Skip to main content

Radio România, atent cu Liviu Dragnea. Cum a „dispărut” dintr-o ştire liderul PSD

 
Radio România, atent cu Liviu Dragnea. Cum a „dispărut” dintr-o ştire liderul PSD

Cum se transformă o ştire care ar putea "deranja" la Radio România. Postul public de radio a fost "atent" cu Liviu Dragnea.

Publicitate

După ce, într-o primă variantă a ştirii, liderul PSD apărea menţionat în calitatea lui de "condamnat", o a doua variantă a fost puţin "edulcorată". Asta pentru că un "manager furios a tunat şi a fulgerat": "Mai terminaţi cu Dragnea!".

Numele lui Liviu Dragnea nu a mai apărut deloc, iar textul ştirii este greu de digerat.

Cazul a fost povestit de jurnalista Radio România - Mira Gomboş - la o dezbatere despre posturile publice, organizată de Frontline, moderată de Petrişor Obae, editorul Paginademedia.ro.

Ştirea în cauză, dar şi un alt exemplu despre cum Radio România are grijă de imaginea PSD, în continuare:

1. Uite Dragnea, nu e Dragnea: "Mai terminaţi cu Dragnea!"

Numele lui Liviu Dragnea a fost scos de tot dintr-o ştire. Era o ştire în care Liviu Dragnea era menţionat în calitatea lui de "condamnat de un complet penal obişuit" şi posibil beneficiar în cazul unei decizii a Curţii Constituţionale.

Jurnalista Mira Gomboş povesteşte:

"Era o zi în care, la Curtea Constituţională, se tranşa o solicitare a domnului Florin Iordache, legate de completurile de judecată. Până la ora 12.00, la Radio România s-au difuzat ştiri corecte, în care se spunea că şi Liviu Dragnea ar fi fost beneficiar dacă se schimbau completurile.

Ce s-a întâmplat după 12.00? Mi-a spus "un porumbel", pentru că eu nu particip la şedinţele de redacţie, că managerul furios a tunat şi fulgerat „Mai terminaţi cu Dragnea, de ce trebuie să spunem mereu că e şi Dragnea.”

După aceea, ştirea nu a mai avut apoi nicio referire la Dragnea.

Ştirile, înainte şi după:

ÎNAINTE. Cum a arătat ştirea originală?

"Curtea Constituţională a amânat pentru astăzi, discutarea sesizării privind lipsa completurilor de trei judecători specializate în judecarea unor fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Sesizarea a fost făcută de social-democratul Florin Iordache în perioada în care a fost numit la conducerea Camerei Deputaţilor în locul lui Liviu Dragnea.

Potrivit reporterului nostru Diana Surdu, la Instanţa Supremă sunt 170 de dosare de corupţie judecate între 2003 şi 2018. Printre acestea se află şi dosarul angajărilor fictive de la Protecţia Copilului Teleorman, în care Liviu Dragnea a fost condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 6 luni de închisoare pentru fapte de corupţie.

Decizia a fost contestată, iar în recursul procesului, avocaţii au invocat faptul că Dragnea a fost condamnat de un complet penal obişnuit, nu de un complet specializat pentru judecarea cauzelor de corupţie.

DUPĂ. Varianta modificată şi difuzată la Radio România Actualităţi după şedinţa de la ora 12

"Curtea Constituţională a României a amânat pentru 19 aprilie pronunţarea privind sesizarea în legătură cu lipsa completurilor de trei judecători specializate în judecarea unor fapte de corupţie de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Potrivit unor surse, citate de redactorul nostru Diana Surdu, vor fi cerute informaţii suplimentare de la Consiliul Superior al Magistraturii.

Sesizarea a fost făcută de social-democratul Florin Iordache şi se referă la soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pe de o parte, şi Parlamentul României, pe de altă parte, constând, în esenţă, în refuzul explicit al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de a aplica o lege adoptată de Parlament şi a dispus amânarea pronunţării."

Îngheţarea relaţiilor PSD - Partidul Socialiştilor Europeni, "îndulcită" de producători

Un alt caz în care Radioul public a avut grijă de imaginea PSD: Relaţia dintre PES şi PSD. Partidul Socialiştilor Europeni (PES) a anunţat că, din cauza nerespectării statului de drept de către Partidul Social Democrat.

Ştirea a fost scrisă de Mira Gomboş spre a fi difuzată la jurnalul de ştiri de la radio.

În prima variantă "îngheţarea relaţiilor" era în prima propoziţie. În a doua variantă, "îndulcită" de producător, subiectul era lăsat mai la mijlocul ştirii.

Mira Gomboş:

„Mi s-a întâmplat acum câteva zile, ştiti că PES a îngheţat relaţiile cu PSD şi că în iunie se va lua în calcul excluderea PSD din familia socialistă.

Până la ora 15, subiectul nu s-a tratat deloc. La ora 15, producătorul care era de serviciu, văzând şi el ştirea a zis să scriu o ştire. Am întocmit o ştire pe baza a ceea ce se afla în comunicat pentru ora 15.

După ce s-a difuzat, a sunat la redacţie domnul Nicu Popescu, redactorul-şef care l-a chemat la el pe producător.

Înainte să-l cheme pe producător, am fost chemată de redactorul-şef adjunct, o fată numită interimar de câteva zile.

M-a abordat pe hol şi mi-a spus: „ştii ceva, ai făcut ştirea aceea cu PES, te rog eu, pune în prima frază că doar până la întâlnirea din luna iunie sunt îngheţate relaţiile”.

I-am spus că nu pot să fac asta pentru că aş manipula informaţia. Nu scria nicăieri în comunicat asta. Ştirea mea a fost foarte corectă şi a fost difuzată aşa.

Apoi, a fost chemat producătorul ca să mi se ia subiectul, ceea ce mi s-a şi întâmplat. Producătorul nu are nicio vină, el mi-a luat apărarea.

Ştirea a fost rescrisă de producător, tot corect, dar a mai aranjat puţin cuvintele, astfel că la ora 16.00, ştirea a sunat altfel.”

Ştirea ÎNAINTE:

Partidul Socialiştilor Europeni, PES, a îngheţat relaţiile cu Partidul Social Democrat, a anunţat preşedintele formaţiunii, Serghei Stanişev, în cadrul unei reuniuni a liderilor socialişti, care a avut loc, ieri, la Bruxelles.

Preşedintele PES a reiterat îngrijorările continue ale socialiştilor europeni în legătură cu respectarea statului de drapt în România şi a precizat că relaţiile cu PSD vor rămâne îngheţate până când guverul de la Bucureşti îşi va clarifica angajamentul faţă de respectarea statului de drept şi va urma recomandările Comisiei Europene.

Calitatea PSD de membru al Partidului Socialist European va fi pusă în discuţie în luna iunie, la viitoarea reuniune a conducerii formaţiunii, iar până atunci niciun eveniment nu va fi organizat împreună cu social-democraţii români, a mai menţionat Serghei Stanişev, într-un comunicat postat pe site-ul PES.

Ştirea DUPĂ:

Preşedintele Particului Socialiştilor Europeni, Serghei Stanişev, a reiterat îngrijorările continue ale PES în legătură cu respectarea statului de drept în România.

El i-a informat pe prim-miniştrii, comisarii europeni şi liderii partidelor că, până când Guvernul român nu-şi va clarifica angajamentul faţă de respectarea statului de drept şi nu va urma recomandările Comisiei Europene, conducerea PES va considera îngheţate relaţiile cu PSD, în aşteptarea unei discuţii oficiale la viitoarea reuniunii a conducerii PES, în iunie, unde calitatea de membru PES al PSD România va fi luată în discuţie.

El a încheiat spunând că niciun eveniment PES nu va fi organizat până atunci cu PSD", se menţionează în comunicatul PES.

Serghei Stanişev a făcut acest anunţ în cadrul unei reuniuni a liderilor socialişti, care a avut loc ieri la Bruxelles.

Citeşte şi: VIDEO. Gabriela Scraba, jurnalista Radio anchetată de DIICOT: "Am găsit un folder întâmplător. Oricine le putea vedea. Eu de-abia ştiu să schimb o parolă"

Autor: Andreea Iordache andreea.iordachepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • jk jk
    OFFTOPIC|ULTIMA ORĂ
    Antena 1 a facut in sfarsit 1 milion de abonati pe youtube
  • Steven Steven
    @circo.Bănuiesc că ești doar ironic!
  • circo circo
    e foarte corectă poziția managerului. nu are legătură dacă dragnea sau oricare altul beneficiază sau suferă în urma unei legi. legile în românia nu se fac pentru un singur om !
  • Adi Adi
    E totusi bine ca mai sunt jurnaliști cu coloana vertebrală. Cu curaj si caracter. Mai avem o sansa. Astept încă ziua când va ieși cineva si de la Antene sa spuna adevarul.
  • Boro Boro
    Aceasta politizare excesiva o sa duca radioul tot mai jos in audiente.
  • vally_p vally_p
    Se mai întreabă cineva de ce Radio România Actualități se prăbușește în audiențe?

Trimite un comentariu

sus