Skip to main content

VIDEO. Dintr-un cătun din Apuseni, influenceri pe YouTube

 
VIDEO. Dintr-un cătun din Apuseni, influenceri pe YouTube

Cine nu are „influenceri”, să-și facă. Mai mulți locuitori din Tecșești, un cătun din munții Apuseni, au ajuns „vedete” pe YouTube.

Publicitate

Totul este parte a campaniei Tecșești Vlogs, creată de agenția MRM // McCann pentru producătorul de lactate Albalact. 

Creatorii campaniei vor să răspândească într-un mod creativ poveștile și obiceiurile celor 23 de oameni care mai locuiesc în Tecșești. 

Zina, Partenie și Cornelia sunt primii locuitori din vârf de munte care au postat propriile tutoriale pe YouTube.

Rețeta Zinei de plăcinte pe lespede a fost clipul cu cele mai multe vizualizări de pe calul Albalact. 

Partenie a lucrat și a călătorit prin toată țara, însă până la urmă s-a întors tot în Tecșești, în casa construită de tatăl său. Cornelia - Doamna Preoteasă – a crescut șapte copii, însă i-a moșit pe aproape toți cei născuți în sat. Lae are o gospodărie chiar pe coasta muntelui, cântă din fluier și e plin de povești despre șezători la fân și torsul cânepii.

În anii ’50, satul Tecșești din Alba, o așezare veche de munte din Apuseni, găzduia 350 de oameni. În 2018, în Tecșești au mai rămas 23 de oameni.

„I-am cunoscut pe locuitorii din Tecșești după ce Ionuț Onea, voluntar și fondator al Asociației Groove On, a venit să ne ceară sprijinul pentru reabilitarea zonei”, adaugă Cristina Miclea, Directorul de Marketing al Albalact.

„Proiectul lui, La Origini, a început în 2015 chiar în satul Tecșești din Apuseni. A pornit, împreună cu o echipă mică și pasionată de voluntari, să creeze un muzeu viu, să reanime și să promoveze tradițiile românești dintr-un cătun de munte autentic, dar și să restaureze vechile așezări.

În 2018, ne-am alăturat imediat cauzei pentru că Albalact, brandul nostru tradițional, sprijină valorile vechi autentice și s-a angajat de mai mult timp să poarte mai departe poveștile, meșteșugul și tradițiile locuitorilor din Alba.

I-am vizitat de mai multe ori pe localnicii puțini care au mai rămas în Tecșești, în satul lor drag cu case risipite pe dealurile din Cheile Râmețului”, a mai adăugat aceasta. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Să fiți de râs cu toți *** din media: auzi la ei, boomerang. Băi, sunteți mai penibili decât ăia cu furculision de acum un secol. Se scrie bumerang, repetenților.

Trimite un comentariu