. La o emisiune vine o parte, iar la cealaltă emisune vine altă parte, iar dezbaterea este una secundară.
  • Pentru un producător, este mult mai dificil să invite în platou oameni care să dezbată. Este mult mai confortabil să faci televiziune aşa.
  • Nu cred că e în regulă să jigneşti credinţele sau religia cuiva, însă să pui întrebări legitime, să contrazici nişte dogme într-un limbaj cât se poate de civilizat, în normele accepta ale dezbaterii audiovizuale cred că trebuie să se poată întâmpla.
  • Ceea ce a inflamat dezbaterea şi a şi făcut-o să cadă, de fapt, în derizoriu a fost tocmai intervenţia moderatoarei. Cu domnul Bănescu nu mi-ar fi greu să continui o dezbatere pentru că nu s-a simţit din prima jignit, aşa cum a făcut-o doamna moderatoare. Aceasta este o particularitate a anumitor spirite, de a se ofensa uşor şi de regulă este un atribut al spiritelor slabe.
  • Nu am simţit că în platou există moderare pentru că doamna moderatoare era cu arme şi cu bagaje în tabăra domnului Bănescu. Din perspectiva mea, ca fost moderator de televiziune, acest comportament nu mi se pare în regulă. În pauză chiar i-am spus că nu e în regulă să facă asta.

Nu am simţit că în platou există un moderator. Moderatoarea era cu arme şi cu bagaje în tabăra domnului Bănescu

"Ceea ce a inflamat dezbaterea şi a şi făcut-o să cadă, de fapt, în derizoriu a fost tocmai intervenţia moderatoarei", a spus Dragoş Bucurenci despre episodul de duminică.

"Cu domnul Bănescu nu mi-ar fi greu să continui o dezbatere pentru că nu s-a simţit din prima jignit, aşa cum a făcut-o doamna moderatoare. Aceasta este o particularitate a anumitor spirite, de a se ofensa uşor şi de regulă este un atribut al spiritelor slabe."

"Nu am simţit că în platou există moderare pentru că doamna moderatoare era cu arme şi cu bagaje în tabăra domnului Bănescu. Din perspectiva mea, ca fost moderator de televiziune, acest comportament nu mi se pare în regulă. În pauză chiar i-am spus că nu e în regulă să facă asta", a continuat.

Dragoş Bucurenci, la Interviurile Paginademedia LIVE:

  • De precizat că eu nu am fost invitat de moderatoarea emisiunii, ci de un producător. Mi-a zis că sunt invitat în respectiva emisiune care va avea ca tema mitingul din 10 august.
  • Producătorul respectiv şi-a cerut scuze în platou în momentul în care am fost invitat să plec şi cred că a fost sincer. Îl asigur că nu îi port în niciun fel ranchiună, aşa cum nu port nici postului Realitatea TV. Ce s-a întâmplat mi se pare o decizie pur individuală a moderatoarei pe care trebuie să şio asume în nume individual.
  • Nu cred că cineva poate spune că am fost bădăran sau că am fost cu adevărat jignitor.
  • Domna Păcuraru se ofensează uşor şi are rezistenţă slabă la divergenţa de opinii, poate acest lucru ar trebui să o facă să se întrebe dacă şi-a ales profesia corect. Ea nu e reprezentativă pentru moderatorul român de televiziune.
  • Nu cred că e în regulă să jigneşti credinţele sau religia cuiva, însă să pui întrebări legitime, să contrazici nişte dogme într-un limbaj cât se poate de civilizat, în normele accepta ale dezbaterii audiovizuale cred că trebuie să se poată întâmpla.
  • Eu nu am ştiut despre prezenţa în platou a purtătorului de cuvânt a Patriarhiei Române. Dacă aş fi ştiut, i-aş fi spus producătorului că eu am nişte puncte de vedere foarte diferite faţă de cele ale domnului Bănescu şi că ar fi bine să nu fim amândoi în acelaşi platou de televiziune.(...) Domnul Bănescu s-a lansat în această lungă apologie a Bisericii Ortodoxe şi cum românii care pleacă din ţară se regăsesc acolo în valorile ortodoxe.
  • Acest lucru este adevărat până la un punct, foarte mulţi dintre românii care pleacă într-adevăr se grupează în jurul bisericilor din diaspora, dar nu înseamnă că ei pleacă pentru că le este dor de valorile ortodoxe. (...) Eu, însă, am făcut observaţia, pe care o susţin, că sunt mulţi alţi români care pleacă din cauza dogmelor conservatoare pe care BOR continuă să le promoveze. Eu ştiu oameni în San Francisco, Londra sau Bruxelles care au plecat din princina acestor dogme conservatoare.
  • Nu mi se pare normal ca într-un platou de televiziune să asist la pronunţarea unor idei cu care eu nu sunt de acord, fără să îmi spun punctul de vedere. Aceasta este societatea pluralistă şi vă aduc aminte că pluralismul este una dintre valorile fundamentale ale societăţii deschise din care ne dorim să facem parte.
  • Într-o societate pluralistă, dacă tu spui o idee cu care eu nu sunt de acord, eu am dreptul să spun că nu sunt de acord. Nu trebuie să ne dăm în cap sau să ne convingem unul pe altul, dar trebuie să ne exprimăm acest dezacord.
  • Eu sunt absolut convins că dacă aş fi fost doar cu domnul Bănescu în platou, discuţia ar fi continuat şi cu siguranţă am fi ajuns la nişte înţelegeri agreate. Am fi căzut de acord că nu putem fi de acord.
  • M-am mai uitat şi la nişte emisiuni din trecut să văd şi eu în ce m-am băgat. Mi-au mai scris şi prieteni care au avut experienţe similare şi care se vor concretiza în nişte plângeri la CNA pentru că este deja al treilea derapaj de acest gen al acestei emisiuni.

Scriptul acestei emisiuni este o lungă înălţare în slavă a BOR prin vocea purtătorului său de cuvânt cu toate personificările pe care le ştim din manualele de istorie din anii ceauşismului. Sunt toate aceste lucruri, pe care doamna Păcuraru le crede, care în mod evident ar trebui să o descalifice din postura de moderator pe astfel de teme.

Moderatorii nu mai au experienţa moderării. Dezbaterea, încetm încet, dispare

"Este o evoluţie stranie în peisajul audiovizual românesc, în care dezbaterea încet, încet dispare. Acest lucru nu se întâmplă numai la noi. Dezbaterea are loc în platouri diferite, în studiouri diferite. La o emisiune vine o parte, iar la cealaltă emisune vine altă parte, iar dezbaterea este una secundară."

Dragoş Bucurenci:

  • Eu când merg la Realitatea TV, la multe dintre talk-show-uri am senzaţia că suntem toţi de acord, iar cumva căutăm un mic dezacord pe care să putem avea o dezbatere. Acest lucru pentru mine e foarte straniu pentru că pentru mine dezbaterea e cea care face audienţă.
  • Pe mine mă provoacă dezbaterea şi cred că şi oamenilor de acasă le place să urmărească o dezbatere. Nu cred că le place să urmărească cinci formatori de opinie care sunt cu toţii de acord unii cu ceilalţi.
  • Prin ce s-a întâmplat duminică aflăm care este riscul acestei practici: moderatorii nu mai au experienţa moderării. Astfel, momentul în care totuşi în platou izbucneşte o dezbatere nu mai eşti pregătit să o arbitrezi pentru că te-ai obişnuit să mergi la televizor şi toţi invitaţii să fie de acord cu tine şi să urmeze o anumită direcţie pe care tu vrei să o dai emisunii. Este limpede că doamna Păcuraru, care a început mai de curând cariera de moderator, e obişnuită cu acest gen de emisuni în care invitaţii joacă un rol şi ştiu exact ce trebuie să spună. Ea mi-a şi spus la un moment dat: Cred că ai greşit emisiunea.
  • Modelul de televiziune din ultima vreme este de şuetă, iar acest lucru nu se întâmpla numai la noi. În tot peisajul mediatic international se întâmplă acest lucru.
  • Din păcate, argumentul incisiv este perceput ca obrăznicie într-o ţară în care dezbaterea nu este încurajată. Ceea ce s-a întâmplat duminică îmi arată cât de sensibili am devenit la ideea de dezbatere.

Pentru producător, este mult mai dificil să invite în platou oameni care să dezbată. Este mult mai confortabil să faci televiziune aşa. Pe vremuri erau două tipuri de invitat, expertul într-un anumit domeniu şi formatorul de opinie care contra-argumenta. Acest personaj a dispărut, personajul care combate.

Noi nu putem să luăm din statul de drept ca din bufetul suedez numai ce ne place

  • Mie mi se pare că presa face paşi foarte mari în a se educa. Paşii au constat în renunţarea la limbajul stigmei şi al urii. Presa mai are de făcut pasul în care trebuie să îşi asume deschis o agenda pro drepturile omului. Presa însăşi funcţionează mulţumită acestei agende, fără libertatea de exprimare presa nu există.
  • Jurnaliştii trebuie să înţeleagă că lucrurile acestea vin la pachet. Noi nu putem să luăm din statul de drept ca din bufetul suedez numai ce ne place. Acesta este pasul pe care jurnaliştii români trebuie să îl facă, să accepte valorile statului de drept cu totul, adică şi diversitate şi toleranţă.
  • Cred că foarte mulţi dintre jurnaliştii de la noi s-au educat foarte mult când au început să călătorească în afară. Luând contact cu lumea occidental şi-au dat brusc seama că foarte multe dintre ideile pe care le aveau erau pur şi simplu învechite.
  • Ce mi s-a întâmplat duminică la emisiune mi s-a întâmplat şi în cei 12 ani de şcoală, atunci când am contrazis profesori şi mi s-a spus că sunt obraznic. Pot să fiu incisiv, pot să fiu insistent, dar nu o să fiu bădăran pentru că am destule argumente.

M-aş întoarce în media cu un talk-show

  • M-aş întoarce în media cu un talk-show. Mi-ar plăcea să readuc dezbaterea autentică în care oamenii cu puncte de vedere diferite discută cu argumente şi contra-argumente.
  • Mă duc în continuare la televiziune pentru că sunt convins că oamenii se uită la şi trebuie să ai şi acolo o voce. Secvenţa de duminică va rămâne în istoria televiziunii la categoria mici ruşini, iar peste 10-15 ani oamenii o vor mai cita din când în când şi vor râde de această îngustime a minţii şi fundamentalism religios.

VIDEO. Dragoş Bucurenci, la Interviurilr Paginademedia LIVE

Citeşte ce s-a întâmplat duminică seara în platoul Realitatea TV, aici

Citeşte şi:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • mile mile
    cristiane - si ce dreak sa fak in piata la victoria? daca era in piata obor as fii venit
  • Cristian Cristian
    Protestul/mitingul va avea loc pe 10-11 august, nu pe 20 august. Va asteptam in Piata Victoriei!
  • mile mile
    Bucuresti asta e pidosnic?
  • johhny bravo johhny bravo
    De acord cu Marcela, daca nu era cazul acesta nu aflam niciodata ca Pacuraru si decolteul ei somptuos exista pe lume. Dar na, "acestea sunt valorile mele" si "joc rolul meu". Oricare o fi ala.
  • Danielsan Danielsan
    Aia e. Ca nu e barbat...
  • Silvia Silvia
    Nu pleaca nimeni din Romania nici sa caute ortodoxismul, nici sa fuga de ortodoxism. Hai sa nu exageram, astea sunt pretexte. Exista un loc si pentru emisiunile religioase, sa se duca la Trinitas cu Liana Stanciu, dar arta dezbaterii este cu totul altceva.
  • Biz Biz
    Cine e bucurenci? Sau păcurar? Asta mai e bărbat care se plânge că l-a dat o femeie afară din emisiune?! Cât de penibil!
  • Adeziv Sclipitorul Adeziv Sclipitorul
    Voi ați observat că Dragoș Bucurenci seamănă cu Cosmo Kramer? E un Kramer tuns scurt :))))
  • Marcela Marcela
    Dragos Bucurenci si siteul paginademedia au facut o reclama nemeritata, chiar daca negativa, unei eczeme din peisajul media si asa devastat de impostura. Cand tot prezinti si analizezi ineptiile unei mediocre precum Alexandra Pacuraru, de fapt o scoti din anonimatul sordid in care se balaceste. Individa ar trebui sa va plateasca pentru asta. Aceasta nimeni n-a contat nicaieri, niciodata.

Trimite un comentariu

sus