Skip to main content

Amendăm, dar cu cât? CNA a decis: Sebastian Ghiţă a instigat la ură la România TV. N-a decis cu cât îl amendează

 
Amendăm, dar cu cât? CNA a decis: Sebastian Ghiţă a instigat la ură la România TV. N-a decis cu cât îl amendează

CNA a fost „indecis” în privinţa ieşirii lui Sebastian Ghiţă de la România TV, care a ameninţat - din Serbia - „bandele Rezist” cu bătaie şi „şuturi în fund”.

Publicitate

Au fost de acord că derapajul merită amendat pentru instigare la violenţă, însă au intrat într-un blocaj, după ce cei opt membri prezenţi în şedinţa de astăzi s-au împărţit între trei propuneri de amenzi: 30.000 de lei, 25.000 de lei, 15.000 de lei.

Cei mai mulţi au înclinat către cea mai mică dintre sancţiuni, însă nici aceea nu a reuşit să atragă cel puţin şase voturi pentru a fi admisă.

Ca procedură în cadrul CNA, membrii aveau opţiunea să-şi retragă propuneri, pentru a veni cu o variantă intermediară, care să fie acceptată de majoritate. Însă unul dintre cei care au făcut propunerile (cu cel mai mic cuantum) a refuzat să-ţi retragă propunerea, blocând astfel sancţionarea. Este vorba de Monica Gubernat, membru CNA, cea care a propus amendarea România TV cu 15.000 de lei.

Cazul va fi însă reanalizat în şedinţa următoare a CNA (cel mai probabil pe 7 mai).

Ieşirea lui Sebastian Ghiţă din emisiunea moderată de Victor Ciutacu a declanşat o ploaie de reacţii de la telespectatori: au fost 546 de reclamaţii la CNA, de la cetăţeni, dar şi de la ONG-uri. Plus o autosesizare a unui membru CNA.

Postul a fost reprezentat în faţa forului de Roxana Niculescu.

Dorina Rusu, membru CNA, a întrebat-o pe Roxana Niculescu de lipsa de reacţie a moderatorului Victor Ciutacu. „În ce calitate a vorbit Sebastian Ghiţă? Moderatorul de ce nu l-a întrebat: cine sunteţi dumneavoastră să vă asumaţi aşa ceva?”, a spus Dorina Rusu.

Roxana Niculescu:

„Nu sunt nici în mintea, nici în vorbele domnului Sebastian Ghiţă, un invitat al acestei emisiuni, pe de o parte. Pe de alta, ca orice cetăţean al acestei ţări, cred că are dreptul la exprimare. Nu o să vă spun dacă sunt sau nu de acord la nivel personal cu ceea ce a spus domnul Sebastian Ghiţă.

Pot accepta ideea că Victor Ciutacu nu a avut o reacţie, dar a fost suplinit de Bogdan Chirieac, care a intervenit mult mai repede.

În al doilea rând, am ascultat şi eu foarte atent ceea ce a spus Sebastian Ghiţă, iar nuanţele, dacă este să facem analiză pe text, cred că sunt importante, în condiţiile în care vrem să le vedem.

A spus foarte clar - sau asta am vrut eu să înţeleg, cu ştiinţa mea de carte: vom acţiona, noi, cei de la Partidul România Unită, împotriva celor care încalcă legea. Unul care atacă un ministru la modul fizic sau se urcă pe gardul Parlamentului.”

Dorina Rusu:

„În primul rând, moderatorul trebuia să reacţioneze şi nu Bogdan Chiriac, care era invitat.”

Roxana Niculescu:

„Bogdan Chirieac a spus „nu se face aşa ceva”, „imediat veţi fi arestaţi”. Nu a spus Victor Ciutacu, este foarte adevărat. Nu este prima dată când am fost în această situaţie.

Eu am luat o amendă de 120.000 de lei, pentru că un invitat al emisiunii, se numeşte Gelu Vişan, aspus despre Laura Codruţa Kovesi că este "purtătoare ilegală de fustă". Nu a existat reacţia moderatorului, iar amenda a fost de 120.000 de lei.” (detalii despre sancţiune, pe Paginademedia.ro AICI)

Radu Herjeu:

„Eu cred că este un precedent extrem de periculos pe care şi l-a permis Sebastian Ghiţă şi care a rămas netaxat de către moderator. Eu cred că este prima dată când un fost demnitar al statului instigă la violenţă în mod clar.

Din punctul meu de vedere, dacă poţi să nu ai o reacţie ca mdoerator când un invitat scapă o înjurătură sau spune o prostie, la aşa ceva nu ai voie să nu ai o reacţie, mai ales când invitatul de lângă tine are o reacţie.

Mi se pare grav, în condiţiile în care ura se acumulează în societeta românească peste limite normale, deja musteşte, mass media musteşte de ură, netul musteşte de ură, politicienii nu mai pot să deschidă gura fără să spună ceva plin de ură la adresa celorlalţi, oamenii între ei nu se mai pot contrazice fără să se jignească.

Nu mai sunt diferende de opinii, nu mai sunt poziţii diferite faţă de subiecte în societate, pur şi simplu este ură faţă de ceilalţi. Această campanie electorală de acum este o manifestare de ură de la cap la coadă. Din punctul meu de vedere, e un precedent extrem de periculos.”

Radu Herjeu a propus 25.000 de lei, Dorina Rusu a venit cu propunerea de 30.000 de lei amendă (după ce iniţial a propus 15.000, însă s-a răzgândit după ce Herjeu a propus o amendă mai mare), în timp ce Monica Gubernat a venit cu propunerea de 15.000 de lei.

Cum s-a votat:

  • Pentru propunerea de 30.000 de lei au votat Dorina Rusu şi Cristina Pocora.
  • Pentru propunerea de 25.000 de lei au votat Radu Herjeu şi Gabriel Tufeanu.
  • Pentru varianta de 15.000 de lei au votat: Alexandru Kocsis, Orsolya Borsos, Monica Gubernat, Nicolaie Bălaşa, Răsvan Popescu.

Amintim că pentru ca o propunere să fie aprobată este nevoie de votul a cel puţin şase membri. Cazul va fi reanalizat într-o şedinţă viitoare.

În şedinţa publică de astăzi au fost prezenţi opt din cei 11 membri ai CNA.

Redăm fragmente din emisiunea din 7 martie:

Sebastian Ghiţă: Va veni curând momentul. Dacă îi mai prindem pe străzi pa bandele Rezist, cum i-am văzut astăzi la Ministerul Justiţiei, s-ar putea să se întâlnească cu nişte cetăţeni de la Partidul România Unită care să le dea nişte şuturi în fund. Şi să-i trimită acasă. Că dacă Poliţia nu-i trimite acasă, o să-i trimitem noi. Asta nu-i democraţie!

Victor Ciutacu: Şi staţi un pic… faceţi ca-n Brazilia? Faceţi nişte patrule civile care să pedepsească ce nu pedepseşte forţa legii?

Sebastian Ghiţă: Facem ca oriunde. Dacă avem o lege şi o instituţie, o respectăm. Nu se trezesc unii dintre noi să spargă geamurile, să-l bată pe ministru sau pe judecători! Asta curând se va termina! Dacă Poliţia nu-i ia după străzi, o să ne luăm la bătaie cu ei.

Bogdan Chirieac: Eu vă recomand cu toată căldura să nu faceţi asta fiindcă oamenii aceia vor fi imediat arestaţi de către Parchet. Dacă Parchetul nu întreprinde nicio acţiune împotriva protestatarilor despre care aţi vorbit, asupra contra-protestatarilor pe loc vor fi arestaţi.

Sebastian Ghiţă: Ne asumăm, domnu’ Chirieac. Ne asumăm. Dacă-i vom mai prinde… N-am ştiut şi nu ştim, da suntem atenţi şi cum îi vom prinde pe străzi bătând vreun ministru, distrugând instituţii, sărind pe gardurile Parlamentului, o să le dăm o mamă de bătaie! Să plece la ei acasă! Să ne lase în pace!

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus