Skip to main content

VIDEO. Fără acreditare. Ionela Arcanu, respinsă la Ministerul Justiției, cere ajutorul CNA. Ce a decis forul?

 
VIDEO. Fără acreditare. Ionela Arcanu, respinsă la Ministerul Justiției, cere ajutorul CNA. Ce a decis forul?

VIDEO. Acreditare respinsă la Ministerul Justiției, ajutor cerut la CNA. Ionela Arcanu, jurnalista Realitatea TV a cărei acreditare a fost respinsă de Ministerul Justiției (ca și a lui Ovidiu Oanță, de la Pro TV), a cerut ajutorul CNA.

Publicitate

S-a prezentat în fața forului și a expus problema. Consiliul Național al Audiovizualului a discutat o oră cazul (ce au spus membrii forului, pe larg, mai jos).

Ce a decis CNA?

Că va trimite Ministerului Justiției o adresă prin care cere lămuriri pentru decizia instituției de a respinge prelungirea acreditării jurnalistei Ionela Arcanu de la Realitatea TV. 

Cum a ajuns subiectul și pe masa CNA?

Realitatea TV și jurnalista Ionela Arcanu au trimis către CNA o scrisoare prin care cer sprijinul forul audiovizual. Solicitarea vine după modelul Antenei 3 care a cerut ajutorul CNA întrucât jurnaliștii de teren sunt agresați în timpul transmisiunilor live, după cum Paginademedia.ro a relatat AICI. Ca urmare a solicitării Antenei 3, CNA a considerat că agresiunile asupra jurnaliștilor de peste tot din România au devenit tot mai răspândite, așa că a decis să adreseze o scrisoare Jandarmeriei prin care să sublinieze nevoia de protecție a jurnaliștilor. 

VIDEOIonela Arcanu explică într-un interviu Paginademedia.ro cum a ajuns la CNA: 

"Din câte știu, nici Ovidiu Oanță nu și-a primit acreditarea"

Jurnalista Ionela Arcanu, de șapte ani acreditată la Minsterul Justiției, a fost și în fața CNA pentru a-și prezenta cauza. A povestit cum Ministerul Justiției i-a transmis că i-a respins acreditarea fără alte explicații. 
 
„Nu ni s-a explicat, nici mie, nici colegului meu de la Pro TV, de ce sau în ce fel am împiedicat activitatea instituției. Ulterior am aflat din presă dintr-un răspuns dat de Ministrul Justiției către HotNews și Știri pe Surse, că nu am respectat regulile. Asta este tot. Nu există o listă de reguli pe care noi să o știm.
 
Însă ce știu este că de-a lungul activității mele la Ministerul Justiției nu am fost un reporter care a adresat întrebări foarte „plăcute” celor care au reprezentat această instituție. Ministrul Justiției Tudorel Toader nu s-a sfiit să-mi arate faptul că nu suportă ideea de a-i adresa întrebări, fie prin a nu-mi răsounde la întrebări, fie prin a-mi întoarce spatele.”
 
Totodată, întrebată de Radu Herjeu, membru CNA, dacă Realitatea TV are vreun alt reporter acreditat la Ministerul Justiției, Ionela Arcanu a explicat că mai există un jurnalist acreditat. 
 
„În orice redacție este un reporter principal și unul secundar acreditat pe un anumit domeniu. Eu eram reporterul principal și am un coleg secundar care este acreditat, Călin Cociș”, i-a răspuns jurnalista. 
 
Cristina Pocora, membru CNA, a intervenit spunând: 

„Am avut o discuție, acum două săptămâni, și majoritatea din Consiliu a decis că este necesară o reacție, atunci când o altă televiziune de știri, Antena 3 a venit să aducă în discuție. Îi felicit că au făcut acest pas. Asta înseamnă că suntem pe drumul cel bun și că am greșit eu când am solicitat ca jurnaliștii să fie protejați de jandarmerie.

Eu atunci voiam să completăm aceas adresă că jurnaliștii trebuie protejați indiferent de cine este agresorul, fie că este o persoană fizică sau o autoritate a statului român, o instituție.

Acum avem Ministrul Justiției care împiedică jurnaliștii trebuie să-și facă treaba. Din punctul meu de vedere trebuie să aplicăm aceeași unitate de măsură și să adresăm o invitație domnului Ministru al Justiției să respecte libertatea presei și a patra putere în stat și măcar, dacă mai are astfel de gesturi, să le argumenteze.” 

"Nu știu dacă cele două cazuri se compară, Antena 3 și dumneavoastră"

Radu Călin Cristea, membru CNA: 

„Nu știu dacă cele două cazuri se compară, Antena 3 și dumneavoastră. (...) Pe domnul Toader, așa cum îl cunoaștem, - poate că percepția mea este greșită, subiectivă - nu pare un tip din categoria durilor agresivi, care au reacții necontrolată. Mi se pare mai degrabă un moldovean molcom, care până se hotărăște să ia o decizie poți să ieși la pensie.

Întrebarea mea este următoarea: m-am uitat pe internet puțin mai devreme despre cazul dumneavoastră, iar pe cele cinci pagini de internet care mi-au curs prin fața ochilor, nu există nicio explicație cât decât detaliată convingătoare pentru mine, legată de motivele pentru care vi s-a retras acreditarea.

Domnul Ministru invocă încălcarea unor reguli de conduită. Din experiența mea jurnalistică, poate fi vorba de un comportament (acesta este un scenariu), care din punctul de vedere al domnului Ministru este socotit a fi inadecvat. Și în acest inadecvat intră multe lucruri. Poate fi vorba și despre faptul că dumneavoastră, fiind acreditată pe Justiție, vă faceți treaba ca un jurnaliști, trageți sfori, căutați surse, căutați informații și așa mai departe.

Poate că ar fi putut fi, cu o anumită să-i spunem incomoditate pe care i-ați creat-o, și din această perepectivă. Dar eu nu pot să judec acest caz cu mintea limpede și cu conștiința încălcată decât după ce aflu care a fost exact motivul sau motivele pentru care vi s-a retras acreditarea. În cazul colegilor de la Antena 3, acolo știam că era vorba de înjurături, de scuipaturi, de îmbrânceli.”

Jurnalista Ionela Arcanu a catalogat ulterior gestul ministerului Justiției drept un act de cenzură. 

„Atâta timp cât ați început prin a ne spune că un coleg al dumneavoastră este în continuare acreditat acolo, iar telespectatorii postului dumneavoastră au acces la informații de la Minister prin intermediul colegului dumneavoastră, este greu să vorbiți despre cenzură”, i-a replicat RaduHerjeu, membru CNA.  

Dorina Rusu, membru CNA: 

Domnul Cristea spunea că nu știe pe ce să judece. Cred că trebuie să judece pe legislația audiovizuală și pe normele europene privind libertatea de exprimare. Eu cred că un ministru, oricare ar fi el, nu poate să condiționeze o redacție pe cine să trimită ca să-i pună întrebări.

Nu-i convină unul care pune întrebări incomode, care în timpul unei conferințe de presă sau a unei declarații îl întrerupe ca să pună o întrebare, nu face altceva, nu vorbește măscări, nu împiedică activitatea ministerului, doar pune întrebări, ceea ce trebuie să facă un jurnalist.
Domnul ministru nu a putut să invoce nimic. Atunci cum să pună dânsul condiții pe cine să pună un post sau altul reporter la minister. (...) Nu vorbersc despre cenzură, ci despre faptul că aceasta este o piedică în calea libertății de exprimare.

"Nu am ridicat niciodată o acreditare, deși erau și jurnaliști cu care mă înțelegeam mai puțin"

Răsvan Popescu, membru CNA: 

„Eu am fost în situația de a conduce departamentul de relații cu presa de la Guvern și de la Președinție și nu am făcut niciodată așa ceva. Nu am ridicat niciodată o acreditare, deși erau și jurnaliști cu care mă înțelegeam mai puțin.

Dincolo de asta, este bine să înțelegeți și dumneavoastră că pârghiile noastre în situații de genul acesta sunt foarte reduse. Nu e un caz comparabil cu situația în care am scris Jandarmeriei. Pe de altă parte eu înțeleg că și domnul Ministru este sub o anumită presiune. Cred că decizia aceasta a luat o pe fondul respectiv și spre să revină asupra ei. Voi susține o eventuală scrisoare.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„Este un semnal important pe care putem să-l dăm. Ok, este competiție electorală, că se înjură puterea cu opoziția, că pe scena politică auzim tot felul de năstrușnicii, dar haideți să dăm noi semnalul că există limite.

Nu putem să ne întoarcem la vremurile când m-ai supărat, m-ai enervat, nu-mi conving părerile tale, ia lasă că nu-ți mai dau eu acreditarea și nici nu-ți explic de ce, iar dacă vrea cineva să știe, să mă întrebe. E un comportament nefiresc și vedem cum clasa politică sau un politician pune o barieră cetățenilor spre a afla lucruri pe un domeniu foarte sensibil. Vă invit să dăm un semnal ferm și serios. Să dăm o scrisoare în care să-i solicităm Ministrului să respecte legislația.” 

Radu Herjeu, membru CNA, care a susținut la rândul său trimiterea către Minister a unei adrese prin care să se ceară lămuriri, a spus:

„Eu nu o să votez niciodată o scrisoare în care îl acuz pe Ministrul Justiției de încălcarea legii. Mi se pare ușor hilar. Hai să ne vedem puțin și limitele. Din păcate faceți exact ce a făcut reporterița respectivă, vreți să transformați o problemă care putea să fie de interes public și care ar fisuscitat poate discuții importante pe această temă, într-o chestie politică.

Nu puteți să spuneți că prin neprimirea unui jurnalist cetățenii nu mai sunt informați. Jurnalista chiar a spus că Realitatea mai are un reprezentant acolo. (...) Din păcate, din dorința asta de a politiza totul, pierdeți sprijinul unor oameni cum sunt eu, care ca fost jurnalist evident că nu pot să privesc cu înțelegere refuzul unui demnitar din considerente care nu țin de buna desfășurare a activității biroului de presă, ci țin și de raporturi persoanle și de modul în care domișoara,, cu toată simpatia, s-a comportat în unele momente. Eu nu m-aș fi comportat niciodată așa într-o conferință de presă.

Pe de altă parte, nu pot fi de acord cu această sensibilitate a Ministrului Toader, pe care, încă o dată, eu am bunul simț să-mi văd lungul nasului și să nu o consider o încălcare a legii, ci este pur și simplu o sensibilitate a unui demnitar care s-a săturat probabil, la un moment dat, să fie tracasat în conferințele de presă. Stilul domniei sale fiind total diferit de al lui Băsescu, de exemplu. Pe de altă parte, este un demnitar al statului și din punctul meu de vedere, de fost om de televiziune, trebuie să aibă mai puține sensibilități de genul ăsta.”

Decizia:

Propunerea de a trimite o scrisoare a venit din partea Monicăi Gubernat și a fost votată de Radu Călin Cristea, Răsvan Popescu, Radu Herjeu, Gabriel Tufeanu, Nicolaie Bălașa, Monica Gubernat, Ramona Sorescu și Orsolya Borsos. 

Ceilalți trei membri, Dorina Rusu, Cristina Pocora și Alexandru Kocsis, au propus o altă variantă, aceea de a cere direct ministerului să îi redea acreditarea jurnalistei Ionela Arcanu. 

Scrisoarea urmează să fie prezentată membrilor în ședința de joi, 4 aprilie, și trimisă după ce va trece de votul consiliului (cel puțin șase voturi pentru). 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Acreditare LA Ministerul Justiției. Acreditare PE înseamnă că e deasupra, undeva.
    Nu vă „sună” eronat PE ăla?!
  • Vreau să îmi indice cineva un singur reportaj ca lumea făcut de dna Arcanu. Sau vreo dezvăluire, ceva. La fel și în cazul dlui Oanță. În afară de întrebări hărțuitoare redundante nu am remarcat nimic la cei doi.
  • Vai, dar ce avem aici? "jurnalista" *** a fost lasata fara obiectul muncii? Mi se pare corect ce a facut Tudorel. Sa ne amintim ce tipa si il intrerupea pe ministru cand a avut conferinta de presa in legatura cu demiterea lui Nefertiti, ***.
    Prietena noastra are ceva cu bunul-simt. Nu poti sa *** cum te pune Strategu' lu' peste doar ca te cheama Arcanu.

Trimite un comentariu