Skip to main content

Radioul are dileme: cum să dea declaraţiile lui Iohannis? Întreabă CNA despre cum să îşi facă meseria jurnaliştii

 
Georgica Severin - Sursa foto: observatorulph.ro
Georgica Severin - Sursa foto: observatorulph.ro

Dileme la Radioul Public, condus de Georgică Severin. Şeful postului public a trimis în ultima lună două adrese către Consiliul Naţional al Audiovizualului pentru a cere clarificări legate de legea de funcţionare a postului public (lege care nu ţine de activitatea CNA).

Publicitate

Concret, conducerea postului public de radio nu ştie când să dea şi când să nu dea pe post declaraţiile preşedintelui Klaus Iohannis.

Nu ştie când declaraţiile lui Iohannis sunt subiect de interes şi când nu. Ce a răspuns CNA, în continuare.

Totul a pornit în momentul în care Radioul public a fost acuzat că nu a dat în direct o declaraţie a preşedintelui.

Cum a justificat Radioul această decizie?

Prin faptul că există un articol din legea de funcţionare a radioului public şi a TVR pe care nu îl înţeleg, drept pentru care au cerut ajutorul CNA.

Ce zice articolul? Că:

„Serviciile publice de radiodifuziune si de televiziune sunt obligate sa transmita, cu prioritate si in mod gratuit, comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Presedintele Romaniei, Consiliul Suprem de Aparare a Tarii sau de la Guvern.”

Problema este că Radio România nu ştie ce înseamnă "cu prioritate".

Redăm în continuare fragmente din cele două solicitări trimise la CNA de Georgică Severin, preşedintele postului public, răspunsul CNA şi discuţiile membrilor.

Citeşte şi: AUDIO. Fabulos jurnal la Radio România: opt ştiri cu opt miniştri! În plus: cum a fost "dezamorsată" ştirea cu protestul Vrem Autostrăzi

Prima solicitare vine la CNA pe 18 Aprilie:

„Preocupaţi, în mod constant, de îndeplinirea la cele mai înalte standarde a misiunii publice cu care am fost învestiţi, vă aducem în atenţie o problemă legată de interpretare a unor dispoziţii legale.

În cursul săptămânii trecute, SRR a primit acuzaţii că ar fi încălcat legea prin faptul că nu a transmis în direct o declaraţie oficială a Preşedintelui României, acuzaţiile mergând până la folosirea termenului de cenzură.

Menţionăm, în context, că pasaje substanţiale din aceste declaraţii ale Preşedintelui au fost difuzate de postul de radio România Actualităţi în cadrul primului buletin de ştiri care a urmat, fiind reluate de circa 14 ori în programele de ştiri care au urmat, până a doua zi la prânz.

În acest context, ne adresăm instituţiei pe care cu onoare o reprezentaţi, solicitându-i opinia legată de interpretarea acestei prevederi legislative. În speţă, întrebarea este: sintagma „cu prioritate” este echivalentă cu transmisiunea în direct a respectivelor comunicate sau mesaje?

Facem precizarea că Societatea Română de Radiodifuziune a difuzat şi va difuza în continuare mesaje şi comunicate de la instituţiile prevăzute la art 9 din Legea nr 41/1994 de fiecare dată când vom fi avertizaţi în prealabil că aceste mesaje sunt de interes public.

Radio Public a revenit câteva zile mai târziu, pe 23 aprilie, cu o nouă adresă, cu o altă preocupare legată tot de preşedintele Klaus Iohannis.

Redăm în continuare pasaje din solicitare:

„Vă solicităm un punct de vedere şi cu privire la următoarea problemă: Preşedinte României în funcţie şi-a declarat oficial candidatura pentru un nou mandat; în această situaţie, în ce măsură unele dintre mesajele transmise de Domnia sa pot fi considerate „de interes public” şi, ca atare, trebuie să fie transmise „cu prioritate” sau pot fi considerate mesaje politice de campanie electorală şi tratate ca atare?

Subliniem faptul că această solicitare s-a născut exclusiv din preocuparea noastră permanentă pentru respectarea cu stricteţe a legii şi pentru realizarea unor programe de radio de cea mai bună calitate. ”

Ce i-a răspuns CNA (fragmente):

„CNA nu are nicio competenţă legală în organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi a Societăţii Române de Televiziune.

Cu privire la fondul problemei formulate de Societatea Română de Radiodifuziune, respectiv interpretarea sintagmei „cu prioritate” prevăzută la art 9 din Legea nr 41/1994, menţionăm că interpretarea legală se realizează printr-un act normativ interpretativ de acelaşi nivel cu actul vizat, potrivit art 69 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, cu modificările şi completările ulterioare.

În opinia noastră, având în vedere dispoziţiile art 9 din Legea 41/1994, care fac referire la „comunicatele sau mesajele de interes public primite de la Parlament, Preşedintele României, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării sau de la Guvern”, fără nicio restrângere a comunicatelor şi mesajelor primite de la aceste instituţii.

Înţelegem că revine autorităţii emitente să stabilească dacă obiectul comunicatelor sau mesajelor respective este sa nu „de interes public”, în sensul Legii nr 41/1994.

Referitor la afirmaţii potrivit căreia „Preşedintele României în funcţie şi-a declarat oficial candidatura pentru un nou mandat”, precizăm că desfîşurarea campaniei electorale pentru alegerea Preşedintelui României se realizează potrivit Legii nr 370/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în cadrul calendarului ce va fi stabilit printr-o hotărâre a Guvernului adoptată potrivit acestei legi. (…)„până la declanşarea alegerilor pentru Preşedintele României, nicio persoană nu poate avea calitatea recunoscută de lege de candidat pentru aceste alegeri.

(…) În ce priveşte difuzarea unor declaraţii ale Preşedintelui României de postul de radio România Actualităţi, Compartimentul Reglementări nu poate face nicio apreciere, întrucât această situaţie vizează activitatea de monitorizare.

Cu privire la intenţia SRR de a difuza mesaje şi comunicate de la instituţiile prevăzute la art 9 din Legea nr 41/1994, sunt incidente dispoziţiile art 10 alin (4) din Legea audiovizualului nr 504/2002, conform căruia orice exercitare a controlului conţinutului programelor trebuie să se facă a posteori.”

Reprezentantul Radio România, în faţa membrilor CNA:

Emilian Blânda, redactor-şef adjunct Radio România Actualităţi:

„Este vorba despre interpretarea art 9 din legea 41/1994. Este vorba despre prevederea care spune că SRR şi SRTV trebuie să transmită cu prioritate mesajele de interes public primite de la Parlament, preşedinţie, CSAT sau de la Guvern. Scrisoarea solicită un punct de vedere din partea CNA cu privire la echivalenţa sau nu a termenului „cu prioritate” cu transmisiunea în direct.”

Întrebaţi de un membru CNA care este „speţa” pentru care s-a ajuns la această situaţie, Daniela Ciobanu, reprezentant al postului public de radio, a intervenit:

„Apar pe tot felul de site-uri de socializare, preluate şi de alte agenţii de presă sau reviste tot felul de acuzaţii de cenzură. Am fost acuzaţi că nu l-am transmis pe preşedintele României în momentul în care şi-a anunţat candidatura. Nu l-am dat în direct, dar în buletine de ştiri l-am dat imediat.

Am tot fost acuzaţi. Persoanele care scriu sunt anonimi ne-au reclamat. Am fost chemaţi şi la Parlament. Eu sunt coordonator pe politic şi ştiu că transmitem cu prioritate şi de la Preşedinţie, şi de la Guvern şi de la Parlament şi de la CSAT. Aşa cum ne-am făcut treaba, o facem în continuare.

Dar pentru că au apărut aceste anonime şi suntem acuzaţi şi imaginea noastră contează, vrem să ştim dacă puteţi să ne reglementaţi şi să ne spuneţi cum vedeţi dumneavoastră acest articol.”

Cum au văzut membrii cazul:

Radu Herjeu, membru CNA:

„Nu înţeleg de ce televiziunea publică dintr-o ţară ar trebui să transmită anunţul făcut de un politician că va candida la preşedinţie. Chiar nu înţeleg treaba aceasta. O poate face dacă doreşte în buletine de ştiri. Anunţul de intrare în campanie electorală nu cred că intră în obligativitatea.

Dacă preşedinţele ţării iese la televizor şi decretează stare de urgenţă sau apare la televizor şi spune că nu numeşte miniştri pentru că…atunci trebuie dat cu prioritate, eventual în direct, ceea ce se şi întâmplă, de altfel.”

Dorina Rusu, membru CNA:

„Noi nu avem nici într-un caz posibilitatea şi nici dorinţa să ne amestecăm în politica editorială a dumneavoastră. Dacă încălcaţi legislaţia, veniţi după aceea la noi şi discutăm. Nu vă putem spune noi ce să faceţi, ce să transmiteţi şi cum să transmiteţi.”

Răsvan Popescu, membru CNA:

„Aplicarea Legii 41 nu se face de către noi. Eventuale încălcări se raportează întotdeauna la Legea 504 cu sancţiunile aferente. În al doilea rând, „cu prioritate” nu înseamnă în direct. Dacă voia să fie în direct, legiuitorul preciza „în direct”, ceea ce lasă la aprecierea redacţiei ce înseamnă „cu prioritate”.

Dar nu există o obligaţie de direct şi cred că şi conducerea radioului are maturitatea necesară să facă diferenţa între un mesaj de interes public sau un comunicat către ţară, şi atunci bineînţeles că trebuie mers cât de repede, sau diferite declaraţii politice ale unui om sau altul. În nciiun caz nu trebuie să venim noi şi să facem o apreciere în sensul acesta pentru că asta ar însemna că ne amestecăm în politica editorială.”

Cristina Pocora, membru CNA:

„Dacă îmi aduc bine aminte nu s-a pus accentul pe faptul că domnul preşedinte şi-a anunţat candidatura. Cred că a fost răspunsul la o întrebare. Conferinţa de presă şi ce a vorbit dumnealui acolo a avut alte subiect. Legat de candidatură a răspuns pentru că i-a fost adresată o întrebare.

Voiam să subliniez şi să se înţeleagă foarte clar că la Sibiu nu a fost o conferinţă de presă făcută special de domnul Preşedinte pentru a-şi anunţa candidatura. A fost o conferinţă de presă în care s-au discutat mai multe subiecte. Asta ca să nu facem tuşe atât de groase şi să se înţeleagă lucruri care nu sunt adevărate.”

Radu Călin Cristea, membru CNA:

„Cred că cunosc destul de bine situaţia din radio şi nu mă îndoiesc că în radio şi parţial în televiziune, mă refer la cele publice, sunt nişte respectări ale tuturor normelor fixate pentru campania electorală.”

Citeşte şi: AUDIO. Fabulos jurnal la Radio România: opt ştiri cu opt miniştri! În plus: cum a fost "dezamorsată" ştirea cu protestul Vrem Autostrăzi

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus