Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile lunii iulie. Investigaţii şi reportaje semnate de Tolontan, Recorder sau PressOne, printre recomandări

 
DE CITIT. Superscrierile lunii iulie. Investigaţii şi reportaje semnate de Tolontan, Recorder sau PressOne, printre recomandări

SUPERSCRIERILE LUNII IULIE. Juriul Superscrieri a stabilit cele mai bune materiale de presă ale lunii trecute. Printre cele opt recomandări se regăsesc investigaţii semnate de echipa lui Tolontan, PressOne sau redacţia Să fie lumină. De asemenea, reportaje marca Recorder, Libertatea sau Scena9 nu lipsesc de pe listă.

Publicitate

PressOne a publicat luna trecută unul dintre cele mai populare texte din social media. Materialul arată modul în care jurnalista de investigaţii Emilia Şercan a blocat titlul de doctor al fostului ministru Liviu Pop, pentru suspiciuni de plagiat.

Jurnalista a fost în sală şi a relatat câteva momente din cadrul şedinţei.

Redacţia Recorder s-a mobilizat pentru un reportaj despre femeile din mediul rural care nu au acces la consult medical pe parcursul unei sarcini şi alte greutăţi pe care acestea le întâmpină.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. Un ziarist de investigaţii blochează titlul de doctor al fostului ministru Liviu Pop, Emilia Şercan - PressOne

Liviu Marian Pop şi-a susţinut teza de doctorat în Ordine publică şi Securitate Naţională miercuri, 11 iulie, la Academia de Poliţie. Emilia Şercan a relatat câteva momente din cadrul şedinţei.

„Vizibil emoţionat, cu mâinile şi vocea tremurânde, Pop îi mai cerea din când în când însoţitoarei sale să dea un slide înainte sau înapoi.”

„După nici 15 minute, fostul ministru şi-a încheiat prezentarea, lucru total neuzual, având în vedere că timpul alocat doctorandului este de o jumătate de oră.”

2. Viaţa secretă a ţărăncilor noastre , Alina Păduraru, Cristian Delcea, Laurenţiu Ungureanu - Recorder

Jurnalinaliştii au vizitat mai multe comunităţi din diverse judeţe ale României, printre care Vaslui, Vâlcea şi Dolj, unde au documentat o parte din acţiunile ONG-ului World Vision România.

Ce înseamnă să fii femeie tânără şi să locuieşti într-un sat din România, la zeci de kilometri de cel mai apropiat spital, să creşti într-un mediu în care vizita la medic e văzută ca un lux, să nu-ţi cunoşti corpul şi să rămâi însărcinată. Să ajungi pentru prima data în faţa unui ginecolog, cu teamă şi ruşine, şi să pleci de acolo umilită după un consult şi mai multe cuvinte arogante.

Să te gândeşti la avort, dar să fie prea târziu. Să nu ai bani să schimbi doctorii după preferinţe, să renunţi la drumurile la oraş, să naşti acasă, în căruţă sau pe prispă, ca acum 100 de ani.

3. Omorâtă de infecţii şi minţită, Mirela Neag, Răzvan Luţac, Cătălin Tolontan - Tolo.ro

Expertiza face lumină în cazul dramatic al Georgianei Maxim, tânăra care a intrat în 6 decembrie 2016 în operaţie şi n-a mai ieşit din spital. Georgiana n-a ştiut niciodată că, din eroare, în intervenţia chirurgicală i s-a secţionat măduva. N-a ştiut nici că, după operaţie, a luat două infecţii nosocomiale.

4. Omul nostru din Monaco, Paula Căbescu, Ovidiu Vanghele - Să fie lumină

Patriarhia Română vrea să vândă un teren de peste cinci mii de metri pătraţi, într-o zonă căutată a Bucureştiului, pentru a-şi finanţa, spune ea, „acţiunile social-filantropice.”

Totul pare normal, însă povestea e puţin mai complicată: preţul cerut este sub cel al pieţei, cumpărător este tot un om al Bisericii – reprezentantul BOR la Nisa, iar vânzarea ar urma să lase practic fără curte un centru comunitar destinat copiilor săraci şi femeilor, cu sau fără copii, aflate în situaţii de risc.

5. OAMENI ŞI BULDOZERE. Un veac de singurătate pentru Corabia, un ”genocid cultural” pentru romi. ”Sunt ţigancă, vreau să mor ţigancă”, Sorina Ionaşc, Ştefan Pană - Libertatea

Suntem un popor care are şi bune, şi rele. Toate popoarele de pe glob fac lucruri urâte, nu există un popor care să n-aibă un hoţ sau un criminal. Nu contează că e ţigan sau altceva’.

Corabia este unul dintre modelele de succes ale comunităţii rome. Nu e artist internaţional, nu studiază la Harvard şi nu a luat vreun premiu Nobel. Dar este o femeie, o mamă, un om, un rom care a luptat pentru drepturile celor ca ea, indiferent de etnie.

Corabia vrea doar ca umanitatea să fie dincolo de rasă şi fix asta face: îi învaţă pe ceilalţi cum să fie mai toleranţi cu alte culturi.

6. Războiul imaginar cu „asistaţii sociali”, Diana Meseşan, ilustraţii de George Roşu - Scena9

Oamenii îşi pierd ajutorul social dacă refuză o singură dată un loc de muncă oferit sau un curs de calificare. Chiar dacă locul de muncă oferit e în afara localităţii şi omul nu are cum să ajungă acolo, pentru că nu există mijloc de transport. Chiar dacă acel loc de muncă e foarte prost plătit. (În varianta anterioară a legii, ajutorul se pierdea la trei locuri de muncă refuzate.) Dacă pierd ajutorul, pot să mai aplice pentru el abia peste 12 luni.

7. Toţi la mare pe banii statului: cursurile de vară storc bugetele celor mai sărace comune, Cristi Zavastin - Reporteris

Angajat în Primăria Vlădeni se duce la Băile Felix să se specializeze, pe o cazare de 6.100 de lei! Unul nu s-ar duce să se perfecţioneze la Vaslui, în mijlocul verii, cu 1.000 de lei camera o săptămână. Comuna Ion Neculce, din coasta oraşului Târgu Frumos, trimite 9 funcţionari la mare, la cursuri de Contabilitate.

Vlădeniul dă 30.000 de lei pe cazări la Riviera şi Florida, e-adevărat, hoteluri de 3 stele din Mamaia. În Vlădeni, în schimb, te îneci în noroaie şi şcolile au WC-urile în curte. Firmele care organizează perfecţionările fac profituri consistente, sute de mii de euro/an, cu marje de 70% din cifra de afaceri.

8. 10 zile fără somn în Bogotá, Cosmin Popan - Scena9

Cosmin Popan este doctor în sociologie şi cercetător la Manchester Metropolitan University. Îl interesează mobilităţile urbane & bicicletele. Recent, a fost invitat în Bogotá să susţină un workshop în cadrul unei şcoli de vară organizate de Universidad Nacional de Colombia.

Dacă tot a fost acolo, a scris puţin despre oraşul care nu doarme niciodată – despre autobuze miraculoase, „primarul fericirii” sau graffiti-uri anti-imperialiste. Ca să ştiţi la ce să vă aşteptaţi dacă mergeţi acolo vara asta. Sau în altă vară.


Citeşte şi:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus