Skip to main content

VIDEO. Păcălelile TV continuă la Etno TV. Am sunat să vedem ce se întâmplă: „Hopa! Cât pe ce!"

 
VIDEO. Păcălelile TV continuă la Etno TV. Am sunat să vedem ce se întâmplă: „Hopa! Cât pe ce!"

VIDEO. „Hopa, cât pe ce să fie! Sunați din nou!" Concursurile interactive în care oamenii sunt îndemnați să sune, iar și iar, continuă pe Etno TV. Asta deși CNA i-a atenționat să le scoată, la începutul acestei luni.

Publicitate

De ce? Pentru că, așa cum s-a plâns un telespectator, "Esti rugat sa suni pentru a castiga o suma afisata si cand suni esti taxat si pus sa suni din nou (nu intri in direct)

Duminică, un astfel de concurs se derula în miezul zilei. Întrebarea: "Găsiți marca auto!" Mecanismul: ca de obicei, se lasă impresia că nimeni nu intră în direct (minute bune, nu este niciun telespectator prin telefon). Sunați acum la 1204!

Se oferă și un fel de bonus, de  fapt găselnița pentru care aceste consursuri interactive sunt încadrate la teleshopping: Cumpărați acum la 1204 o sugestie de variantă LOTO

Paginademedia.ro a sunat la 1204. Răspunsul, pe scurt: "Hopa, cât pe ce să fie! Sunați din nou!". Urmat de cele șase numere, adică o "variantă loto".

VIDEO. Păcălelile TV în 2019:

La începutul acestei luni, după o serie de sesizări de la telespectatori, CNA a analizat concursurile. Rezultatul: CNA a somat Etno TV să respecte legislația audiovizualului. Să "intre în legalitate".

Cu alte cuvinte, să nu mai difuzeze emisiunile „interactive” cu suprataxă și premii în bani. Cel puțin nu în această formă.

Citește și: Isterica de la „Vreau să sune telefonul”, din nou pe TV. Tot cu concursuri interactive. La Etno TV. CNA vrea "stop joc"


Istoria concursurilor interactive

Moda concursurilor interactive, care te pune să ghicești soluții facile, dar te arde la buzunar, nu e deloc nouă. În anii 2008 - 2010 a fost o adevărată haiducie pe TV.

Multe posturi adoptaseră acest model de emisiune, inclusiv TVR la un moment dat. 

Valul de emisiuni, despre care Paginademedia.ro a scris, la vremea respectivă, a făcut CNA să dea o decizie în privința acestui tip de emisiuni. La începutul lui 2009 acest tip de emisiuni a fost mutat de CNA după ora 22.00

În 2011, membrii de atunci ai CNA au modificat Codul Audiovizual, legislația secundară pe baza căreia funcționează forul, astfel încât emisiunile interactive mai aveau voie pe TV doar în anumite condiții, prevăzute la art 91. 

După acea dată, apele s-au mai liniștit. Până acum. 

Ce spune legislația CNA

ART. 91 (1) Concursurile interactive pot fi difuzate în cadrul programelor audiovizuale numai dacă sunt îndeplinite cumulativ următoarele condiţii:

a) au drept scop exclusiv fidelizarea, divertismentul sau educarea publicului;

b) sunt inserate numai în programe educative şi de divertisment sau sunt difuzate ca emisiuni-concurs;

c) nu presupun taxă de participare directă sau disimulată, cum ar fi suprataxa percepută de serviciile de telefonie cu valoare adăugată;

d) respectă regulile informării corecte;

e) câştigurile sau premiile sunt atribuite în baza unui regulament adus la cunoştinţa publicului.

VIDEO. Momentul de antologie cu "isterica" de la concursurile interactive, din 2008 sesizat de Paginademedia.ro, "vârful" concursurilor interactive

Citește și:

Articolul din ianuarie 2009, aici

Constatările CNA legate de concursurile interactive, aici

Fenomenul concursurilor interactive în 2008 și 2009, aici

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

  • @geo: Da, telespectatorii care intră în direct să încerce răspunsurile sunt apelanţi pe bune. Cei care dau soluţii greşite (uneori chiar întârziate) sunt probabil neatenţi sau se grăbesc. Iar alţii nu conştientizează dedesubturilor anumitor tipuri de puzzle-uri. Când se caută mărci auto, soluţia este o marcă extrem de obscură şi rară de care probabil n-a auzit mai nimeni. La puzzle-ul în care se cere să aduni toate numerele dintr-o imagine cu operaţii aritmetice, telespectatorii au tendinţa să efectueze operaţiile în loc să adune numerele (arabe şi romane) care se văd în desen. Catch-ul la jocul cu chibriturile e că se pot muta doar acele chibrituri care au cap roşu (unele beţe n-au cap, deci acelea nu sunt considerate chibrituri). Apoi, regulamentul spune clar că apelul nu te introduce automat în direct, ci sistemul îţi atribuie un float random subunitar, iar apelantului căruia i s-a atribuit cel mai mic număr aleatoriu într-o rundă va fi sunat şi conectat în platou. Scrie clar în regulament chestia asta. De aceea nu văd de ce unii consideră jocurile astea o păcăleală. Ceea ce totuşi nu e clar şi e la latitudinea echipei de producţie, dacă există cazuri că se resetează rundele fără să se extragă telespectator sau nu. Nici eu nu am încercat să sun, dar nici nu pot pentru că am doar RDS, iar 1204 nu e accesibil din reţeaua Digi.
  • Nu mi-am incercat niciodata norocul. Apropo, oare cei care intra si dau raspunsuri gresite / corecte sunt pe bune ? Nu de alta dar, de f. multe ori, "solutia" este una foarte usoara numai ca acei "neni" ori acele "tanti" dau raspunsuri de tot rasul.

Trimite un comentariu