Skip to main content

O asociaţie de jurnalişti a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc. Motivul: Nu organizează conferinţe de presă

 
O asociaţie de jurnalişti a dat în judecată Primăria Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc. Motivul: Nu organizează conferinţe de presă

O asociaţie de jurnalişti a dat în judecată Primăria oraşului Cluj-Napoca, condusă de Emil Boc. Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj (APPC) a acţionat în instanţă instituţia pentru că nu organizează conferinţe de presă, informează aceştia într-un comunicat de presă.

Publicitate

Aceştia invocă legea liberului acces la informaţiile de interes public, care obligă instituţiile publice să „organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă.”

Aceeaşi organizaţie menţionează că ultima conferinţă de presă avut loc la începutul lunii decembrie, anul trecut.

„Demersul survine în contextul în care cea mai recentă conferinţă de presă organizată de instituţia menţionată a avut loc în data de 11.12.2017.”

De asemenea, subliniază că „mesajele pe reţelele sociale, comunicatele, newsletterele, briefingurile de la evenimente punctuale sau publicaţia „Jurnalul Municipal” nu pot substitui o conferinţă de presă, deoarece ele nu asigură transparenţa necesară.”

„Conferinţele de presă presupun, prin natura lor, şi întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administraţie şi presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice”, conchide comunicatul Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj.

Paginademedia.ro prezintă integral comunicatul de presă remis de Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj.

Comunicat de presă Cluj-Napoca,

20.05.2017

APPC dă în judecată Primăria Cluj-Napoca,

Ultima conferinţă de presă organizată de primărie a avut loc în decembrie 2017. Asociaţia cere în instanţă respectarea Legii 544/2001 Asociaţia Profesioniştilor din Presă – Cluj (APPC) a iniţiat vineri, 17 mai 2019, o acţiune în instanţă prin care urmăreşte obligarea Primăriei Cluj-Napoca să organizeze conferinţe de presă conform legii 544/2001, „de regulă o dată pe lună”.

Demersul survine în contextul în care cea mai recentă conferinţă de presă organizată de instituţia menţionată a avut loc în data de 11.12.2017. Menţionăm că APPC a încercat o rezolvare amiabilă a acestei situaţii, prin transmiterea a două notificări către primărie, prin care s-a solicitat aceeaşi intrare în legalitate.

Prima dintre ele a fost făcută încă din 2017, în data de 31 ianuarie, în vreme ce a doua a fost trimisă anul acesta în 15 aprilie.

Notificările au rămas fără efect. APPC consideră că utilizarea noilor mijloace de comunicare este binevenită, dar aceasta este o măsură complementară şi nu suplineşte necesitatea comunicării nemijlocite cu reprezentanţii presei. Conferinţele de presă presupun, prin natura lor, şi întrebări spontane, legate de chestiuni care pot sau nu să convină organizatorilor, de aceea le considerăm cea mai eficientă modalitate prin care se poate realiza un dialog între administraţie şi presă, ca reprezentantă a intereselor legitime ale opiniei publice.

Emisiunile radio sau TV (unde nu există o pluralitate media), comunicatele, mesajele pe reţelele sociale, newsletterele, briefingurile de la evenimente punctuale sau publicaţia „Jurnalul Municipal” nu pot substitui o conferinţă de presă, deoarece ele nu asigură transparenţa necesară, fiind instrumente unidirecţionale, prin care se promovează aproape exclusiv „realizările” primăriei.

Considerăm că toţi ziariştii clujeni interesaţi trebuie să aibă posibilitatea să obţină informaţii de la primărie în mod direct, într-un cadru oficial, iar acesta este conferinţa de presă organizată în mod regulat.

Articolul 41 din Legea 544/2001 prevede:

(1) Autorităţile publice au obligaţia să organizeze periodic, de regulă o dată pe lună, conferinţe de presă pentru aducerea la cunoştinţă a informaţiilor de interes public.

(2) În cadrul conferinţelor de presă autorităţile publice sunt obligate să răspundă cu privire la orice informaţii de interes public. (subl. n)
Date fiind toate cele menţionate anterior, APPC s-a adresat Tribunalului Cluj printr-o acţiune civilă în care cere obligarea primăriei la respectarea legii citate.

APPC anunţă că va notifica toate instituţiile publice să respecte Legea 544/2001 cu privire la organizarea conferinţelor de presă. Despre APPC

Asociaţia Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC) activează din 2005 pentru creşterea gradului de profesionalizare al jurnaliştilor şi a calităţii presei clujene. APPC editează de peste un deceniu Anuarul APPC, care reuneşte cele mai bune articole scrise în presa clujeană, iar din 2015 organizează „Gala Premiilor APPC”. În 2019, APPC a lansat seria de dezbateri profesionale Cluj Press Talks.”

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Mihai Mihai
    Ghetoul evreiesc era monument istoric. Exact sub acest nume. In anii razboiului, de aici au plecat spre lagărele naziste mii de persoane. Nu înțeleg de ce ați considerat ca utilizând termenul istoric am jignit. Nu am jignit pe nimeni. Dimpotrivă. Am deplâns un act samavolnic: demolarea acelei zone istorice a Clujului.
  • dinu mihai dinu mihai
    Favorizarea pana la absurd a companiei locale de transport (benzi dedicate, intr-un oras sufocat de trafic, parcari desfiintate abuziv si achizitionarea nonstop de vehicule in detrimentul altor domenii) si distrugerea unor zone de identitate a orasului (***, cartierul Iris, parti din zona centrala) nu inseamna administrare a orasului. Dimpotriva. Administratia Boc a distrus spiritul orasului, iar vechii clujeni stiu bine la ce ma refer. Celor noi, le spun 'bine ati venit, dar nu stiti in ce capcana ati intrat'.

Trimite un comentariu

sus