Skip to main content

DE CITIT. Superscrierile lunii iunie. Episodul trei din seria Trecutul lui Dragnea şi alte şapte recomandări

 
DE CITIT. Superscrierile lunii iunie. Episodul trei din seria Trecutul lui Dragnea şi alte şapte recomandări

SUPERSCRIERILE LUNII IUNIE. Echipa Superscrieri, cea care premiază anual cele mai bune texte scrise de jurnalişti români, a publicat lista celor mai bune opt materiale de presă ale lunii iunie.

Publicitate

Secţiunea, de pe platforma Friends For Friends, prezintă cele mai bune opt "scrieri" publicate de ziariştii români în luna precedentă. Lista nu reprezintă un clasament, ci recomandări din presa românească.

Printre recomandări se găsesc două materiale de pe Recorder. Jurnaliştii au publicat, luna trecută, cel de-al treilea episod din seria „Trecutul lui Dragnea” şi un reportaj video din ziua moţiunii de cenzură intitulat „România în zece minute: ură, furie, ruşine”.

În luna iunie, pe lângă materialele semnate de Recorder, se regăsesc şi recomandări care vin de la publicaţii ca PressOne, Rise Project. Să fie lumină sau Newsweek.

NOTĂ. Acest top nu reprezintă un clasament, ci o listă de recomandări pentru public şi de aprecieri faţă cei ce ţin sus steagul meseriei de jurnalist.

Paginademedia.ro prezintă în continuare cele opt texte:

1. „Trecutul lui Dragnea (III)”, Cristian Delcea & Mihai Voinea, (Recorder.ro)

Ultima parte dintr-o serie de 3 materiale, care încheie cu perioada în care Liviu Dragnea a devenit preşedinte de Consiliu Judeţean şi şi-a pregătit ascensiunea către vârful politicii.

Au fost 12 ani (2000-2012) tumultuoşi, în care micul afacerist s-a transformat în baron de judeţ: şi-a subordonat presa şi instituţiile, şi-a fidelizat primarii, şi-a împărţit bugetul judeţului cu prietenii transformaţi în patroni.


2. „Institutul de boli inventate”, Victor Ilie, (RISE Project)

Practica diagnosticelor fictive, afecţiuni adăugate din burtă oamenilor care vin la spital cu diferite probleme şi pentru care statul plăteşte, pacient cu pacient, note de plată umflate, are un efect devastator:

  • Sărăceşte artificial sistemul, intoxică statisticile naţionale de sănătate, umflă achiziţii publice de medicamente, generează crize. „Suntem o naţiune bolnavă pentru că uneori inventăm diagnostice”, admite actualul ministru al Sănătăţii.

3. „Medicina bazată pe dovezile preoţilor”, Diana Oncioiu, (Să fie lumină)

Multiple autorităţi publice tolerează prezenţa creştin-moralizatoare a BOR în zone ce ar trebui să ţină exclusiv de experienţele şi recomandările medicale.

De ce e asta o problemă majoră?

Pentru că Biserica, prin reprezentanţii săi, nu îşi depăşeşte doar atribuţiile misionar-pastorale, ci ajunge să promoveze în spitale şi şcoli teorii apocaliptice, ultra-alarmiste, care se bat cap în cap cu programele şi politicile sanitar-educaţionale ale statului.


4. „VIDEO: România în zece minute: ură, furie, ruşine”, Alina Păduraru, Iulia Marin, Teodora Preda, Isabela Pop, David Muntean, Mihai Voinea, Cristian Delcea, (Recorder.ro)

Nu e vorba de oameni de la ţară, săraci şi uşor de manipulat, ci de oameni din clasa de mijloc, cetăţeni lucizi, înţelegând foarte bine unde sunt şi ce li se întâmplă. Oameni cuprinşi de ruşine, lăsând capul în pământ şi acoperindu-şi faţa ca să nu fie filmaţi în timp ce se obişnuiesc cu dictatura.


5. „Cele două păcate ale procurorului şef”, Andreea Pavel, Ana Poenariu, Cristian Leonte (RISE Project)

Şeful Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanţa, Gigi-Valentin Ştefan, s-a îmbogăţit cu două terenuri retrocedate ilegal de gruparea fugarului Radu Mazăre.

Frauda imobiliară din care s-a hrănit şi procurorul implică mai mulţi funcţionari şi face obiectul unui dosar celebru la DNA. Unul dintre loturi a fost cumpărat de magistrat chiar în timp ce subalternii săi închideau cauze penale cu retrocedări orchestrate de gruparea Mazăre.


6. „George Harabagiu, coordonatorul comunicării online de la PSD: S-a pus la cale un plan odios pentru a o discredita pe Gabriela Firea”, Codruţa Simina, (PressOne)

Interviu cu George-Norocel Harabagiu, care spune că „viaţa va dovedi” dacă el este omul care le-a cerut filialelor PSD să distribuie pe Facebook „informaţia” că Simona Halep, şi nu Gabriela Firea, ar fi fost huiduită, luni seară, pe Arena Naţională.

După aproximativ o oră de la publicarea acestui interviu, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat pentru Antena3 că l-a concediat pe George Harabagiu.


7. „Aurul lui Enescu”, Viorel Ilişoi (PressOne)

Acum 40 de ani, liceanul din Buzău câştiga medalia de aur la Olimpiada Internaţională de Matemativă şi devenea oficial cel mai bun matematician dintre toţi elevii lumii, de până în 20 de ani.

După Revoluţie ar fi pututu să plece la orice mare universitate a lumii, aşa cum au făcut mai toţi olimpicii noştri. N-a vrut. Azi în găsim tot în Buzău.

Predă matematică la liceul unde a fost elev.


8. „EXCLUSIV. Gabriel Vlase, propus la şefia SIE, plagiat la doctoratul său făcut la SRI”, Sorin Semeniuc, (Newsweek.ro)

În teza de doctorat susţinută în 2010 la Academia Naţională de Informaţii, Gabriel Vlase a plagiat zeci de pasaje. „Nu neg, dar, în 99% din cazuri, am o construcţie cinstită care s-a răsfrânt asupra activităţi mele.”, a spus Vlase pentru Newsweek România.


Citeşte şi:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus