Skip to main content

Petreanu, despre compromisuri: Cei care se agață de job în orice condiții sunt oameni foarte slabi și lași

 
Petreanu, despre compromisuri: Cei care se agață de job în orice condiții sunt oameni foarte slabi și lași

VIDEO. Cu Vlad Petreanu, despre compromisuri și despre situațiile în care "în meseria asta, poți ajunge să schingiuiești și să schilodești adevărul".

"Mie mi se pare că cei care se agață de un job în orice condiții, inclusiv în condiții de umilință, sau în meseria asta când ajungi să schingiuiești sau să schilodești adevărul, sunt oameni foarte slabi și foarte lași", a spus Petreanu la Interviurile 10 ani de Paginademedia.

"Sunt oameni care nu pot altceva, nu pot face mai mult", a continuat el.

Vlad Petreanu, la Interviurile Paginademedia:

"Există animale care umblă în lesă toată viața și nu știu că e și un alt fel de a trăi. Primesc de mâncare la intervale regulate, sunt scărpinați pe burtă, certați când intră în camera nepotrivită și așa mai departe.

Se gudură când i se spune să gudure, latră când i se spune să latre. Trebuie să fii construit așa. Unii oameni sunt așa, eu nu."

Când ai un patron, are interese. Tu alegi dacă să le respecți în totalitate, parțial sau deloc

Despre compromisuri?

"Cred că la un moment dat fiecare în meseria asta trebuie să decidă nivelul maxim de compromis pe care- l poate face", spune jurnalistul.

"Fiecare dintre noi, inclusiv eu, am făcut anumite compromisuri în meserie. Nivelul diferă. Nu spun că este scuzabil compromisul, explic ce se întâmplă.

Când ai un patron, el are diverse interese. Tu poți să le respecți în totalitate, parțial, foarte puțin sau deloc."

VIDEO. Vlad Petreanu: Cei care se agață de job în orice condiții sunt oameni slabi și lași

La un moment dat, "nu"-urile pe care le poți spune se termină. Tu alegi ce faci în continuare

Vlad Petreanu:

"În funcție de ce faci într-o companie de media și cât de important ești, nivelul de compromis poate fi mai ridicat sau mai scăzut.

În funcție de cât de mult faci pentru compania respectivă cred că ai un anumit număr de „nu”-uri pe care le poți spune. Acesta nu este o cantitate nelimitată.

La un moment dat "nu"-urile acestea se termină. Și atunci trebuie să iei decizia, ce faci în continuare? Începi să spui da sau alegi să pleci."

VIDEO. Vlad Petreanu, despre compromisurile din presă:

Radioul a ajuns o oază. La TV, contează rezultatele de puncte de audiență mai mult decât conținutul programului

Despre diferențele dintre televiziune și radio, cu Vlad Petreanu, realizator al matinalului Europa FM:

"Radioul a rămas o oază, în care oamenii au putut să-și facă în continuare treaba", spune el.

Mai exact:

"Odată este un context care ține de patronat și apoi de măsurarea propriu zisă a audiențelor. La radio e mai mult timp de construcție, în timp ce la televiziune trebuie să reacționezi mult mai repede.

Audiențele la TV vin în fiecare zi și te forțează să iei anumite decizii inclusiv legat de ceea ce face concurența."

Vlad Petreanu:

  • Presiunea pe audiență rămâne și în radio, dar ai mai mult timp de construcție, ceea ce e diferit. La TV construcția de program de televiziune a ajuns să fie la zar. Adică dai până intră.
  • Când ai găsit un format care merge îl ții până când apar primele semne că nu mai funcționează și îl schimbi. În mare și la radio e la fel, că nu ține nimeni pe post programe care nu funcționează, dar intervalul este mult mai mare.
  • În al doilea rând în redacțiile de televiziune comparația se face în fiecare dimineață. Te uiți ce ai făcut tu și ce a făcut audiența. Vezi: noi l-am avut pe cutare care a fost un scandalagiu și uite a făcut șase puncte de rating. Nu contează ce spune, pentru ei contează rezultatele de puncte de audiență mai mult decât conținutul programului.
  • Pe termen lung e un mecanism foarte eficient de a distruge credibilitatea televiziunii pentru că nu o să faci niciodată nimic altceva decât punctele de audiență. La radio ai măcar acest lux că te mai poți concentra și pe program.

Nu le pasă celor din televiziune că își pierd credibilitatea?

  • "E un business. Ți se pare că patronii de televiziuni vor să facă media? Prima condiție ca să fie presa cu adevărat presă e să fie în slujba publicului. Ești jurnalist, ești în slujba publicului și-i oferi informațiile necesare pentru ca aceștia să ia decizii în propriul interes.

Îi oferi publicului informații necesare să ia decizii în propriul interes. Presa nu trebuie să-i spună cu cine să voteze, dar din informațiile pe care i le dai el trebuie să-și tragă concluziile și să decidă singur cu cine trebuie să voteze.

  • Este televiziunea de știri din România în momentul acesta în serviciul publicului? Mulți vor spune că da și mai mulți vor spune că în primul rând este în serviciul patronilor. Dacă interesele patronilor coincid cu interesul publicului atunci ok, foarte bine.
  • Vi se pare că patronii de televiziuni din România sunt cei care vor să apere independența presei, care vor să apere dreptul publicului de a fi corect informat și de a lua decizii în propriul interes fără intervenția politicului?

Asta e o întrebare la care ar trebui să răspundă fiecare dintre cei care mai consumă media.

Vezi interviul integral cu Vlad Petreanu, AICI
 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • Deci zice omul negru pe alb ca facu niste compromisuri si apoi vine sa dea lectii cat de vertical este si le cere si altora. Adica, nu va uitati la mine ca am niste pete de cacao pe haina cand spun altora sa nu va murdariti de cacao. Esenta tristului personaj sta dupa cum se vede in numarul fiecaruia de nu rostite (nu imi este clar daca respectivul si le spunea singur sau reusea sa le spuna si altuia in culmea curajului) si de gradul de inclinare al coloanei fata de patron. Beton, frate :) se naste o noua specie :))

Trimite un comentariu