Skip to main content

Radioul are dileme: cum să dea declarațiile lui Iohannis? Întreabă CNA despre cum să își facă meseria jurnaliștii

 
Radioul are dileme: cum să dea declarațiile lui Iohannis? Întreabă CNA despre cum să își facă meseria jurnaliștii
Georgica Severin - Sursa foto: observatorulph.ro

Dileme la Radioul Public, condus de Georgică Severin. Șeful postului public a trimis în ultima lună două adrese către Consiliul Național al Audiovizualului pentru a cere clarificări legate de legea de funcționare a postului public (lege care nu ține de activitatea CNA).  

Concret, conducerea postului public de radio nu știe când să dea și când să nu dea pe post declarațiile președintelui Klaus Iohannis.

Nu știe când declarațiile lui Iohannis sunt subiect de interes și când nu. Ce a răspuns CNA, în continuare.

Publicitate

Totul a pornit în momentul în care Radioul public a fost acuzat că nu a dat în direct o declarație a președintelui.

Cum a justificat Radioul această decizie?

Prin faptul că există un articol din legea de funcționare a radioului public și a TVR pe care nu îl înțeleg, drept pentru care au cerut ajutorul CNA.

Ce zice articolul? Că: 

„Serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune sunt obligate sa transmita, cu prioritate si in mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Presedintele Romaniei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de la Guvern.”

Problema este că Radio România nu știe ce înseamnă "cu prioritate".

Redăm în continuare fragmente din cele două solicitări trimise la CNA de Georgică Severin, președintele postului public, răspunsul CNA și discuțiile membrilor.

Citește și: AUDIO. Fabulos jurnal la Radio România: opt știri cu opt miniștri! În plus: cum a fost "dezamorsată" știrea cu protestul Vrem Autostrăzi

Prima solicitare vine la CNA pe 18 Aprilie:

„Preocupați, în mod constant, de îndeplinirea la cele mai înalte standarde a misiunii publice cu care am fost învestiți, vă aducem în atenție o problemă legată de interpretare a unor dispoziții legale.

În cursul săptămânii trecute, SRR a primit acuzații că ar fi încălcat legea prin faptul că nu a transmis în direct o declarație oficială a Președintelui României, acuzațiile mergând până la folosirea termenului de cenzură.

Menționăm, în context, că pasaje substanțiale din aceste declarații ale Președintelui au fost difuzate de postul de radio România Actualități în cadrul primului buletin de știri care a urmat, fiind reluate de circa 14 ori în programele de știri care au urmat, până a doua zi la prânz.

În acest context, ne adresăm instituției pe care cu onoare o reprezentați, solicitându-i opinia legată de interpretarea acestei prevederi legislative. În speță, întrebarea este: sintagma „cu prioritate” este echivalentă cu transmisiunea în direct a respectivelor comunicate sau mesaje?

Facem precizarea că Societatea Română de Radiodifuziune a difuzat și va difuza în continuare mesaje și comunicate de la instituțiile prevăzute la art 9 din Legea nr 41/1994 de fiecare dată când vom fi avertizați în prealabil că aceste mesaje sunt de interes public.

Radio Public a revenit câteva zile mai târziu, pe 23 aprilie, cu o nouă adresă, cu o altă preocupare legată tot de președintele Klaus Iohannis.

Redăm în continuare pasaje din solicitare:

„Vă solicităm un punct de vedere și cu privire la următoarea problemă: Președinte României în funcție și-a declarat oficial candidatura pentru un nou mandat; în această situație, în ce măsură unele dintre mesajele transmise de Domnia sa pot fi considerate „de interes public” și, ca atare, trebuie să fie transmise „cu prioritate” sau pot fi considerate mesaje politice de campanie electorală și tratate ca atare?

Subliniem faptul că această solicitare s-a născut exclusiv din preocuparea noastră permanentă pentru respectarea cu strictețe a legii și pentru realizarea unor programe de radio de cea mai bună calitate. ”

Ce i-a răspuns CNA (fragmente):

„CNA nu are nicio competență legală în organizarea și funcționarea Societății Române de Radiodifuziune și a Societății Române de Televiziune.

Cu privire la fondul problemei formulate de Societatea Română de Radiodifuziune, respectiv interpretarea sintagmei „cu prioritate” prevăzută la art 9 din Legea nr 41/1994, menționăm că interpretarea legală se realizează printr-un act normativ interpretativ de același nivel cu actul vizat, potrivit art 69 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, cu modificările și completările ulterioare.

În opinia noastră, având în vedere dispozițiile art 9 din Legea 41/1994, care fac referire la „comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Președintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Țării sau de la Guvern”, fără nicio restrângere a comunicatelor și mesajelor primite de la aceste instituții.

Înțelegem că revine autorității emitente să stabilească dacă obiectul comunicatelor sau mesajelor respective este sa nu „de interes public”, în sensul Legii nr 41/1994.

Referitor la afirmații potrivit căreia „Președintele României în funcție și-a declarat oficial candidatura pentru un nou mandat”, precizăm că desfîșurarea campaniei electorale pentru alegerea Președintelui României se realizează potrivit Legii nr 370/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în cadrul calendarului ce va fi stabilit printr-o hotărâre a Guvernului adoptată potrivit acestei legi. (…)„până la declanșarea alegerilor pentru Președintele României, nicio persoană nu poate avea calitatea recunoscută de lege de candidat pentru aceste alegeri.

(…) În ce privește difuzarea unor declarații ale Președintelui României de postul de radio România Actualități, Compartimentul Reglementări nu poate face nicio apreciere, întrucât această situație vizează activitatea de monitorizare.

Cu privire la intenția SRR de a difuza mesaje și comunicate de la instituțiile prevăzute la art 9 din Legea nr 41/1994, sunt incidente dispozițiile art 10 alin (4) din Legea audiovizualului nr 504/2002, conform căruia orice exercitare a controlului conținutului programelor trebuie să se facă a posteori.”

Reprezentantul Radio România, în fața membrilor CNA:

Emilian Blânda, redactor-șef adjunct Radio România Actualități:

„Este vorba despre interpretarea art 9 din legea 41/1994. Este vorba despre prevederea care spune că SRR și SRTV trebuie să transmită cu prioritate mesajele de interes public primite de la Parlament, președinție, CSAT sau de la Guvern. Scrisoarea solicită un punct de vedere din partea CNA cu privire la echivalența sau nu a termenului „cu prioritate” cu transmisiunea în direct.”

Întrebați de un membru CNA care este „speța” pentru care s-a ajuns la această situație, Daniela Ciobanu, reprezentant al postului public de radio, a intervenit:

„Apar pe tot felul de site-uri de socializare, preluate și de alte agenții de presă sau reviste tot felul de acuzații de cenzură. Am fost acuzați că nu l-am transmis pe președintele României în momentul în care și-a anunțat candidatura. Nu l-am dat în direct, dar în buletine de știri l-am dat imediat.

Am tot fost acuzați. Persoanele care scriu sunt anonimi ne-au reclamat. Am fost chemați și la Parlament. Eu sunt coordonator pe politic și știu că transmitem cu prioritate și de la Președinție, și de la Guvern și de la Parlament și de la CSAT. Așa cum ne-am făcut treaba, o facem în continuare.

Dar pentru că au apărut aceste anonime și suntem acuzați și imaginea noastră contează, vrem să știm dacă puteți să ne reglementați și să ne spuneți cum vedeți dumneavoastră acest articol.”

Cum au văzut membrii cazul:

Radu Herjeu, membru CNA:

„Nu înțeleg de ce televiziunea publică dintr-o țară ar trebui să transmită anunțul făcut de un politician că va candida la președinție. Chiar nu înțeleg treaba aceasta. O poate face dacă dorește în buletine de știri. Anunțul de intrare în campanie electorală nu cred că intră în obligativitatea.

Dacă președințele țării iese la televizor și decretează stare de urgență sau apare la televizor și spune că nu numește miniștri pentru că…atunci trebuie dat cu prioritate, eventual în direct, ceea ce se și întâmplă, de altfel.”

Dorina Rusu, membru CNA:

„Noi nu avem nici într-un caz posibilitatea și nici dorința să ne amestecăm în politica editorială a dumneavoastră. Dacă încălcați legislația, veniți după aceea la noi și discutăm. Nu vă putem spune noi ce să faceți, ce să transmiteți și cum să transmiteți.”

Răsvan Popescu, membru CNA:

„Aplicarea Legii 41 nu se face de către noi. Eventuale încălcări se raportează întotdeauna la Legea 504 cu sancțiunile aferente. În al doilea rând, „cu prioritate” nu înseamnă în direct. Dacă voia să fie în direct, legiuitorul preciza „în direct”, ceea ce lasă la aprecierea redacției ce înseamnă „cu prioritate”.

Dar nu există o obligație de direct și cred că și conducerea radioului are maturitatea necesară să facă diferența între un mesaj de interes public sau un comunicat către țară, și atunci bineînțeles că trebuie mers cât de repede, sau diferite declarații politice ale unui om sau altul. În nciiun caz nu trebuie să venim noi și să facem o apreciere în sensul acesta pentru că asta ar însemna că ne amestecăm în politica editorială.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„Dacă îmi aduc bine aminte nu s-a pus accentul pe faptul că domnul președinte și-a anunțat candidatura. Cred că a fost răspunsul la o întrebare. Conferința de presă și ce a vorbit dumnealui acolo a avut alte subiect. Legat de candidatură a răspuns pentru că i-a fost adresată o întrebare.

Voiam să subliniez și să se înțeleagă foarte clar că la Sibiu nu a fost o conferință de presă făcută special de domnul Președinte pentru a-și anunța candidatura. A fost o conferință de presă în care s-au discutat mai multe subiecte. Asta ca să nu facem tușe atât de groase și să se înțeleagă lucruri care nu sunt adevărate.”

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Cred că cunosc destul de bine situația din radio și nu mă îndoiesc că în radio și parțial în televiziune, mă refer la cele publice, sunt niște respectări ale tuturor normelor fixate pentru campania electorală.”

Citește și: AUDIO. Fabulos jurnal la Radio România: opt știri cu opt miniștri! În plus: cum a fost "dezamorsată" știrea cu protestul Vrem Autostrăzi

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu