Skip to main content

Propunere de mesaj la CNA: "Violența în familie se pedepsește cu închisoarea! Sună la 112."

 
Propunere de mesaj la CNA: "Violența în familie se pedepsește cu închisoarea! Sună la 112."

"Evitați consumul excesiv de sare, zahăr și grăsimi!", "Pentru sănătatea dvs, consumați cel puțin doi litri de lichide", "Pentru sănătatea emoțională a copilului tău, petrece cât mai mult timp cu el".

Publicitate

O serie de organizații cer Consiliului Național al Audiovizualului cer completarea listei de mesaje sociale care apar pe TV cu un text nou.

Violența în familie se pedepsește cu închisoarea! Sună la 112 - Așa sună mesajul pe care organizațiile care se ocupa de lupta impotriva violentei, îl vor pe TV. Au făcut și o solicitare către Consiliul Național al Audiovizualului

Semnatarii cer să introducă în Codul de Reglementare în Audiovizual un mesaj de avertizare legat de violența în familie. Aceștia au propus și forma în care să apară mesajul pe televizor. 

În scrisoarea deschisă către forul audiovizual, organizațiile au adus mai multe statistici și date cu privire la violența în familiile din România, care să susțină inițiativa.  

"În fiecare an 30 – 40.000 de persoane solicită ajutorul autorităților pentru a ieși dintr-o relație de tip abuziv. Media timpului petrecut de români în faţa televizorului este aproape dublă faţă de media globală.

Mesajele de interes public devin cutume și a învăța că ai drepturi și că violența este o infracțiune pedepsită de lege poate avea un impact foarte mare atât pentru sănătatea populației cât și pentru creșterea gradului de siguranță.

Luând în considerare amploarea fenomenului, datele statistice naționale și internaționale care arată gravitatea acestor fapte precum și rolul extrem de important pe care televiziunea îl are în viața românilor, vă solicităm aprobarea introducerii unui nou mesaj de interes public și anume."

Deciziile Consiliul Național al Audiovizualului se bazează pe Legea Audiovizualului și pe Codul de Reglementare în Audiovizual. Codul de Reglementare în Audiovizual este legislația secundară căreia CNA îi poate aduce modificări.

În cazul Legii Audiovizualului, doar Parlamentul poate veni cu propuneri de modificare. CNA poate face modificări doar în cazul Codului Audiovizual.

Lista mesajelor sociale actuale care apar în pauzele publicitare pe posturile TV și reglementarea CNA în această direcție:

În cadrul calupurilor publicitare ce promovează alimente radiodifuzorii trebuie să difuzeze alternativ unul dintre următoarele mesaje de avertizare:

a) "Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic fructe şi legume."

b) "Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare cel puţin 30 de minute în fiecare zi."

c) "Pentru o viaţă sănătoasă, consumaţi zilnic minimum 2 litri de lichide.";

d) "Pentru o viaţă sănătoasă, respectaţi mesele principale ale zilei."

e) "Pentru sănătatea dumneavoastră evitaţi excesul de sare, zahăr şi grăsimi."

f) "Hrănirea exclusiv la sân a copilului în primele 6 luni este esenţială pentru o viaţă sănătoasă."

g) "Pentru sănătatea emoţională a copilului dumneavoastră petreceţi cât mai mult timp împreună cu el."

h) "Pentru o bună sănătate orală, spălaţi-vă pe dinţi de două ori pe zi."

(6) Toate mesajele de avertizare prevăzute la alin. (5) se difuzează alternativ pe parcursul unei zile, câte un mesaj inserat la sfârşitul unuia dintre calupurile publicitare din cadrul fiecărei ore date din intervalul orar 6,00 - 22,00. În perioada în care difuzează un spot noncomercial recomandat de Consiliu, radiodifuzorii pot renunţa la difuzarea mesajelor de avertizare prevăzute la alin. (5).

 

 

 

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro

Trimite un comentariu