Skip to main content

Rusul Aleksei Sorokin, scos din programul conferinţei IAA după articolele lui Tolontan din Libertatea

 
Lista iniţială a vorbitorilor IAA, cu Sorokin în program
Lista iniţială a vorbitorilor IAA, cu Sorokin în program

Rusul Aleksei Sorokin a fost scos din programul conferinţei globale IAA de la Bucureşti pe ultima sută de metri. El urma să aibă o prezentare în această dimineaţa, pe scena evenimentului de la Teatrul Naţional.

Publicitate

Programul conferinţei IAA a început la ora 9.30, fără Sorokin (care trebuia să deschidă ziua la ora 9.00).

Modificarea de program a fost anunţată la sfârşitul zilei de ieri, pe scena evenimentului. Maria Predoiu, preşedintele IAA, a spus, pe scenă, că a doua zi va începe de la 9.30, fără prezentarea rusului.

Aleksei Sorokin ar fi urmat - potrivit informaţiilor Paginademedia.ro - să vină în ţară pentru foarte scurtă vreme (urma să plece în jurul prânzului).

Mutarea vine după ce ziaristul Cătălin Tolontan a publicat, în ziarul Libertatea, o serie de materiale în care puncta că Sorokin (membru în Comitetul Executiv al FIFA) este un apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin şi, totodată, un susţinător al măsurilor anti-gay luate de conducerea Rusiei.

"Sorokin apăra legile care practic incriminează manifestările publice ale minorităţilor sexuale." Într-un interviu acordat ESPN, rusul echivala ”propaganda gay” cu ”propaganda nazistă”."

Totodată, Tolontan a scris despre finanţarea conferinţei IAA: "200.000 de euro de la Guvernul Dăncilă şi de la Primăria Capitalei, condusă de Gabriela Firea."

Ieri după amiază, Vlad Enăchescu (directorul Telekom Sport), cel care urma să modereze evenimentul cu Sorokin, a renunţat la prezenţa pe scena IAA.

Enăchescu a renunţat, ”când a realizat în ce poate ajunge, fără voinţa lui”, după cum au explicat colegii săi din redacţie. Enăchescu s-a văzut imediat cu executivii companiei Telekom, care i-au sugerat şi ei, în termeni clari, că e cazul să nu mai onoreze momentul cu Sorokin”, a notat, ieri, Tolontan.

Paginademedia.ro a trimis câteva întrebări oficialilor IAA legate de scoaterea lui Sorokin din program:

  • De ce a fost scos din program Aleksei Sorokin?
  • A fost cererea lui sau decizia IAA?
  • Sorokin ajunsese in Romania cand a fost luata decizia?
  • Organizatorii au platit pentru venirea lui? Daca da, din ce fonduri: de la organizatie, de la Guvern sau de la Primarie? Ce se intampla in acest caz? Se returneaza sau se pierd banii?

Până la ora publicării articolului, conducerea IAA nu a răspuns întrebărilor Paginademedia.ro.

Citeşte şi:

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus