
FRUCTUL OPRIT, MĂRUL DISCORDIEI. Antena Group, acționată în judecată de două scriitoare din Turcia.
Este vorba despre scenaristele Aycan Ece Yoren și Melek Gencoglu care au lucrat împreună, în 2008, la scenariul telenovelei „Aşk-ı Memnu'” („Iubire ascunsă”), inspirată din aceeași carte după care s-a făcut și serialul „Fructul oprit”, scrie Wowbiz.ro.
La Tribunalul București a fost înregistrat pe 30 ianuarie un un dosar având ca obiect „ordonanță președințială”, ceea ce presupune că reclamanții solicită o soluție urgentă asupra unei situații care le poate aduce prejudicii și care în general precede acțiunea care are ca scop punerea în acord cu legea în vigoare, mai menționează sursa citată.
Materia procesului este „Proprietate intelectuală”, însă nu sunt menționate alte detalii despre motivele acțiunii în judecată pe Portalul Instanțelor de Judecată, pe care sunt publicate informațiile despre toate procesele.
În plus, pentru că este o procedură de urgență, primul termen de judecată pentru acest proces a fost stabilit pentru 27 martie.
Antena 1: “Fructul Oprit” este produs integral în România pentru Antena TV Group de către o casă de producţie externã
Paginademedia.ro a solicitat un punct de vedere reprezentanților Antena Group pe acest subiect.
Reprezentanții companiei au declarat pentru Paginademedia.ro:
„Am luat cunoştinţã despre acţiunea în instanţã deschisã de cãtre Aycan Ece Yoren și Melek Gencoglu, potrivit cãrora ar fi fost încãlcat dreptul la proprietatea intelectualã asupra scenariilor ale cãror autoare sunt reclamantele.
Aşa cum am precizat, la lansarea serialului “Fructul Oprit” în România, scenariul primului sezon are la bazã romanul turcesc „Aşk-ı Memnu”, dupã care s-au fãcut mai multe ecranizãri de-a lungul timpului.
Serialul “Fructul Oprit” este produs integral în România pentru Antena TV Group S.A. de cãtre o casã de producţie externã, compania noastrã având calitatea de radio-difuzor.”
CONTEXT. Antena 1 anunța în toamna lui 2017 serialul „Fructul Oprit”, produs de Ruxandra Ion și prezentat drept „o adaptare liberă după un roman turcesc”, după cum Paginademedia.ro relata AICI.
„Ne-am inspirat dintr-un roman turcesc, după care s-au făcut două adaptări, iar cea mai recentă ecranizare a atins audiențe record.
Încercăm să recreem povestea de dragoste absolut extraordinară și sperăm ca îi va ține pe telespectatori cu sufletul la gură.
Filmările nu se desfășoară într-un studio de televiziune, așa cum se obișnuiește, ci în locuințe reale din România.”, spunea atunci Radu Grigore, care s-a ocupat împreună cu Simona Macovei de scenariul producției."
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
Comentarii
Nu am urmărit ca sa știu cât de mult seamănă cele doua producții, dar mai bine cumperi niște drepturi decât sa ajungi la situații din astea. Totuși, am o curiozitate. Cate producții romanești s-au făcut după cărți turcești? Ca dacă raspunsul este zero, treaba devine și mai suspecta. Cum de nu au ales o carte neadaptata pentru televiziune?