Skip to main content

CNA, scrisoare către Jandarmerie: aveţi grijă de jurnalişti

 
Sursa: Epoch Times România
Sursa: Epoch Times România

Antena 3 s-a plâns, CNA s-a executat. A trimis o scrisoare la Jandarmerie.

Publicitate

„Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat act de înmulţirea cazurilor de agresare şi/sau împiedicare a activităţii jurnaliştilor aflaţi pe teren în interes de serviciu. (...) membrii Consiliului vă solicită să asiguraţi condiţiile pentru ca jurnaliştii sa-şi poată desfăşura activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare.”

Astfel sună, pe scurt, scrisoare pe care CNA a decis să o trimită Jandarmeriei. Decizia vine după ce Antena 3 s-a plâns la CNA că jurnaliştii postului sunt deranjaţi în timpul transmisiunilor live de diverşi protestatari care le intră în cadru şi adresează injurii. Cazul a fost discutat pe larg joi, împărţind forul în două tabere, după cum Paginademedia a relatat AICI.

Astăzi, înainte de vot, punctele adverse au revenit. De o parte au fost Dorina Rusu şi Alexandru Kocsis care au considerat că o astfel de scrisoare nu este necesară, iar Jandarmeria trebuie să-şi facă oricum treaba.

„Nu mi se pare normal să fim de partea unui de un post de televiziune împotriva protestatarilor. E ca şi cum am asmuţi Jandarmeria pe protestatari”, a remarcat Dorina Rusu, membru CNA.

„Eu le-aş răspunde celor de la Antena 3 astfel: Vă rugăm să vă adresaţi Jandarmeriei. Nu să ne adresăm noi jandarmeriei”, a spus Alexandru Kocsis.

De cealaltă parte, majoritatea membrilor a fost de părere că e nevoie de o astfel de reacţie în condiţiile în care faptele de agresiune asupra jurnaliştilor s-au înmulţit.

Scrisoarea a fost aprobată de şase membri, din cei opt prezenţi. Dorina Rusu şi Alexandru Kocsisi au fost „împotrivă”, în timp ce „pentru” au votat Monica Gubernat, Orsolya Borsos, Ramona Sorescu, Nicolaie Bălaşa, Radu Herjeu şi Răsvan Popescu. De la şedinţa de astăzi au lipsit Radu Călin Cristea, Gabriel Tufeanu şi Cristina Pocora (în prima parte a şedinţei).

Dorina Rusu, membru CNA:

Mie nu mi se pare normal să facem gestul acesta. Mi se pare normal să apărăm libertatea presei, dar să nu o facem la solicitarea unui post de televiziune. S-ar putea ca unii dintre jurnalişti să se plângă că pe 10 august tocmai Jandarmeria a fost cea care a acţionat împotriva lor.

Noi trebuie să ne transformăm într-un punct neutru şi dacă este să dăm un comunicat cu privire la apărarea jurnaliştilor şi la libertatea presei atunci trebuie să-i apere pe toţi.

Nu mi se pare normal să fim de partea unui de un post de televiziune împotriva protestatarilor. E ca şi cum am asmuţi Jandarmeria pe protestatari.

Cred totuşi că atitudinea protestatarilor faţă de anumite posturi de televiziune este cauzată de felul în care aceste posturi relatează ceea ce se întâmplă la proteste, felul în care aceste posturi au vorbit despre protestatari.

Putem de exemplu să dăm un comunicat de Ziua Presei, pe 3 mai, atunci ar trebui să vorbim despre libertatea presei şi despre cum suntem noi preocupaţi de asta.

Monica Gubernat, vicepreşedinte interimar CNA:

În primul rând, această solicitare este pentru protejarea tuturor jurnaliştilor împotriva actelor de violenţă care se văd cu ochiul liber pentru că sunt transmise şi pe Facebook şi online şi pe toate canalele media.

A spune că CNA este împotriva protestatarilor cred că este puţin exagerat, pentru că noi suntem doar împotriva violenţei şi aici vrem să atragem atenţia cu această adresă. Din păcate, Doamna Rusu, constat că găsiţi scuze pentru aceste violenţe, ceea ce nu cred că este în regulă. Găsiţi normal ca oamenii să se comporte ca în Vestul Sălbatic şi să meargă să-şi facă dreptate singuri. Găsiţi scuze şi validaţi violenţa.

Dorina Rusu:

Nu fac asta. Am spus că sunt împotriva oricărui fel de violenţă. Nu sunt de acord să ne solidarizăm doar cu un post de televiziune.

Alexandru Kocsis, membru CNA:

Nu sunt neapărat împotriva a aceea ce se solicită în acest text, dar nu înţeleg de ce trebuie să facă CNA această solicitare. Vreau să ştiu dacă s-a sesizat cineva în acest sens din partea reprezentanţilor jurnaliştilor.

Noi nu suntem reprezentanţii jurnaliştilor, nici ai radiodifuzorilor, noi suntem reprezentanţi ai publicului. Există Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din România. Există Asociaţia Jurnaliştilor din România. Au făcut asemenea sesizări? Dacă era o problemă în acest sens, cred că de acolo trebuia să vină o solicitare în genul acesta şi nicidecum din partea Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Ramona Sorescu, membru CNA:

E vorba despre simplul fapt că trebuie să sesizăm un fenomen. Nu este vorba că luăm parte a cuiva sau a altcuiva. Sesizăm pur şi simplu un fenomen care se întâmplă, indiferent de ce parte a baricadei te afli. Am văzut pe Facebook campanii pornite împotriva televiziunilor.

Nu cotează care e televiziunea respectivă şi nu contează care sunt jurnaliştii. Pur şi simplu noi sesizăm un fenomen. E o chestie foarte reală, nu înţeleg de ce trebuie să ne certăm atât şi să politizăm chestia aceasta. Ceea ce facem noi nu trebuie să fie politizat. Noi trebuie să fim corecţi şi să sesizăm acest fapt şi punct. Dacă vreţi, putem să ne întâlnim cu jurnaliştii şi să facem o statistică cu chestia asta.

Alexandru Kocsis:

Doamna Sorescu a făcut referire la campaniile violente duse pe Facebook împotriva jurnaliştilor. Şi ce facem acum, punem jandarmii pe Facebook?

Ramona Sorescu:

Avem o solicitare din partea unui radiodifuzor. Nu contează care este el. Ceilalţi radiodifuzori poate că nu au ştiut că pot face lucrul acesta, să ne ceară sprijinul într-o situaţie de genul acesta.

Alexandru Kocsis:

Eu le-aş răspunde celor de la Antena 3 astfel: Vă rugăm să vă adresaţi Jandarmeriei. Nu să ne adresăm noi jandarmeriei.

Ramona Sorescu:

Dacă s-ar fi întâmplat chestia asta în Turcia, ce atitudine am fi avut? Trebuie să ajungem într-o situaţie ca în Turcia ca să putem avea o atitudine?

Alexandru Kocsis:

Nu am spus că este ceva greşit, ci că nu este de competenţa CNA şi nu ar trebui să ne băgăm noi într-un astfel de subiect. Această temă a politizării CNA-ului este tocmai pentru că ne băgăm în anumite subiecte care nu ne aparţin, din punctul meu de vedere.

Ramona Sorescu:

Deci televiziunile n-ar trebui şi nu sunt politizate. CNA-ul nu ar trebui şi nu este politizat. Atitudinea pe care o luăm noi în speţa asta nu are nicio legătură cu politica. E pur şi simplu un răspuns al unei solicitări care ţine până la urmă de umanitate. Nu e vorba de altceva. Este vorba de sprijinii jurnaliştii. Asociaţia Jurnaliştilor şi tot ce aduceţi voi în faţă aici nu există, fraţilor. NU există. Cât am fost jurnalist, pe mine nu m-a sprijinit nimeni din punctul acesta de vedere. Mi se pare că politizaţi prea mult speţa aceasta.

Alexandru Kocsis:

Sunt de acord dacă le trimitem o adresă celor de la Antena 3 prin care să le spunem să se adreseze Jandarmeriei. Cu asta sunt de acord. Dar nu să ne adresăm noi jandarmeriei în numele unui radiodifuzor.

Ramona Sorescu:

Ce te face să crezi că jurnaliştii şi televiziunile în general nu cer protecţia organelor abilitate în momentul în care participă la diverse manifestări publice sau nu numai. Chiar dacă nu există un acord scris, există un acord tacit iar oamenii se sprijină între ei, indiferent de televiziunea de la care eşti. Duceţi-vă în teren să vedeţi cum funcţionează lucrurile.

În momentul în care mergi la proteste, toate fly-urile sunt poziţionate în locurile care pot fi afectate cel mai puţin. Solicitarea nu se referă la momentele protestelor, ci în general la protecţia jurnaliştilor. Trebuie să sesizăm un fenomen. Nu înţeleg de ce e atât de greu de înţeles. Este o chestie supergravă, indiferent de ce parte a baricadei te afli.

Răsvan Popescu:

Ştiu că am stabilit în şedinţa precedentă că ne vom adresa Jandarmeriei în acest sens de a preciza articolele respective şi de a le solicita ca pe viitor să facă mai mult în direcţia aceasta. Aşa că indiferent despre ce eveniment e vorba, acumsau în viitor, să îşi ia mpsurile de protecţie necxesare pentru ca jurnaliştii să-şi poată face meseria.

Radu Herjeu, membru CNA:

Din păcate în România, orice e considerat politic. Orice ai face orice membru în CNA, oricâtă bună credinţă ai avea, se va găsi cineva care să-l acuze că o face politic. Recunosc, în primele luni mă stresa chestia asta, că nu înţelegeam unde vedeau ei politic că eu propuneam amenzi şi pentru unii şi pentru alţii. Eu nu vreau să mai ţin cont de acest lucru. Eu ţin cont de conştiinţa mea.

La nivel de ţară există o presiune din ce în ce mai mare la adresa jurnaliştilor locali. Există pe fondul creşterii agresivităţii din societatea românească, există din ce în ce mai multe cazuri în care jurnaliştii nu se mai simt în siguranţă atunci când îşi desfăşoară activitatea. Sigur că atunci când mergi pe teren cresc riscurile de a fi agresat şi de a fi împiedicat să-ţi desfăşori activitatea.

Faptul că Antena 3 este cea care se plânge de aşa ceva, unul dintre motive ar putea fi şi modul în care Antena 3 i-a tratat pe cei din Piaţă. Dar după cum am spus, ce a fost la gura Realităţii despre mitingiştii de la PSD şi totuşi niciun jurnalist de la Realitatea TV n-a fost agresat la mitingul PSD. Nici un jurnalist de la Digi24 nu a fost agresat la mitingul PSD. Poate că explicaţia stă şi în calitatea umană a celor care agresează şi nu doar în pretextele pe care cred ei că le au. Plus că aceşti jurnalişti sunt agresaşi pentru ce spun cei din platou, nu pentru ce fac ei. Jurnaliştii de la Antena 3 sunt agresaţi pentru ce spune Gâdea pe post sau pentru ce spune Badea. Ceea ce mi se pare total anormal, în afară de faptul că nu ar trebui să existe violenţă.

Întâmplarea face ca în Legea audiovizualului este acel articol. (…) Eu cred că legiuitorul a vrut prin acest articol să dea totuşi CNA şi un statut de for, nu doar de amendare, ci şi unul de dezbatere a acestor probleme cu care se confruntă jurnaliştii. Acum ni s-a solicita acest lucru. Eu nu pot să-i spun că nu mă interesează că tu eşti agresat în piaţă şi du-te şi rezolvă-ţi cu Jandarmeria. Nu pot să fac acest lucru.

Prezentăm textul integral, în continuare:

În atenţia d-lui Colonel Ionuţ-Cătălin SINDILE
Împuternicit Inspector general al Jandarmeriei Române

Consiliul Naţional al Audiovizualului a luat act de înmulţirea cazurilor de agresare şi/sau împiedicare a activităţii jurnaliştilor aflaţi pe teren în interes de serviciu.
Ţinând cont de prevederile art. 8 din Legea audiovizualului nr. 504/2002, conform cărora
„(1) Autorităţile publice abilitate asigură, la cerere: a) protecţia jurnaliştilor în cazul în care aceştia sunt supuşi unor presiuni sau ameninţări de natură să împiedice ori să restrângă în mod efectiv libera exercitare a profesiei lor; b) protecţia sediilor şi a localurilor radiodifuzorilor, în cazul în care acestea sunt supuse unor ameninţări de natură să împiedice sau să afecteze libera desfăşurare a activităţii lor.
(2) Protecţia jurnaliştilor şi a sediilor sau a localurilor radiodifuzorilor, în condiţiile alin. (1), nu trebuie să devină pretext pentru a împiedica sau a restrânge libera exercitare a profesiunii ori a activităţii acestora”;
precum şi de dispoziţiile art. (1) din Legea Jandarmeriei Române nr. 550/2004, conform cărora (1) Jandarmeria Romană este instituţia specializată a statului (...) care exercită, in condiţiile legii, atribuţiile ce ii revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice”;
membrii Consiliului vă solicită să asiguraţi condiţiile pentru ca jurnaliştii sa-şi poată desfăşura activitatea în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus