Skip to main content

FOTO. Serialele Vlad şi Ezel, în oglindă. Cât a respectat Pro TV din licenţa serialului turcesc?

 
FOTO. Serialele Vlad şi Ezel, în oglindă. Cât a respectat Pro TV din licenţa serialului turcesc?

GALERIE FOTO. „Vlad este o copie după serialul turcesc Ezel." "Este Ezel la indigo". "Doar atât se mai poate acum, să copiem de la turci!" Au curs comentariile de genul acesta pe pagina serialului şi în mai toate ştirile publicate pe acest subiect.

Publicitate

De ce această percepţie? Pentru că Vlad este realizat de Pro TV după licenţa serialului turcesc, un fapt pe care postul TV nu l-a scos în evidenţă.

Cât de mult a respectat Pro TV licenţa turcească? Ce a schimbat şi ce a păstrat? Ce este "localizat", din varianta turcească?

Paginademedia.ro a vizionat primul episod Vlad în paralel cu primul episod Ezel (serialul turcesc a rulat pe Kanal D acum mulţi ani).

Răspunsul:

Pro TV a respectat serialul "la virgulă" şi "la cadru". Practic, cele două seriale sunt în oglindă: dialogurile sunt aceleaşi, iar cadrele producţiei româneşti sunt aproape identice cu ale producţiei după care a fost realizată.

Scenariul şi personajele sunt aceleaşi. Care au fost micile adaptări ale licenţei?

"Am lăsat un drum lung în urmă, iar înaintea mea e unul şi mai lung", spune Vlad în primele cadre. La fel Ezel, în filmul turcesc.

Diferă doar numele personajelor: Ezel este, la noi, Vlad. Personajul din tinereţe, în producţia românească, este Adrian. La turci, e Omer.

Leo Cleşte este, la turci, Ali Cleşte. Şi tot aşa. În rest, scenariul este respectat întocmai: mama oarbă, munca la service, jaful de la cazino care îi este înscenat, bătaia luată la poliţie cu sacul de portocale. Şi micile detalii: inelul scăpat pe jos, gestul de a duce mâna prin păr, etc.

Micile diferenţe: la turci, Omer (Ezel din tinereţe) se întorcea din armată, la noi, de pe vapor. Acţiunea este în Grecia şi Bucureşti, respectiv Cipru şi Istanbul. Poza cu prietenii la noi e pe tableta, la ei pe hârtie. Ezel merge cu maşina, Vlad, cu şalupa. În serialul turcesc, mai sunt câteva cadre care nu se regăsesc în Vlad, însă sunt puţine.

Cât a respectat Pro TV din licenţa turcească se poate vedea în galeria foto de mai jos (cu precizarea că, în imaginile în oglindă, replicile din subtitrarea de la varianta turcească sunt aceleaşi cu cele din varianta românească - dar cu numele localizate).

Licenţa pentru Ezel, ţinută "în background"

Pro TV a ţinut mai mult în „background” informaţia despre Vlad licenţă turcească. Iniţial Pro TV anunţa într un comunicat că produce o poveste despre un Monte-Cristo modern. (detalii AICI). Nimic despre faptul că ar fi vorba de o licenţă.

Paginademedia.ro a aflat ulterior că Pro TV a cumpărat de la Eccho Right drepturile pentru a face un remake al serialului turcesc Ezel. (pe larg AICI)

Copie sau nu, serialul a avut audienţe bune. Pro TV a fost lider pe toate segmentele.

GALERIE FOTO. Serialele Vlad şi Ezel, în oglindă

Citeşte şi: AUDIENŢE TV. Câţi români au văzut primul episod din Vlad? Pro TV, cu peste jumătate de milion mai mult decât Antena 1


Toate detaliile despre serialul Vlad, noua producţie Pro TV


Citeşte şi: Pro TV are în producţie un nou serial: Vlad, un „Contele de Monte-Cristo” modern


Anunţat ca "Monte Cristo" de Pro TV, inspirat, de fapt, de turci. Serialul Vlad, un remake după serialul turcesc Ezel

 

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • D D
    Ce ma intereseaza din aceasta stire; ultima propozitie:
    "Copie sau nu, serialul a avut audiențe bune. Pro TV a fost lider pe toate segmentele."

    Si se confirma ca "romanasii" sunt mari amatori de turcisme...
  • Expertul Expertul
    Aceste seriale nu sunt pe gustul meu, dar e penibil ce fac pupatorii cucoanei ion. Vlad e peste fructul obosit la toate capitolele si asta deranjeaza..
  • Madalin Madalin
    am vazut ezel si este super film ,dar cand am vazut chestia asta vlad la pro tv sincer schimb programul este o copie identica pacat doar la copiat suntem buni nu se poate sa fim originali
  • F F
    Ca sa fie clar. Nu am văzut deloc serialul și nu, opiniile despre regie nu se pot face fără sa vezi niște scene. Imaginile de aici arata doar ca scenariul este identic pentru început. Faptul ca ar fi mult prea similar cu originalul nu este de la sine bine sau rau, având în vedere ca vorbim despre niște seriale de televiziune standard, lipsite de inovație.

    Acestea fiind spuse, nu am așteptări de la regizorul acesta. Știu ca nu este vreun mare regizor, dar poate e ok nivelul pentru tipul de serial. Nu pot sa am însă vreo opinie fără sa mă uit. Sunteți penibili aia care zic ca sunt regizorul. :))
  • Expertul Expertul
    @F Eu am vazut o parte din primul episod, dar nu este necesar sa il vezi, e suficient sa te uiti la comparatia facuta de pagina de media si iti dai seama ca regizorul telenovelei Vlad isi bate joc de toti regizorii din Romania care au muncit la filme originale si chiar de regizorul serialului turcesc original, Ezel, pentru ca a copiat cadru cu cadru, nu a adus nicio imbunatatire, nu a abordat-o intr-o maniera originala, chiar mai rau, a copiat prost incadraturile, distorsionand mesajul pe care il transmite imaginea in anumite momente ale dialogului. Aici e marea rusine si vrajeala pe care ne-o vinde ProTV.
  • Thor Thor
    Producătorii din România ar fi trebuit să își dea un minim interes pentru a adapta producția la realitățile românești. Adică omul e condamnat (pentru omor calificat, presupun) în baza articolului 64 lit. a, b și c din Codul Penal?! Chiar îi durea mâna să deschidă legea și să caute la ce articol e prevăzut omorul calificat? Ca să nu spun că procesul din film nu respectă nici pe departe regulile de procedură penală din România (astea sunt deja finețuri, nu mă deranjează).
  • Wilhelm Ciobanu Wilhelm Ciobanu
    @F Jesus, tu esti prietene? Te oftici ca ai regizat prost un serial copiat? Nici macar nu ai fost in stare sa reproduci cadru cu cadru Ezel. Si un papagal o facea mai bine. Dar daca ti-ai luar banu, e bine, sa fie primit.
  • F F
    Ce penibili sunt unii de pe aici. :)) cum sa critici regia unui serial fără sa vezi vreo scena?
  • Andrei Andrei
    SURSA FACEBOOK - Fructul Oprit (asta ca sa fi clar si sa postati comentariul in intregine , moderand doar cand acestea incalca regulile site-ului , nu dupa cum va vine voua).
    postarea din 27.02.2019 , ora 23:00 , comentariile Bianca Alexandra , Ruxandra Ion, Poseidon Dumitru

    Bianca Alexandra : Ce rasturnare de situatie
  • Andrei Andrei
    Pagina de media de ce nu publicati comentariul meu anterior in intregime ? Nu a incarcat regulile site-ului si totusi... Nu invocati spatiu pentru postarea comentariul , deoarece exista pe aceasta pag.comentarii mult mai lungi si fara logica , cu limbaj vulgar ale unor persoane precum mile...
    Daca va referiti la scandalul iscat pe fb de dna Ruxandra Ion cu intrebarea adresata unei doamne care a comentat ca anumite scene medicale prezinta fapre neverosimile , cele mentionate in comentariul anterior le puteti verifica simplu : pag fb Fructul oprit , postarea din 27.02.2019 , ora 23:00 , comentariile Bianca Alexandra , Ruxandra Ion, Poseidon Dumitru etc.
    Na , ca acum aveti si sursa.
    Si opinia personala legat de actori si presupusul nou serial A1 presupun ca nu va e pe plac , ca daca e vorba de limbaj acesta a fost decent (Te pomenesti ca sunteti mari fani Frunctul oprit si comentariul nu e pe "gustul" vostru).
    Rusine !!
  • Wilhelm Ciobanu Wilhelm Ciobanu
    Este o productie realizata pentru a imbogati pe cativa oameni cheie din acest circuit. Cum nu mai e o rusine sa copiezi pe altii si sa pretinzi ca esti original, ProTV ne arata urmatorul nivel de mediocritate in care se indreapta televiziunile din Romania si din cauza carora se degradeaza si societatea. Regie slaba, montaj rusinos, coloana sonora dezastruasa, joc actoricesc slab. Daca studiati cu atentie cadrele in oglinda, veti observa ca nu au fost in stare nici macar sa copieze cum trebuie telenovela turceasca.
  • Copycat Copycat
    de ce te-ai uita la un copycat?
  • dizident dizident
    Probleme cu scenaristii si actorii? In ce vad aici au probleme si cu regizorii si cu operatorii si cu imaginea si cu lumina si cu recuzita si cu decorul. Asa ca e 100% copy/paste.
    Creativ :)
  • Andrei Andrei
    @bing
    Care sezon 3 pt. Fructul oprit ? La ce val de comentarii negative si nemultumiri la adresa episodului de ieri a strans pagina oficiala, slabe sanse. Un nou sezon nu ar face dacat sa lalaiasca serialul (si asa incalcit rau de tot, cu situatii trase de par si fara credibilitate , epuizand mai toate bolile si accidentele).Nici dna Maia nu salveaza serialul de glumele nesarate cu olteni si jocul actoricesc prost al lui Varciu (sa-i spuna careva ca acolo nu e Te cunosc de undeva) sau nelipsita pereche din orice serial made Ruxandra Ion - Cristina si Vlad.

    Bianca Alexandra (facebook) Ce rasturnare de situatie
  • F F
    Se vede ca s-a investit în serialul de la Pro din imaginile publicate. Nu m-am uitat, așa ca nu pot sa am o opinie mai obiectiva, dar România are o problema nu doar cu scenariștii, dar și cu actorii. Cel putini actorii de aici dau bine pe ecran. Nu știu cum le ies replicile, dar este un start.

Trimite un comentariu

sus