Skip to main content

Aproape toţi au dat, dar numai unul a luat. Realitatea TV, singurul post sancţionat pentru „m**e PSD”. Antena 3 şi B1 TV, nici măcar somaţie

 
Aproape toţi au dat, dar numai unul a luat. Realitatea TV, singurul post sancţionat pentru „m**e PSD”. Antena 3 şi B1 TV, nici măcar somaţie

Aproape toate posturile de ştiri au dat, numai unul a luat. De la CNA. Amendă pentru sintagma legată de PSD care a explodat în această vară. Doar Realitatea a luat amendă: 5.000 de lei. Restul a scăpat. România TV a fost singurul post de ştiri unde cuvântul din patru litere a fost ocolit. O singură dată a fost pe post.

Publicitate

De ce doar un post amendat? A contat inclusiv ora la care a "apărut" cuvântul pe post (asta deşi un membru CNA a punctat că limbajul vulgar nu are ce căuta pe TV. Indiferent de oră).

Şedinţa de azi, de la CNA:

Sintagma vulgară la adresa PSD apărută pe numărul unei maşini înmatriculate în Suedia şi repetată de mai toate posturile de ştiri a ajuns şi la CNA. Cazul a avut loc în iulie-august 2018, forul l-a analizat astăzi, pe 10 ianuarie 2019.

Consiului Naţional al Audiovizualului a făct o analiză de linie (20 iulie - 4 august) pentru a vedea de câte ori s-a spus M**E PSD. Da, cineva a stat să numere de câte ori s-a spus sintagma, fie vorbită, fie sub formă de imagini, pe posturile TV.

Cuvintele „neaoşe” s-au spus la Antena 3, B1 TV, Digi 24 şi Realitatea TV. La România TV a „scăpat” o singură dată din monitorizarea CNA, de la un invitat, însă moderatorul a reacţionat.

Ce a relevat monitorizarea de linie, în imaginile de mai jos:

  • Antena 3
  • B1 TV
  • Digi 24
  • Realitatea TV

Cele mai mult abateri au fost la Realitatea TV. Sintagma injurioasă a fost repetată de zeci de ori pe post. La B1 TV şi la Antena 3 de alte câteva ori. La Digi24 de 10, numai din gura lui Stelian Tănase, invitat la Jurnal de seară a lui Cosmin Prelipceanu. CNA a ţinut însă cont că moderatorul a reacţionat în acest caz.

Practic, la momentul propunerilor, membrii au ţinut cont doar de trei posturi, Antena 3, B1 TV şi Realitatea TV şi au venit cu mai multe propuneri. Cu menţiunea că s-a ţinut cont de folosirea sintagmei doar înainte de ora 23.00.

Radu Herjeu a propus somaţii la B1 TV şi Antena 3 şi amendă 5.000 de lei la Realitatea TV. Monica Gubernat, vicepreşedinte CNA, a propus 10.000 amendă, iar Alexandru Kocsis a propus somaţie tot pentru Realitatea TV.

La momentul votului, au rămas doar propunerilor de amenzi de 5.000 de lei (patru voturi pentru), respectiv 10.000 de lei (trei voturi pentru), pentru Realitatea TV. În acest moment, de obicei, membrii îşi retrag propunerile pentru a veni cu o variantă de mijloc. În cazul acesta 7.500 de lei.

Radu Herjeu a refuzat însă să renunţe la propunerea de amendă de 5.000 de lei.

„Chiar mi se pare absolut incorect ca posturile celelalte să nu ia nici măcar o somaţie. Dacă discutăm de un principiu, disuctăm de un principiu. Nu se poate ca două posturi care au folosit acelaşi limbaj să nu ia nici măcar o somaţie, dar să dăm 7.500 de lei la Realitatea TV”, a remarcat Radu Herjeu, membru CNA.

În aceste condiţii, Monica Gubernat a renunţat la propria propunere de 10.000 de lei pentru a vota amenda de 5.000.

Sacnţiunea a fost votată de Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Monica Gubernat, Nicolaie Bălaşa, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu.

Împotrivă au fost Dorina Rusu, Radu Călin Cristea (a votat împotrivă la toate propunerile) şi Alexandru Kocsis (care propusese o somaţie).

Legislaţia invocată în acordarea sancţiunii:

ART. 18
(1) Nu pot fi difuzate în intervalul orar 6,00 - 23,00 producţii care prezintă:
b) scene de sex, limbaj sau comportament trivial, vulgar sau obscen;

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • grasutu de la 10 grasutu de la 10
    E bun titlu :)) nu l-as fi aprobat ca e limbaj vulgar. Sau nu e vorba de placute? :))
  • gusa tu verde gusa tu verde
    hehe...cine a asteptat masina la granita? cine a dat prima stirea cu ue pesede? parca venise papa de la roma asa a fost asteptat la punctul de frontiera. e prea mica amenda. De fapt putea sa le dea si 100 de milioane de euro. Li se rupe; aia nu platesc nimic din 2011. jajaja
  • Laura Croitoru Laura Croitoru
    Eu nu înțeleg sancțiune întrucât președintele țării ne-a explicat,ca la prosti,după dicționarul lui,ca este un mesaj anti.
  • Iulian Iulian
    Normal doar scarbele din CNA sunt slugoii ciumei rosi!

Trimite un comentariu

sus