Skip to main content

Conducerea TVR dată în judecată. Sindicaliştii acuză lipsă de transparenţă şi nerespectarea drepturilor angajaţilor

 
Conducerea TVR dată în judecată. Sindicaliştii acuză lipsă de transparenţă şi nerespectarea drepturilor angajaţilor

Conducerea TVR, în frunte cu PDG-ul Doina Gradea, a fost dată în judecată de către Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind. Aceştia susţin că motivul principal ar fi nerespectarea drepturilor angajaţilor şi lipsa de transparenţă cu privire la acordarea unor prime, anul trecut.

Publicitate

Reprezentanţii MediaSind din TVR acuză conducerea de „lipsă de transparenţă” cu privire la situaţia primelor acordate angajaţilor în anul 2018, arată un comunicat de presă remis de instituţie.

Sindicaliştii acuză că şefii din TVR păstrează confidenţialitatea asupra beneficiarilor primelor, a cuantumului acestora şi a criteriilor după care au fost acordate.

Acest lucru ar fi dus la încălcarea unei clauze din contractul colectiv de muncă:

„Există o obligaţie în Contractul Colectiv de Muncă,negociată la solicitarea expresă a salariaţilor din SRTv, în sensul publicării pe reţeaua de intranet a numelui salariatului premiat, a sumei acordată cu acest titlu, precum şi a justificării premiului, apreciem că solicitarea noastră este perfect întemeiată”, menţionează sursa citată.

De asemenea „condamnă” atitudinea Preşedintelui-Director General Doina Gradea care ar fi refuzat să prezinte Consiliului de Administraţie situaţia primelor acordate angajaţilor anul trecut.

Pe scurt, câteva lucruri pe care Sindicatul le reproşează conducerii TVR, potrivit comunicatului menţionat mai sus:

„Nerespectarea drepturilor angajaţilor”

„Refuzul Preşedintelui-Director General de a prezenta Consiliului de Administraţie situaţia primelor acordate angajaţilor în anul 2018”

„Se cere urgent clarifica, în respectul legalităţii şi în interesul tuturor părţilor implicate”

„Atragem atenţia că asigurarea transparenţei sistemului de recompensare a angajaţilor este un principiu managerial elementar”

„În cazul în care instanţa va admite şi cuantumul cheltuielilor de judecată, SRJ MediaSind va solicita Consiliului de Administraţie al SRTV şi Curţii de Conturi ca aceste sume să fie recuperate de la persoanele vinovate de acest nou abuz”

MediaSind şi filiala sa din Societatea Română de Televiziune au depus ieri, la Tribunalul Bucureşti o cerere de chemare în judecată a conducerii TVR.

Comunicatul integral, în continuare:

Conducerea TVR acţionată în justiţie pentru nerespectarea drepturilor angajaţilor!

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR, au depus ieri, 18 martie 2019, la Tribunalul Bucureşti, cererea de chemare în judecată a conducerii TVR pentru nerespectarea prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă.

Încă din data de 1 februarie 2019, Filiala MediaSind - TVR a condamnat nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă de către conducerea instituţiei şi a cerut clarificări în legătură cu afirmaţiile Preşedintelui –Director General, Doina Gradea, referitoare la o înţelegere cu sindicatul aşa-zis reprezentativ, SPUSTv, privind eludarea unei clauze contractuale.

Refuzul Preşedintelui-Director General de a prezenta Consiliului de Administraţie situaţia primelor acordate angajaţilor în anul 2018 - refuz susţinut în şedinţa din 30 ianuarie a.c. de majoritatea membrilor C.A. -, reprezintă o formă gravă de încălcare, de către conducerea TVR, a Contractului Colectiv de Muncă, Secţiunea a II-a (Alte drepturi salariale),

Art.108(1):

„Alte venituri sunt: a) premii acordate transparent, pentru activitate de excepţie, din fondul constituit lunar în acest scop în cuantum de 2% din fondul de salarii prevăzut în bugetul de venituri şi cheltuieli aprobat (...). În aceste condiţii se va publica pe reţeaua de intranet numele salariatului premiat, suma acordată cu acest titlu şi justificarea acordării premiului.”

PDG al TVR argumentează nerespectarea prevederilor CCM prin faptul că SPUSTv, şi-ar fi dat acordul pentru comiterea acestei ilegalităţi, admiţând păstrarea confidenţialităţii asupra beneficiarilor primelor, a cuantumului acestora şi a criteriilor după care au fost acordate pentru a evita animozităţile între salariaţi.

Dincolo de absurdul unei astfel de situaţii - care se cere urgent clarifica, în respectul legalităţii şi în interesul tuturor părţilor implicate - atragem atenţia că asigurarea transparenţei sistemului de recompensare a angajaţilor este un principiu managerial elementar, valabil în orice companie: motivarea şi stimularea angajaţilor se pot face doar prin promovarea exemplelor individuale de succes, nu la adăpostul secretomaniei şi lipsei de asumare.

Considerăm regretabil şi de neînţeles gestul majorităţii membrilor CA, în prezenţa observatorului sindicatului aşa-zis reprezentativ prezent la şedinţă, care, în ciuda responsabilităţii cu care sunt învestiţi, au votat, în fapt, împotriva punerii în aplicare a unei prevederi dintr-un document legal, pe care aveau obligaţia să-l cunoască şi datoria să-l respecte.

Considerăm incalificabilă şi periculoasă atitudinea slugarnică a reprezentantului SPUS TV faţă de Preşedintele-Director General, în detrimentul tuturor angajaţilor instituţiei, inclusiv a membrilor de sindicat. De altfel, nu este prima oară când lideri ai acestei organizaţii, în schimbul unor foloase personale, cedează drepturi importante pentru angajaţi, cum ar fi măsurile de protecţie socială, salarii compensatorii în caz de concediere, etc.

Menţionăm că SRJ MediaSind a făcut şi o solicitare de răspuns, în baza Legii nr. 544/2001, privind modul în care s-au acordat respectivele prime, primind un răspuns care viza doar valoarea totală acestora şi anume 352.233 lei brut în anul 2017 şi 327.897 brut în 2018,

Administraţia a refuzat să ofere celelalte informaţii solicitate, deşi prevederile Contractului Colectiv de Muncă îi cereau, în mod explicit, acest lucru.

Pe cale de consecinţă, având în vedere că există o obligaţie în Contractul Colectiv de Muncă,negociată la solicitarea expresă a salariaţilor din SRTv, în sensul publicării pe reţeaua de intranet a numelui salariatului premiat, a sumei acordată cu acest titlu, precum şi a justificării premiului, apreciem că solicitarea noastră este perfect întemeiată.

Faţă de toate argumentele prezentate mai sus, SRJ MediaSind a solicitat Instanţei de judecată admiterea cererii de chemare în judecată şi, pe cale de consecinţă, obligarea Pârâtei la publicarea pe reţeaua intranet a numelui salariaţilor preamiaţi în anii 2017 şi 2018, a sumelor acordate cu acest titlu, precum şi a justificării acordării premiilor, conform art. 108 alin. (1) lit. a) din Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2017 înregistrat sub nr. 512/29.12.2016 la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti şi Contractul Colectiv de Muncă din SRTv 2018 – 2019 înregistrat sub nr. 204/23.05.2018 la Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti.

În cazul în care instanţa va admite şi cuantumul cheltuielilor de judecată, SRJ MediaSind va solicita Consiliului de Administraţie al SRTV şi Curţii de Conturi ca aceste sume să fie recuperate de la persoanele vinovate de acest nou abuz.

Departament Comunicare SRJ MediaSind.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus