Skip to main content

Polemică Tolo-Recorder. Ajuţi sau nu ajuţi DNA? Schimb de replici după ce Recorder a furnizat DNA documente din Dumnezeul achiziţiilor

 
Foto | Recorder - Dumnezeul achiziţiilor
Foto | Recorder - Dumnezeul achiziţiilor

Ajuţi sau nu ajuţi, ca jurnalist, procurorii sau autoriţăţile penale cu documente obţinute în urma unei investigaţii jurnalistice? Acest subiect a iscat o discuţie în contradictoriu între Cătălin Tolontan, coordonator editorial al ziarului Libertatea, şi publicaţia Recorder.

Publicitate

De unde a pornit?

Totul vine în contextul în care reporterii de la Recorder au anunţat într-un material că DNA s-a autosesizat după reportajul Dumnezeul achiziţiilor - preotul cu 130 de contracte. În acelaşi articol, jurnaliştii Recorder precizau că au predat autorităţilor documentele care au stat la baza anchetei jurnalistice.

Cătălin Tolontan a reacţionat. Tolo consideră că jurnaliştii nu ar trebui să pună la dispoziţia procurorilor documentele obţinute în urma documentării jurnalistice:

„Ca să rămână o putere independentă, presa trebuie să-şi respecte normele. Printre aceste reguli se numără şi faptul că atunci când un om vorbeşte cu jurnaliştii, el nu vorbeşte cu poliţia, cu procurorii sau cu serviciile secrete.”

Pe de altă parte, reporterii de la Recorder susţin că documentele pe care le-au pus la dispoziţia procurorilor DNA sunt strict cele publicate în cadrul documentarului video „Dumnezeul achiziţiilor”:

„Am considerat că din moment ce le-am menţionat în material, nu încălcăm nicio regulă jurnalistică dacă le punem la dispoziţia organelor de anchetă”, au replicat ei

Tolontan îşi motivează afirmaţia şi argumentează în felul următor:

„Fie că vin de la surse private sau din surse publice, ele sunt rodul muncii presei. Şi sunt dedicate publicului, nu procurorilor. Nu suntem ajutori de procurori sau poliţişti judiciari.

Jurnaliştii nu pot apărea drept parteneri ai Parchetului, ai Guvernului, ai statului, după cum nu pot apărea drept parteneri ai celor acuzaţi de stat.”

Recorder se apără, iar în răspunsul dat managerului de la Libertatea afirmă că:

„Te asigurăm că suntem foarte atenţi la respectarea regulilor elementare ale acestei meserii: nu ne divulgăm niciodată sursele (în cazul acestui material nici n-am fi avut cum pentru că el a pornit de la nişte informaţii accesibile oricui) şi nu amestecăm meseria de jurnalist cu cea de procuror sau cu oricare alta.”

În final, Cătălin Tolontan a conchis: „Să fim de acord că, în această chestiune, nu suntem de acord.”

Citeşte şi:

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • johhny bravo johhny bravo
    Tolontan, acest cavaler al dreptatii cu sabia lui in flacari. Daca descoperi o incalcare a legii, de ce sa nu dai documentele mai departe? Care e ideea, ca eu n-o inteleg? Arati publicului ca Gigi Berlogea e corupt si o lasi asa? Sau a gasit si el o ocazie sa se bage-n seama?
  • Cristi C. Cristi C.
    In afara surselor, care nu trebuie dezvaluite, de ce sa nu ajute jurnalistii o investigatie a procurorilor? De ce mai e presa putere in stat atunci? Rolul separarii puterilor nu este tocmai pentru a se putea controla reciproc?

    Poate Tolo 'radiatie' face o pauza si citeste "THE ROLE OF THE MEDIA AND INVESTIGATIVE JOURNALISM IN COMBATING CORRUPTION" facut de OECD in 2018 si revine cu o parere mai la obiect.

    Sa punem aici primul paragraf care se incheie fix cu "law enforcement"

    The media and investigative journalism play a crucial role in bringing allegations of corruption to light and fighting against impunity. International consortiums of investigative journalists are an example of an international cooperation that leads to tangible results in bringing financial and economic crime to the attention of the public and law enforcement authorities.

    https://www.oecd.org/corruption/anti-bribery/The-role-of-media-and-investigative-journalism-in-combating-corruption.pdf

Trimite un comentariu

sus