Skip to main content

CAZ REVOLTĂTOR. Angajată Radio România ridicată de DIICOT şi forţată să declare că a dat presei date despre deplăsările scumpe ale directorului! Informaţii publice

 
Gabriela Scraba - FOTO: Bucureşti FM/Alexandru Dolea
Gabriela Scraba - FOTO: Bucureşti FM/Alexandru Dolea

Caz revoltător dezvăluit de ziarul Libertatea. O angajată Radio România (şi nu orice angajată, ci redactor-şef la redacţia muzicală) a fost ridicată noaptea de DIICOT şi învinuită că a trimis informaţii presei, mai exact lui Cătălin Tolontan, scrie Libertatea.

Publicitate

Se întâmpla acum doi ani, după ce Tolontan a scris despre deplasările preşedintelui de atunci al Radioului, Ovidiu Miculescu. Multe deplasări. Şi scumpe, la clasa business.

Gabriela Scraba, la vremea respectivă redactor-şef la redacţia muzicală, a fost bănuită că a trimis informaţiile. Noaptea, a fost luată de acasă (unde locuia alături de fiica ei, o persoană cu dizabilităţi). A fost interogată - în lipsa unui avocat - şi forţată să recunoască faptul că ea a trimis în octombrie 2016, de pe un email anonim, mai multe informaţii care vizau deplasările internaţionale ale preşedintelui Ovidiu Miculescu, către Gazeta Sporturilor şi Tolo.ro.

A recunoscut pentru a-şi apăra colegii. A recunoscut şi a ajuns la un acord cu procurorii - a acceptat pedeapsa - 1 an şi 3 luni de închisoare. A recunoscut după ce procurorii au jucat cartea fiicei ei cu probleme: un proces ar pune-o în situaţia de a nu putea avea grijă de ea.

Vorbim de procurorii DIICOT, adică Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism! DIICOT, care a "răspuns" la sesizarea şefului Radioului.

Judecătorii au sesizat absurdul şi au respins cazul. Verdictul, e clar: sunt informaţii publice! După aproape doi ani, Gabriela Scraba a câştigat. Aproape doi ani în care a tăcut, de teamă.

Povestea incredibilă, relatată de Libertatea.ro, în două părţi, ieri şi azi:

Pontul:

Cătălin Tolontan primeşte, de la un mail anonim, informaţii legate de Ovidiu Miculescu, şeful Radioului.

Pontul anomim s-a confirmat şi a ieşit la iveală faptul că fostul şef la Radio România efectua deplăsări de peste 110.000 de euro pe care le deconta din bani publici.

„Preşedintele zboară exclusiv la business class. Decontează bilete de 900 de euro până în Turcia, Cehia şi Polonia şi de peste 5.000 de euro în Japonia. Poposeşte de două ori în China, de două ori în SUA, plus Australia, Myanmar, Cuba, Canada, India, Brazilia, Norvegia şi Malaezia”.

În momentul în care informaţiile anonime s-au confirmat, Miculescu a intrat pe fir şi a vrut să afle cine a divulgat respectivele informaţii.

A dat un ordin internă prin care respectivele date deveneau secrete. Apoi a început să pună presiune asupra propriilor angajaţi pentru a-i determina să recunoască cine a fost „anonimul”.

„Miculescu hăituia oameni aiurea! Unul dintre băieţii de la IT era suspectat şi fusese deja mutat la poartă! Atunci m-am dus la Mariana Milan, şefa Serviciului Juridic şi omul lui Miculescu”, a spus Gabriela Scraba, citată de Libertatea.

Redactorul muzical a recunoscut că a trimis informaţiile către Gazetă, pentru a-şi apăra colegii, notează aceeaşi sursă.

Preşedintelui Ovidiu Miculescu a făcut plângere la DIICOT, iar doi procurori o pun sub acuzare pe cea care „divulgase informaţii secrete”. Cele două capete de acuzare erau:

„Transfer neautorizat de date”

Divulgare de informaţii secrete”, notează sursa citată.

Apoi, o echipă de la DIICOT a descins la casa Gabrielei Scraba. Au săltat-o împreună cu „laptopul personal şi un stick, pe care ofiţerii le-au sigilat”, scrie Libertatea.

Redactorul muzical locuia cu fiica sa în vârstă de 26 de ani, bolnavă de autism. Pe acest context vulnerabil au mizat şi procurorii care s-au ocupat de caz.

„DIICOT speculează teama femeii – o continuare a procesului ar fi însemnat că nu-şi putea întreţine fata cu dizabilităţi.Procurorul Robert Fleckhammer nu ezită să scrie negru pe alb că femeia acceptă pedeapsa de 1 an şi 3 luni de închisoare cu amânarea executării, în condiţiile în care realizează că, altfel, viaţa ei ar fi distrusă”, scrie în continuare cotidianul.

Presată de context, Gabriela Scraba a semnat înţelegerea: „Aş fi semnat orice”, spune ea.

Un judecător a citit dosarul şi „a sesizat absurdul acuzării” pentru că „oarte rar se întâmplă ca judecătorii să refuze acordul de înţelegere dintre procurori şi cei acuzaţi”, a explicat Andra Ghilenschi, avocata angajatei de la Radio România.

Judecătoarea Lucreţia Postelnicu a retrimis dosarul la DIICOT şi a în motivare a scris că „o notă internă prin care şeful Radioului public, Ovidiu Miculescu, secretizează informaţii publice nu poate fi mai puternică decât legea informaţiilor publice”.

Cazul a ajuns apoi la Curtea de Apel Bucureşti, după un apel al DIICOT. Completul a respins apelul, iar sentinţa a devenit definitivă. În ianuarie 2019 cazul a fost clasat, iar Gabriela Scraba a fost declarată nevinovată.

„Trecuseră doi ani şi jumătate de când Ovidiu Miculescu se enervase pentru că pe tolo.ro apăruseră publicate deplasările sale la business class cu avionul, asta în condiţiile în care şeful BBC zboară cu low cost, când destinaţiile o permit.

Au fost doi ani în care următorii procurori şi judecători au criminalizat transmiterea către public a informaţiilor de interes public”, notează în final Libertatea.

Cele două articole din Libertatea:






Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • geo geo
    Acestea sunt - din pacate - organele de cercetare penala din tara noastra.
    Sa va mai spun cazuri de persoane suspectate de deturnare de fonduri ridicate pe sus de la locul de munca - mass-media filma la poarta - care au primit 30 de zile arest, dupa care au fost eliberate, din lipsa de probe. Cu alte cuvinte procurorul de caz nu a fost in stare sa demonstreze ca omul se face vinovat de ceva. Si au trecut vreo 4 ani de atunci si omul nostru suspectat nu a mai fost chemat sa dea cu subsemnatul. Insa a ramas cu trauma pe viata.

Trimite un comentariu

sus